Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Mam nasionka z wymiany. Kiedy je wysiać? czy najpierw podkiełkować? Proszę o wskazówki i dziękuję 

- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wolusia, Najlepiej zacznij podkiełkowywać po 20 kwietnia i po ostatnich przymrozkach posadź 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
patasko, dziękuję za wskazówkę. Powodzenia w uprawach.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Ja już wysiałam tykwy. Trochę się pośpieszyłam i nie doczytałam, że wysiewacie na przełomie kwietnia maja
Wszystkie nasionka wykiełkowały i mam pytanie czy nic się nie stanie jeśli za jakiś przesadzę je po liścienie do większych doniczek?

Wszystkie nasionka wykiełkowały i mam pytanie czy nic się nie stanie jeśli za jakiś przesadzę je po liścienie do większych doniczek?
Pozdrawiam
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Pewno teraz nic się nie stanie, ale wątpię, czy będziesz coś z nich miała w gruncie. Do maja jeszcze szmat czasu, urosną ogromne (jeśli nie padną), i mogą nie przeżyć przesadzania do ogrodu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2014, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał nic przeciwko, jeśli dołączę do wątku?
Zobaczyłam ostatnio w internecie lampki z tykwy i postanowiłam sama spróbować takie zrobić, a że nigdy nie miałam z tykwą do czynienia chętnie poczytam porady ito bardziej doświadczonych osób 

Ja bardzo chętnie przygarnęłabym trochę nasionek, czy może Pani napisać do mnie na PW? Bo ja dopiero się zarejestrowałam i nie bardzo wiem jakAisyrk pisze:Z jednej otwartej tykwy Birdhouse mam ponad 300 nasion. Gdyby ktoś reflektował - proszę o kopertę ze znaczkiem i adresem.

Ja też na początku maja siałem i bez problemu, też od razu w miejsce docelowe. Nie uważam, żeby to było za późno. Parę lat temu nawet w czerwcu wysiałem, mniej owoców zdążyła dojrzeć ale zawsze coś. Ogólnie fajna roślinka balkonowamoniulica pisze:Wyrosła pięknie- owszem , nawet kwitła , ale owoców nie zawiązała . Poczytałam i spróbuję ponownie , może zbyt mało słonka i troszkę późnawo , bo w maju , prosto do gruntu siałam.

Zastanawiam się czy w warunkach balkonowych jest sens robić sadzonki? Chciał bym wcześniej posadzić, gdzieś w kwietniu ale wtedy bywa jeszcze chłodno i na zewnątrz mogą wymarznąć a w domu graciarni nie zrobię z doniczkami typu 60L np.. Plus taki, że przymrozki przygruntowe to nie mój problem ;p
Kolejna część jest tutaj