Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

BozenaX pisze:Magda, podaj adres na PW to Ci wyślę.
Bozenko dziękuję ;:138 ;:138 Wiadomośc na PW
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 17:54

Post »

forumowicz, widzę że jest jeszcze jeden rozmiar: kwadratowe o średnicy 9x9 i wysokości 14 cm. Takie będą dobre czy za duże ?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To jest przeszło litr objętości. Za duże.
MonkaD pisze:Po przepikowaniu pomidorków będę musiała rozsadzić je do doniczek.
Możesz wyjaśnić o co tu chodzi ?. Z czego do czego pikujesz i co masz dalej zamiar zrobić z tą rozsadą ?.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

Będę po raz pierwszy uprawiać pomidorki na balkonie, wiem tyle ile wyczytałam na forum. Kupiłam nasiona. Wysieję je wszystkie do większego pojemnika. Jak pojawią się liście właściwe, muszę je rozsadzić do osobnych doniczek. I właśnie te doniczki chcę kupić. Później będę pomidory znowu przesadzać już do dużych donic, które będą stały na balkonie.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ganesh pisze:MSk podeślij adres na priv to Ci wyślę kilka nasionek
Dziękuję za Ganesh ;:167 już mi namezja prześle. Serdeczne dzięki ;:168
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

MonkaD

No to teraz jaśniej ;:3

Trochę pospieszyłaś się. Moje balkonowe pójdą dopiero w sobotę do kiełkowania. Po pokazaniu się kiełków są przenoszone do kuwety. Stąd są dopiero pikowane do palety/ są takie w ogrodniczych z 10 doniczkami/ . W tej palecie będą do czasu aż zaczną sobie przeszkadzać. Z tej palety idą do kubków po jogurcie 0,4 l. I teraz znak zapytania. Jeśli pogoda pozwoli na wystawienie ich na balkon to pozostaną w tych kubkach aż do wysadzenia do pojemników . Jeśli pogoda nie pozwoli muszę się bronic przed wybiegnięciem więc mam przygotowane wiadereczka 1 l po serku i do nich przesadzę. Wtedy spokojnie mogą być w tych wiadereczkach nawet do maja.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku po raz pierwszy chcę posadzić koktailówki w donicach i Twoje rady, forumowicz, są bezcenne.
Też jeszcze czekam z sianiem, ale podczytuję z uwagą ten wątek i inne o pomidorach.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Postaram się zdawać relacje na bieżąco z uprawy balkonowej by ktoś, kto chce sobie zafundować taką uprawę nie poruszał się w ciemno.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Ot właśnie, na pewno znajdą się tacy, którym to się przyda .
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

Ja czytam w miarę możliwości większość wątków pomidorowych, ogrom informacji, nie wszystko od razu przyswajam i dobrze że w porę trafiłem na to forum bo dawno bym głupot narobił ;:14 :lol:
Rady forumowicz naprawdę są wyjątkowo przydatne (nie to nie produkcja wazeliny), po prostu tak jest, temu nikt nie zaprzeczy, wiedzę na ten temat masz ogromną :wink:

Ja się podpisuje lewa i prawa ręką pod tym, będę śledził i trzymam Cie za słowo forumowicz 8-)
To moje pierwsze kroki z pomidorami, mnogość odmian i w dodatku uprawa w donicach, czyli lekko pod górkę, więc wszelkie porady i zdjęcia poglądowe będą nieoceniona pomocą :tan
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to pierwszy rozdział pod tytułem siew i pikowanie mamy przerobiony. Kto nie posiada nawozu w płynie do roślin kwitnących niech zakupi i przy okazji coś z podziałką do odmierzania nawozu np strzykawkę jednorazową.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

Strasznie mnie wzięło na te pomidory. Kupiłam Koralika i Maskotkę i myślę jeszcze nad Malinowym Kapturkiem. Poza tym kupiłam jakieś ziółka, szczypiorek, sałatę, groszek pachnący i maciejkę. Rezygnuję z pelargonii bo mi się nie zmieszczą :)
Strasznie dużo tego przesadzania. A po co kiełki przesadza się do kuwety ? Widzę że są w sprzedaży doniczkopalety, jaka ma być średnica otworu ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja do pomidorów stosuje palety 5x9 albo 6x9.
MonkaD pisze:Strasznie dużo tego przesadzania.
No cóż. Jeśli miałbym warunki tj sztuczne światło i regulacje temperatury dzień/noc to wysiałbym do palety i tyle byłoby roboty. Niestety przy zbyt wcześnie wysianym pomidorze muszę się bronić przed wybiegnieciem.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

Czyli doniczki o wymiarze 7x7 zamiast palety będą pasowały ? Palety są szersze od mojego parapetu, niestety.
No i zaczynam pić duże jogurty :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Słuchaj. Pikuje się wsadzając siewki pod liścienie. jeśli więc część nadziemna siewki ma 5 cm a doniczka np 6 cm to gdzie miejsce na korzenie ?. Dlatego też w kuwecie nie może być za grubo podłożą bo korzenie będą długie. Co z tego, żę ja Ci powiem, że taka doniczka jest dobra skoro ja nie mam kontroli co i jak Ty robisz. Wsadzisz nasiona np do warstwy 10 cm podłożą, będziesz czekać na pierwszy liść właściwy i wyciągniesz potem do pikowania sadzonkę, która będzie miała 15 cm. Powiesz potem, żę ja Cie wprowadziłem w błąd mówiąc, że doniczka jest dobra.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”