Złodziej,złodziejaszek ogrodowy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
aniger1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2013, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Złodziej a raczej złodziejaszek

Post »

Witam.
Mam problem ze "znikającym" kompostem.Latem ubiegłego roku kupiłam kompostownik plastikowy dwukomorowy i zaczęłam go zapełniać.
Od jesieni jakiś "konsument" wyjada mi kompostownik, wygląda to tak, że świeże odpadki są przysypane piachem/ bo u mnie sam piach na działce/.
Jesienią przełożyłam kompost: to co nie rozłożone na spód a przerobione na górę.Po przełożeniu był cały pojemnik , po kilku dniach zostało z niego 1/2.
Teraz też - piach na górze i przysypane nim odpadki.
Wygląda na to , że coś wciąga pod ziemię to co jadalne a wypycha piasek na górę.
Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić- nie wchodzą w grę żadne trutki bo mam dwa psy i nie chcę aby miały kontakt z "felerną" zdobyczą.
Wydaje mi się, ze to nie będzie kret, bo na działce nie ma kopców typowych dla kretów, zresztą musiałby być to kret desperat aby drążyć korytarze w piachu- może ktoś z forumowiczów ma pomysł na pozbycie się nieproszonych gości.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: złodziej w kompostowniku

Post »

Pierwsze co mi przyszło na myśl, to......... szczury :shock: No bo co może zjadać resztki, a żyć pod jakimiś pojemnikami w dziurze w ziemi. :roll: Albo nornica??? rodzina nornic???? :shock: Ale, ze to przysypuje piachem resztki??? Gryzonie raczej wyszłyby na powierzechnie i wcinały to co jest na górze. Dziwne jak z archiwum X nic mi nie przychodzi do głowy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może po prostu ubytek masy spowodowany jest jej rozkładaniem się i opadaniem. Zwykle przez zimę zawartość kompostownika zmniejsza się ok. 1/3.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Aisyrk pisze:A może po prostu ubytek masy spowodowany jest jej rozkładaniem się i opadaniem. Zwykle przez zimę zawartość kompostownika zmniejsza się ok. 1/3.
Tak objętość jest znacznie mniejszy i dżdżownice kompost lubi jeść :wink:
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Hmmm tylko skąd ten piach na wierzchu ????? ;:224
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Dziwna sprawa, ale ja bym obstawiała nornice, zwłaszcza że objętość kompostownika zmniejsza się drastycznie po kilku dniach. A nie masz na działce dodatkowo śladów po nornicach :?: takie tunele idące w stronę kompostownika, tzn podłużne wybrzuszenia ziemi ? Ja bym na wszelki wypadek wyjęła wszystko z kompostownika, a na dno położyła podwójnie złożoną siatkę, którą stosuje się przy ocieplaniu domu, albo drobnooczkową siatkę metalową i zasypała to kompostem. Tylko tę siatkę dobrze byłoby czymś przymocować,albo nieco wysunąć poza obręb kompostownika. U mnie nornice ciągle siedziały w kompoście-siatka pomogła, teraz siedzą w korze w rabatkach :evil:
aniger1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To jednak szczury- zwabiłam je darmowym jedzeniem ;:124
i ułatwiłam im dojście do "stołówki" tym, że pod kompostownik dałam płyty typu jumbo.
Teraz wyjęłam to co mi jeszcze zostało w kompostowniku i myślę postawić go na płytkach chodnikowych- nie wiem czy to dobrze zrobię.
Mam jeszcze jedno pytanie do Państwa, a mianowicie :
wcześniej miałam kompostownik w "dołku" jego zawartość wykorzystałam no i jak to często bywa dołek zapełnił się różnego rodzaju odpadami organicznymi : igliwiem, śmieciami z odkurzacza no i moja pociecha znalazła sobie miejsce na wysypywanie odchodów po psach.
Chciałabym zlikwidować to "wysypisko" i w tym miejscu ustawić kompostownik.
Czy jeśli posypię to wapnem , to szybciej to się rozłoży ?
Proszę o odpowiedź .
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Wapno generalnie neutralizuje i odkaża glebę, odkwasza ją. Ja bym polecał np mocznik, ewentualnie jakis preparat bio, który przyspiesza mineralizację. Oczywiście wszystko zależy od tego kiedy chcesz zrobić kompostownik z prawdziwego zdarzenia. Zastosuj preparat i przykryj to wszystko ziemią (na pewno jakieś tam kretowiska są) albo trocinami. Minie trochę czasu aż to się całkowicie zmineralizuje, dlatego albo zrob kompostownik w innym miejscu, albo jakoś podziel to miejsce i zrobisz wtedy 2 w 1 (jedno obok drugiego).

Ta pryzma o której piszesz to stała się prawdziwym śmietnikiem ;:174 nie powinno się wyrzucać psich odchodów, materiałów sztucznych, kości, śmieci od odkurzacza. Po pierwsze to wszystko jest nieestetyczne, a po drugie zwabia no właśnie, szczury.
Odchody wyrzucaj do szamba, kości pal w piecu razem z drewnem będzie popiół, który jest idealny na kompost.
aniger1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam. Dziękuję za poradę jak "ogarnąć" ten mały śmietnik.
Zastosuję chyba jednak wapno do posypania.
Myślę, że da radę bo nie ma tam nic co nie uległoby rozkładowi -żadnych plastików ani folii.
Kości nie wrzucam do kompostu bo się nie rozłożą, nie spalę w piecu bo mam tylko gazowy:)
więc pozostaje mi wrzucać do pojemnika na odpady zmieszane.
Jeszcze raz dziękuję za porady .
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”