Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion
W ubiegłym roku siałam słonecznik , szałwię błyszczącą , cynie , astry i zioła od razu do torfowych. Wszystko pięknie wykiełkowało a potem już dałam na stałe miejsca do ogródka. Jedynie cena jest zaporowa. Kupiłam 3 komplety tych doniczek ale na taką ilość siewek jak w tym roku to rujnacja dla kieszeni .Z praktycznego punktu widzenia ,uważam te doniczki za świetny wynalazek, nie trzeba pikować, nie uszkadza się przy sadzeniu , jedynie kasa się nie zgadza
Trzeba z nimi dość delikatnie się obchodzić bo kiedy nasiąkną wodą łatwo się rozrywają. Siałam też (zeszłego sezonu) do koreczków ale wolę doniczki.

Pierwszy raz robię sadzonki , więc niewiele na razie wiem. Na pewno był błąd w podlewaniu ,BarbaraR pisze:Darrooo,
nie podlewaj za dużo, bo duża szansa że zgniją, albo wyrosną cienki, wybujałe. Jeśli to możliwe przestaw na miejsce, gdzie nie jest zbyt gorąco (ok.18 stopni) - podlewaj umiarkowanie, nie zasilaj zbyt często i zbyt dużo. Na zasilanie przyjdzie jeszcze czas. jeśli ziemia jest lekko wilgotna to wystarczy, ale nie może być wysuszona. Ja bym raczej spróbowała zwilżać wodą z rozpylacza. Wówczas korzysta z wody część nadziemna rośliny, a korzonki mają dostęp powietrza, bo nie są zalewane.
teraz dodatkowo zraszam rano i wieczorem.
Rosną sobie zdrowo , ale nierównomiernie , najbardziej wybujałe ( ok. 10cm.) już uszczyknięte za drugą parą liści.
Większość rośnie pięknie pomalutku i przy nich czekam z uszczykiwaniem na 3 lub 4 parę liści.
Nadal nie wiem jak je podlewać

Są w wielodoniczkach 7/7 cm , po przepikowaniu podlałem mocno , by woda przelała się przez doniczkę ,
kilka dni nie podlewałem i potem raz dziennie już nie dużymi ilościami wody...
I wtedy , te listki w kilku się powykręcały...
Nie zasilałem jeszcze niczym.
Poczytałem o sadzonkach pomidorów i tam ktoś zalecał , by początkowo podlewać mocno , ale raz na kilka dni
a im większe sadzonki to częściej , by na koniec dojść do codziennego podlewania...
Czy mogę tak podlewać dalie ? A dodatkowo zraszać rano i wieczorem

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewaj dopiero gdy ziemia będzie wyraźnie sucha na wierzchu, lepiej trochę przesuszyć niż przelać.
Pozdrawiam Kaśka
Jeżli dalie z nasion tak ładnie rosną, to nie ma sensu ich chyba przetrzymywać na siłę przez zimę... Czy one co roku będą bujniejsze?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Tak z roku na rok bulwy dali rozrastają się i tym samym roślina mając mocniejsze korzenie jest w stanie wykarmić większą ilość pędów zielonych oraz kwiatów ,czyli rozrasta się bujniej co roku ,pod warunkiem dobrego traktowanianyna76 pisze:Jeżli dalie z nasion tak ładnie rosną, to nie ma sensu ich chyba przetrzymywać na siłę przez zimę... Czy one co roku będą bujniejsze?

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
darrooo koleżanka dobrze Ci napisała jak pielęgnować siewki dalii. Bierz to na wyczucie i nie porównuj ich z pomidorami. Przy siewkach dalii trzeba ostrożnie z nadmiarem wody bo prędzej zgniją a tu chodzi też o to aby im wyrosły też korzenie ,,bulwiaste" które będą magazynować wodę. Wystarczy że ziemia będzie lekko wilgotna.darrooo pisze:Pierwszy raz robię sadzonki , więc niewiele na razie wiem. Na pewno był błąd w podlewaniu ,BarbaraR pisze:Darrooo,
nie podlewaj za dużo, bo duża szansa że zgniją, albo wyrosną cienki, wybujałe. Jeśli to możliwe przestaw na miejsce, gdzie nie jest zbyt gorąco (ok.18 stopni) - podlewaj umiarkowanie, nie zasilaj zbyt często i zbyt dużo. Na zasilanie przyjdzie jeszcze czas. jeśli ziemia jest lekko wilgotna to wystarczy, ale nie może być wysuszona. Ja bym raczej spróbowała zwilżać wodą z rozpylacza. Wówczas korzysta z wody część nadziemna rośliny, a korzonki mają dostęp powietrza, bo nie są zalewane.
teraz dodatkowo zraszam rano i wieczorem.
Rosną sobie zdrowo , ale nierównomiernie , najbardziej wybujałe ( ok. 10cm.) już uszczyknięte za drugą parą liści.
Większość rośnie pięknie pomalutku i przy nich czekam z uszczykiwaniem na 3 lub 4 parę liści.
Nadal nie wiem jak je podlewać![]()
Są w wielodoniczkach 7/7 cm , po przepikowaniu podlałem mocno , by woda przelała się przez doniczkę ,
kilka dni nie podlewałem i potem raz dziennie już nie dużymi ilościami wody...
I wtedy , te listki w kilku się powykręcały...
Nie zasilałem jeszcze niczym.
Poczytałem o sadzonkach pomidorów i tam ktoś zalecał , by początkowo podlewać mocno , ale raz na kilka dni
a im większe sadzonki to częściej , by na koniec dojść do codziennego podlewania...
Czy mogę tak podlewać dalie ? A dodatkowo zraszać rano i wieczorem
To ,że rosną nie równomiernie to może być też ,,czynnik " nasion czy odmian.

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje wszystkie ładnie wyszły z ziemi. Jak tak ładnie będą rosnąć, to za 4-6 dni będę musiała pikować z kuwety do kubeczków 

Pozdrawiam Kaśka
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58

Ile mniej więcej kiełkują?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Popieram, szaleją , szaleją i wołają światła....Obracają się w poszukiwaniu słoneczka.
Ania
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak szybko można posadzić wyhodowaną z nasion dalię? Wysiałam kilka nasion i kiełkują, a nie chcę ich zmarnować 

Jak moje leżąc na waciku po 2 dniach pokazały kiełek to je wsadziłam i rosną pięknie. Tylko nie za głęboko. Najlepiej tylko delikatnie wbij kiełkiem w ziemię, a łupinkę zostaw na granicy ziemia powietrze.
Ania
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł