Tymianek i majeranek
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tymianek i majeranek
Jeśli tak chwalicie wysiew wprost do gruntu to ja też spróbuję, ale na balkon chyba kupię sadzonki, żeby szybciej miej efekty
.

Joasia
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam na ryneczku rozsadę majeranku i tymianku- bardzo ładne kępki. Tymianek to zaczyna już nawet powoli mieć kwiatki. Czy mogę wsadzić je do gruntu na początku maja? Miejsce jest nasłonecznione , gleba piaszczysta - działeczka koło lasu.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Kiedy sadzić majeranek i jakie ma wymagania?

Mam ochotę na świeży majeranek. W Biedr.... kupiłam dzisiaj nasionka za 69gr.
Cześć spróbuję wysiać do doniczki, a resztę na działkę. Kiedy najlepiej to zrobić?

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 mar 2013, o 17:32
Możesz spróbować teraz, postaw doniczkę na słonecznym parapecie. Pamiętaj by nie przelewać majeranku-u mnie w tamtym roku po wysianiu wielu nasion (wysiewalem jakos marzec/kwiecien) przetrwalo tylko kilka siewek (chociaz uwazalem na nadmiar wody). Majeranek tak juz chyba ma, ze jest ciezki w uprawie...
Podziel sie za jakis czas jak rosnie.
Podziel sie za jakis czas jak rosnie.
Pozdrawiam m@ciek
Przykrywałeś nasiona ziemią?
-
- 10p - Początkujący
Przykrywałem je minimalna warstwą drobnoziarnistej (po prostu przesianej) ziemi. Podobno nie trzeba przykrywać nasion...
Pozdrawiam m@ciek
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Próbowałam w zeszłym roku i fiasko. Teraz na próbę wysiałam majeranek i oregano
Napiszę, czy wykiełkują

-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2014, o 12:29
Witam wszystkich miłośników majeranku
Dołączam się do tegorocznych prób uprawy majeranku, tymianku i bazylii. O ile z bazylią, pietruszką, szczawiem , szczypiorkiem nie mam problemów, to majeranek i tymianek są dla mnie jakieś "zaczarowane". Ale cóż, do odważnych świat nalezy, więc próbujemy ponownie w tym roku , z uporem maniaka
Jeśli uda mi się odkryć sekret bujnie rosnącego majeranku nie zapomnę podzielić się nim z wami
A tak w ogóle- siejecie już majeranek? Bo mnie korci choć na próbę.

Dołączam się do tegorocznych prób uprawy majeranku, tymianku i bazylii. O ile z bazylią, pietruszką, szczawiem , szczypiorkiem nie mam problemów, to majeranek i tymianek są dla mnie jakieś "zaczarowane". Ale cóż, do odważnych świat nalezy, więc próbujemy ponownie w tym roku , z uporem maniaka

A tak w ogóle- siejecie już majeranek? Bo mnie korci choć na próbę.
Sypnęłam "kilka" nasionek na próbę bez przykrywania ziemią i postawiłam na ciepłym parapecie ,drugą mini porcję na wacik do podkiełkowania. Zobaczę co da lepszy efekt. 

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Mój tymianek zimuje na balkonie w doniczce ok. 1 l i tak spędził już dwie zimy, za każdym razem na wiosnę budzi się do życia i pięknie rośnie przez całe lato. Niestety próby wysiania i wyhodowania od "0" nie przynosiły rezultatu, więc kupiłam sadzonki. Podobnie na balkonie zimuję oregano, z nasion nie chciało rosnąć, a z sadzonek przeżywa nawet spartańskie warunki.
W tym roku planuję je przenieść na działkę.
W tym roku planuję je przenieść na działkę.
Joasia
-
- 10p - Początkujący
Mój tymianek i majeranek tez zimuja na balkonie, sa z wlasnej uprawy- z nasionek. Wlasnie ciekawi mnie czy wzejda na wiosne...
Pozdrawiam m@ciek
Mój majeranek już wykiełkował.
Równocześnie na waciku i w ziemi /mniejsza doniczka/. Na opakowaniu moich nasionek majeranku pisze , że jest to roślina jednoroczna.

majeranek
Witam, w ubiegłym roku kupiłam sadzonki, niby jednoroczne:) majeranku. Jesienią wyrwałam część a resztę zostawiłam. Zobaczę czy w ogrodzie przetrwa, jak tak to
:):) nie trzeba będzie sadzić, a pachnącego suszonego jeszcze troszkę mam. To prawda bardziej pachnie po wysuszeniu niż świeży ale oba mają swój specyficzny smak.
Jestem początkującym działkowcem więc sorki że może się zdarzyć chlapnięcie głupstwa.

Jestem początkującym działkowcem więc sorki że może się zdarzyć chlapnięcie głupstwa.
Ja miałem 2 lata temu majeranek,myślałem że sam się wysieje z nasion. Jednak trzeba siać od nowa bo w tamtym roku nic nie miałem.