Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Jeszcze ani Mieczysław ani Jerzy się nie wypowiedzieli więc może poczekajmy na ich opinję
- temat nawozów w tym wątku był już kilkakrotnie poruszany. Ostatnio Jerzy w tej wypowiedzi - bardzo dokładnie opisał na co mają wpływ poszczególne pierwiastki chemiczne wchodzące w skład nawozów. Również w tym wpisie z "So 04 sty 2014 22:02" - opisuje i pokazuje na fotkach, jakie otrzymał rośliny po zastosowaniu nawozów o jakim składzie. Jak dla mnie, informacje zawarte w tych wpisach wyczerpują w 100% temat nawozów dla Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
marta9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Jestem nowa na forum. Trafiłam do was bo szukałam informacji o adenium. Zakupiła przez przypadek nasiona(bo kupowała też inne nasiona i opakowanie mi się spodobało). Posialam w mini szklarence i po 3 dniach pierwsze okazy wzeszly. Już teraz zastanawiam się jak od małego wpływać na te roslinki aby wyrosły na okazy. Podoba mi się adenium które często gdzieś w wyszukiwarce grafiki pokazane jest jako okaz jakby z kilku sadzonek połączonych razem. Podstawa jest bardzo szeroka a i korona gęsta i okazała. Podpowiedzcie jak z tymi malucha postępować aby uzyskać coś takiego.
regulamin
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nicrum pisze:
onectica pisze:Azot pędzi rośliny ponad miarę. Z tym raczej trzeba ostrożnie. Chyba, że chcesz mieć napompowane monstrum jak z marketu
(...)
Onectica, jeśli zastosuje nawóz FERTISAL 10-30-19 do pąków to nie powinno być źle.
Spox, Marcin :D Ja też nie powiedziałam kategorycznie tak czy tak, a jedynie to, że im więcej azotu tym większy wzrost rośliny, i żeby po prostu nie przeginać. Co przecież jest świętą prawdą ;:170

Inną prawdę mówiąc sama się zadziwiłam, kiedy Ola podpowiedziała mi nawóz do pąków dla moich 1,5roczniaków, które przecież kwitnąć nie będą w tym roku na pewno, bo za młode są, ale przekonała mnie do tego i postanowiłam zastosować jak nadejdzie pora ku temu. Bo dla parapetowych roślin, tak jak moje, to chyba jeszcze zbyt wcześnie na nawożenie - poczekam na więcej światła.

Marta - witaj wśród nas :wit I koniecznie poczytaj cały wątek, jak również poprzednie części. Masz ten komfort, że możesz skorzystać z doświadczeń 'pionierów' i nie popełnić ich błędów, za to powielić sukcesy - warto to wykorzystać :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
marta9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mam pytanko do doswiadczonych w uprawie adenium. Stosowaliscie moze podloze zwane akadama? mam go troche i mysle nad wsadzeniem mlodych ademium.
regulamin
AleksandraBdg

Post »

Marto,
wpisz w wyszukiwarkę ( prawy górny róg) słowo "akadama", a przeszukasz cały ten wątek :)
Znajdziesz tam wszystkie informację o zastosowaniu akadamy przy uprawie Adenium ;)

Pozdrawiam!
marta9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za podpowiedz :D
regulamin
marta9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przegladalam allegro w poszukiwaniu różnych odmian adenium ale jakoś sprzedarz jest ograniczona. Dostępne są 2odmiany. Gdzie kupujecie takie różnorodne adenium.
regulamin
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Po skończeniu formowania drzewek zostało mi kilka odciętych pędów, które postanowiłem spróbować ukorzenić pod sztucznym oświetleniem.
W doniczkę wsypałem do pełna seramis, przepłukałem go i w podstawkę nalałem wodę. Na doniczkę nie nakładałem worka foliowego.

Obrazek

Po prawie dwóch miesiącach wyciągnąłem z podłoża jeden
pęd. Ukorzenienie zakończyło się sukcesem, na razie do wiosny pędom korzenie niech przyrastają w seramisie, potem sadzonki przesadzę w inne podłoże.

Obrazek
Kiedy przywiozłem szczepki bugenwilli posadziłem je razem z już wstępnie ukorzenionymi pędami adenium.
Niektóre pędy adenium z ładnymi listkami przyciąłem aby stwierdzić czy wyrosną i ile będą miały pąków. Na tym zdjęciu są widoczne z lewej strony. Za tydzień wyjmę młode sadzonki i pokażę jakie wytworzyły korzenie, posadzę do nowych doniczek z nowym podłożem.

Obrazek

Dzisiaj mogę stwierdzić, że szczepki adenium obesum w prostej hydroponice z seramisem jako podłoże ukorzeniają się doskonale, nie przycinane tworzą ładną koronę z liści,

Obrazek

natomiast przycięte bezpośrednio w hydroponice rozkrzewiają się również doskonale i tworzą po 3, 4 nowe rozgałęzienia, które stanowią zaczątek nowego pokroju drzewka o ładnym, dłuższym pniu, który może nie będzie mocno przyrastał ale z czasem będzie na pewno powiększać swój obwód. W trakcie ukorzeniania stosowałem ukorzeniacz do sadzonek zdrewniałych i półzdrewniałych, nawóz Peters Professional Plant Starter
10-52-10 i regenerator do kwiatów Substrala.

Obrazek

Obrazek

Również jestem zadowolony z ukorzenienia pędu arabicum RCN, których mam tylko dwie sztuki, zobaczymy jak będzie dalej rosła taka roślina.
W poniedziałek wyjmę z hydroponiki wszystkie ukorzenione rośliny, zrobię im zdjęcia i przesadzę do małych doniczek.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

marta9977 pisze:Przegladalam allegrooo w poszukiwaniu różnych odmian adenium ale jakoś sprzedarz jest ograniczona. Dostępne są 2odmiany. Gdzie kupujecie takie różnorodne adenium.
Spróbuj TU lub TU
Natura naszym najlepszym nauczycielem
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Witam Państwa serdecznie.
Przed pierwszym siewem mam kilka pytań, czy:
Dobra bądzie doniczka o wymiarach 6x6x6? ( doniczki będą stały w mini szklarence ) czy w tak małej doniczce również daż warstwę drenażu np drobny keramzyt?
Posiadam ziemię do kaktusów, kokos włókna i wernikulit, perlit reż się znajdzie czy mieszanka w stosunku 3/1/1 będzie odpowiednia dla nasion a potem dla starszych roślinek?
Polecane na forum pk 13-14 Canna i Rhizotonik nie są dostępne w mojej okolicy. Zostaje zakup w necie, ceny lekko odstraszają czy warto je kupić, czy może poszukać tańszych zamienników, czy środki te można również stosowań do innych roślinn np grubosze ?
Za wszelką pomoc będę zobowiązany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ukorzenione sadzonki adenium w hydroponice.

Obrazek

Przycięte w czasie ukorzeniania pędy wytworzyły po trzy, cztery nowe przyrosty ale korzenie w porównaniu z pędem nie przyciętym mają krótsze.
Wniosek z tego, że przy ukorzenianiu nie należy od razu przycinać pędów ale dopiero później, już po wytworzeniu solidnych korzeni.

Obrazek

Widoczne małe, młode korzenie wychodzące z kaudeksu (pędu)

Obrazek

Najlepiej ukorzeniony pęd (nie przycięty)

Obrazek

Arabicum RCN z widocznym jednym korzeniem, z boku widać malutkie korzonki.

Obrazek

Ten pęd nie wytworzył korzeni, zrobi to wkrótce ale wypuścił na dole zielony pęd.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Jerzyk pisze:Ukorzenione sadzonki adenium w hydroponice.
Najlepiej ukorzeniony pęd (nie przycięty)

Obrazek
- bardzo obiecujący efekt ukorzeniania - możliwość uzyskania roślin o najbardziej ciekawych kolorystycznie kwiatach.

Pokazywałem wcześniej czteroletnie Adenium obesum, które postanowiło możliwe, że na 8 marca zakwitnąć. Obecnie pąki kwiatowe są już w takim stopniu wykształcone:

Obrazek

- fotka robiona przy sztucznym świetle, częściowo kolory odbiegają od rzeczywistej barwy. Wydaje się, że kwiaty nie będą tak wybarwione, jak w opisie oferty sprzedaży nasion.
Roślina stoi cały czas w tym samym miejscu, nie ruszam jej, nie zmieniam położenia (obchodzę się jak z jajkiem :wink: ) w obawie żeby nie zrzuciła pąków kwiatowych.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zapowiada się ładny kolor kwiatu, końcówki ma mocno czerwone, jeśli to będzie jakaś hybryda to oby miała ciemne końcówki płatków, czekamy na kolejne zdjęcia.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jeszcze jak czekamy!!! ;:oj
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Rob18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2014, o 19:20

Post »

Witam wszystkich fanów adenium :wink:
Z przyjemnością dołączam do Was ponieważ od dwóch dni jestem posiadaczem małej sadzonki.. mam nadzieję, że bez problemu się zadomowi i będzie rosła, a o kwitnieniu nawet nie wspominam :lol:

Obrazek

Dodatkowo wysiałem dzisiaj 5 nasion w specjalnej mieszance torfowej z perlitem i keramzytem jako drenaż. Trzymajcie kciuki :wink: :wink: :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”