Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
Krysiu- fuksje naprawde sa piekne .Mnie urzekła ta z białą spódnicą . 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie urzekła ta biała fuksja, cała bialutka, śliczna, no i Niepokalanek, ciekawa jestem czy moje małe sadzonki przezimowały w kompostowniku, podobają mi się te niebieskie kwiatuchy 

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Biała fuksję i ja zamówiłam sobie w tym roku
Kiedyś nie doceniałam bieli u kwiatów, ale to się zmieniło. Pięknie także wygląda rabata z daliami
Nie znałam natomiast dotychczas niepokalanki, ale u Ciebie zawsze się czegoś można nauczyć 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ależ piękne fuksje pokazałaś! Chyba skuszę się w tym roku na jedną. Już dawno nie miałam.
Słyszałam, że w połowie marca będzie w Ostródzie jakaś impreza ogrodnicza. Wybierasz się? Może i ja bym podjechała...
Słyszałam, że w połowie marca będzie w Ostródzie jakaś impreza ogrodnicza. Wybierasz się? Może i ja bym podjechała...
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Piękne fuksje i takie duże ,rosną w donicach?
Bardzo lubię fuksje, a Krysiu to wystawowe okazy.Niestety nie mam gdzie ich przezimować więc cieszę się ich widokiem u innych
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Krysiu fuksja, o którą pytałaś to Izabela Cieszyńska
A moje fuksje są już teraz przycięte
Krysiu ja myślę że to ten sam krzew tylko ma kilka nazw. Jak zamawiałam to pisało Niepokalanek korzenny mnisi. Piękna ta chryzantema dobrze że ma w końcu swoje imię.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ale fajny ten niepokalanek. Podobny w pokroju do krawnicy.
Jak wysoki rośnie?
Jak wysoki rośnie?
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,piękne miałaś fuksje.U mnie dużo z tych,które stopniowo przynoszę do domu do jakiej wysokości zetnę tak są suche w środku.Pewnie zostaną zdjęcia po nich.
Krysiu,czy znasz taka roślinę wilec ziemniaczany,chodzi mi o coś takiego zwisającego do donicy.Nie wiem gdzie to kpić,czy to są nasiona czy bulwy?
Krysiu,czy znasz taka roślinę wilec ziemniaczany,chodzi mi o coś takiego zwisającego do donicy.Nie wiem gdzie to kpić,czy to są nasiona czy bulwy?
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Witaj Krysiu ,fuksje przepiękne miałaś ,ja niestety nie uprawiam ich ponieważ nie mam możliwości przechowania ich zimą,widzę ze i chryzantema znalazła swoje imię śliczna jest ,takiej jeszcze nie mam .
śliczne fuksje ,aż chce się podziwiać 

Witaj Krysiu
Z przyjemnością zapoznałam się z lekturą twojego wątku i stwiedziłam,że masz bardzo piękny i zadbany ogród z dużą różnorodnością roślin.To wielka radość spacerować w takim uroczym miejscu.Podobają mi się twoje aranżacje roślinne.Można się od ciebie wiele nauczyć w kwestii zdrowego odżywiania jak również roślin leczniczych.Myślę,że będę częstym gościem w ogrodzie,
Z przyjemnością zapoznałam się z lekturą twojego wątku i stwiedziłam,że masz bardzo piękny i zadbany ogród z dużą różnorodnością roślin.To wielka radość spacerować w takim uroczym miejscu.Podobają mi się twoje aranżacje roślinne.Można się od ciebie wiele nauczyć w kwestii zdrowego odżywiania jak również roślin leczniczych.Myślę,że będę częstym gościem w ogrodzie,
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu, fuksje masz zjawiskowe, wszystkie piękne bez wyjątku (nie robiłaś przypadkiem odnóżek), powiedz Mi, czy tej zimującej w gruncie dajesz coś specjalnego, że jej kwiaty wydają się takie duże? Czy na wiosnę te suche badyle ścinasz przy samej ziemi, ostatnio tak właśnie przycięłam, zrobiłam to jednak bardziej intuicyjnie, ale czy dobrze?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
perdii - Gosiu to dobrze,że chociaż jesteś świadoma tego co to za odmian i nie popełnisz błędu w wyborze stanowiska. Ja od swojej pozyskałam sadzonki zdrewniałe i będę ukorzeniać - już stoją w żwirku na baczność.
wielkakulka - Aniu bardzo podobne nazwy i stąd nieporozumienie
Nie siałam żadnej z nich
ewunia7 - Ewciu fuksje kocham od kołyski - pewnie wyssałam tą miłość z mlekiem od mamusi...
maniusika -Janko no tak czasami bywa,że pisze się o różnych sprawach a to najważniejsze zapomina.
Zapisane - niepokalanek mniej podatny na rozmnażanie ale coś tam wychodzi z patyczków .
Za to fuksja magellanica Riccartonii ładnie ruszyła. Grube gołe sadzonki zdrewniałe wtykałam w grudniu i stały w piwnicy. Jakież było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam ,że juz się budzą.
Mus ... na parapet i już rosną.
Tak w tej chwili wyglada fuksja magellanica Riccartonii ukorzeniania z sadzonek zdrewniałych .

e-babcia - Jadziu dziękuję a ta fuksja z białą spódniczka to odmiana Pegasus.
Jak przystało na prawdziwą piękność - delikatna i wyjątkowo kapryśna .
Pozbyłam się jej bo nie mam czasu cackać się z jedną skoro inne rosną prawie samoobsługowo.

iwona0042 - Iwonko biel, błękit, niebieski i fiolet to est to co chce mieć i to dużo...
Białą fuksja Pegasus tak do końca nie jest czysto biała - zarówno w pąkach jak i kwiatach biel ma miejscami odcień delikatnej zieleni.

Zależy jakiej wielkości masz sadzonki niepokalanka - zima tegoroczna wyjątkowo łaskawa choć u nas długo utrzymywały sie mrozy ponad 20 stopniowe. Z tym,że spora warstwa śniegu pokrywała wszystko. W kompostowniku trzymasz czyli jak ?
sweety - Aniu wiele rzeczy przychodzi z czasem i nasze upodobania zmieniają się. Dziękuję za miłe słowa.
tu.ja - Izuniu niebawem zadzwonię do Ciebie w sprawie tych targów. jest świetna okazja na spotkanie 15-16 marca 2014 r. Kiermasz Ogrodniczy Zielona Arena w Ostródzie.
http://www.arenaostroda.com/wydarzenia/ ... lona-arena
Ale ... jesienią szykują się w tym samym miejscu czyli 6 - 8 listopada 2014 r. Targi Ogrodnicze Garden Arena W Arenie Ostróda po raz pierwszy odbędą się największe w północnej Polsce targi ogrodnicze i na te tez warto by zajrzeć.
dorcia7 - Dorotko
Fuksje u mnie faktycznie sa sporych rozmiarów ale pewnie dlatego,że większość z nich rośnie w gruncie. Wtedy egzemplarz metrowej wysokości to żaden wyczyn. Rosną bezpośrednio w gruncie anie w doniczkach - łatwej takim sposobem osiągnąć duże egzemplarze a co za tym idzie grubsze pędy. W tych odmianach dość szybko drewniejących to dobra cecha bo nadają sie do zimowania w gruncie po okryciu jak większość innych krzewów , które trzeba zabezpieczyć. Tym bardziej ,że fuksje w naszym klimacie nawet te z grupy magellanika tez przycinamy prawie przy ziemi i odbijają z korzenia. Górna część najczęściej przemarza.

Swoje przyniosłam z piwnicy jak zauważyłam pierwsze pędy .
Puste okno na nie ogrzewanej klatce schodowej jest idealne i całe szczęście,że mogę je mieć tylko dla siebie ...
Jednak gdy temperatura schodziła do 2 st.C przenosiłam je kilka razy na noc do mieszkania.
Na tej formie to ważne bo kształtowanie byłoby kłopotliwe
To zdjęcia z pierwszych dni lutego - teraz sa o wiele gęściejsze .

ta odmiana zawsze kwitnie nawet przy przymrozkach i zaczyna też wcześnie. Co prawda teraz jej kwiaty sa o połowę mniejsze ... Wszystkie wyprowadzone na taką formę i tylko te zimowały w piwnicy , reszta zimuje w gruncie ...
Dla zabezpieczenia odmian mam zawsze maluszki

danutab - danusiu masz rację dlatego też często trzeba posiłkować się nazwą łacińską wtedy dojdzie do ładu...
Margo2 - Gosiu też się w nim zakochałam
Pieprz mnisi - Niepokalanek korzenny (Vitex agnus - 'Castus')

W naszym klimacie dorasta najwyżej do 100 - 150 cm wysokości ale on każdej wiosny jest nisko przycinany wtedy pokrój ładniejszy, więcej pędów więc obfitsze kwitnienie.
Pokrój kwiatostanu faktycznie trochę podobny do krwawnicy - u mnie rosną dwie odmiany ale jakoś nie skojarzyłam sobie tego podobieństwa
Krwawnica pospolita nad stawem a poniżej odmiana rózgowata

Na dziś skończę odpowiedzi bo zmęczenie daje się we znaki. Mam wielkie zamieszanie w mieszkaniu bo fachowiec od stolarki poprawia meble - zabudowa na całej ścianie i panele zaczęły gorzej przesuwać się po prowadnicach ... wszystko musiałam wyjąć. Teraz segregacja i porządkowanie ale to jeszcze potrwa.
Juz niedługo będą takie widoczki a póki co musi wystarczyć fotka

Pozdrawiam życząc miłego weekendu.
wielkakulka - Aniu bardzo podobne nazwy i stąd nieporozumienie

ewunia7 - Ewciu fuksje kocham od kołyski - pewnie wyssałam tą miłość z mlekiem od mamusi...
maniusika -Janko no tak czasami bywa,że pisze się o różnych sprawach a to najważniejsze zapomina.
Zapisane - niepokalanek mniej podatny na rozmnażanie ale coś tam wychodzi z patyczków .
Za to fuksja magellanica Riccartonii ładnie ruszyła. Grube gołe sadzonki zdrewniałe wtykałam w grudniu i stały w piwnicy. Jakież było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam ,że juz się budzą.
Mus ... na parapet i już rosną.
Tak w tej chwili wyglada fuksja magellanica Riccartonii ukorzeniania z sadzonek zdrewniałych .
e-babcia - Jadziu dziękuję a ta fuksja z białą spódniczka to odmiana Pegasus.
Jak przystało na prawdziwą piękność - delikatna i wyjątkowo kapryśna .
Pozbyłam się jej bo nie mam czasu cackać się z jedną skoro inne rosną prawie samoobsługowo.
iwona0042 - Iwonko biel, błękit, niebieski i fiolet to est to co chce mieć i to dużo...
Białą fuksja Pegasus tak do końca nie jest czysto biała - zarówno w pąkach jak i kwiatach biel ma miejscami odcień delikatnej zieleni.
Zależy jakiej wielkości masz sadzonki niepokalanka - zima tegoroczna wyjątkowo łaskawa choć u nas długo utrzymywały sie mrozy ponad 20 stopniowe. Z tym,że spora warstwa śniegu pokrywała wszystko. W kompostowniku trzymasz czyli jak ?
sweety - Aniu wiele rzeczy przychodzi z czasem i nasze upodobania zmieniają się. Dziękuję za miłe słowa.
tu.ja - Izuniu niebawem zadzwonię do Ciebie w sprawie tych targów. jest świetna okazja na spotkanie 15-16 marca 2014 r. Kiermasz Ogrodniczy Zielona Arena w Ostródzie.
http://www.arenaostroda.com/wydarzenia/ ... lona-arena
Ale ... jesienią szykują się w tym samym miejscu czyli 6 - 8 listopada 2014 r. Targi Ogrodnicze Garden Arena W Arenie Ostróda po raz pierwszy odbędą się największe w północnej Polsce targi ogrodnicze i na te tez warto by zajrzeć.
dorcia7 - Dorotko
Fuksje u mnie faktycznie sa sporych rozmiarów ale pewnie dlatego,że większość z nich rośnie w gruncie. Wtedy egzemplarz metrowej wysokości to żaden wyczyn. Rosną bezpośrednio w gruncie anie w doniczkach - łatwej takim sposobem osiągnąć duże egzemplarze a co za tym idzie grubsze pędy. W tych odmianach dość szybko drewniejących to dobra cecha bo nadają sie do zimowania w gruncie po okryciu jak większość innych krzewów , które trzeba zabezpieczyć. Tym bardziej ,że fuksje w naszym klimacie nawet te z grupy magellanika tez przycinamy prawie przy ziemi i odbijają z korzenia. Górna część najczęściej przemarza.
Moich część też przycięta i ciągle uszczykiwana dla zagęszczenia. szczególnie przy formie drzewkowej pilnuje tego.ewunia7 pisze:![]()
Krysiu fuksja, o którą pytałaś to Izabela Cieszyńska
A moje fuksje są już teraz przycięte
Swoje przyniosłam z piwnicy jak zauważyłam pierwsze pędy .
Puste okno na nie ogrzewanej klatce schodowej jest idealne i całe szczęście,że mogę je mieć tylko dla siebie ...

Na tej formie to ważne bo kształtowanie byłoby kłopotliwe
To zdjęcia z pierwszych dni lutego - teraz sa o wiele gęściejsze .

ta odmiana zawsze kwitnie nawet przy przymrozkach i zaczyna też wcześnie. Co prawda teraz jej kwiaty sa o połowę mniejsze ... Wszystkie wyprowadzone na taką formę i tylko te zimowały w piwnicy , reszta zimuje w gruncie ...
Dla zabezpieczenia odmian mam zawsze maluszki
danutab - danusiu masz rację dlatego też często trzeba posiłkować się nazwą łacińską wtedy dojdzie do ładu...
Margo2 - Gosiu też się w nim zakochałam
Pieprz mnisi - Niepokalanek korzenny (Vitex agnus - 'Castus')

W naszym klimacie dorasta najwyżej do 100 - 150 cm wysokości ale on każdej wiosny jest nisko przycinany wtedy pokrój ładniejszy, więcej pędów więc obfitsze kwitnienie.
Pokrój kwiatostanu faktycznie trochę podobny do krwawnicy - u mnie rosną dwie odmiany ale jakoś nie skojarzyłam sobie tego podobieństwa
Krwawnica pospolita nad stawem a poniżej odmiana rózgowata
Na dziś skończę odpowiedzi bo zmęczenie daje się we znaki. Mam wielkie zamieszanie w mieszkaniu bo fachowiec od stolarki poprawia meble - zabudowa na całej ścianie i panele zaczęły gorzej przesuwać się po prowadnicach ... wszystko musiałam wyjąć. Teraz segregacja i porządkowanie ale to jeszcze potrwa.
Juz niedługo będą takie widoczki a póki co musi wystarczyć fotka
Pozdrawiam życząc miłego weekendu.