Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
No okej mniejsza o to, jutro zajadę na moje "ranczo" i zobacze jak tam moje papryki w tunelu wyglądają:)
cayenne thick może - ale jak dla mnie to one nie powalają ostrością, tak jak i inne cayenne.
A z ostrością zależy też od podniebienia
Dla jednych Cayenne jest ostry a dla niektórych prawie nie czuć ostrości 

Pozdrawiam Sudzio ;)
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A przepraszam bardzo od kiedy to pestki są ostre że podkreślasz "bez pestek"?ganio4 pisze:Mnie powala ostrością Jalapeno?. bez pestek

Jeśli chodzi o odczuwanie ostrości to jest to baaardzo względne, zależy od dnia, osoby, od 'zaprawienia w boju' jest wiele czynników

W chili najwięcej ostrości koncentruje się w górnej części owocu i w gnieździe nasiennym. Istnieją odmiany, u których uprzednie wycięcie owego gniazda z pestkami znacząco limituje odczuwanie ostrości.sachel pisze:od kiedy to pestki są ostre że podkreślasz "bez pestek"?Może czegoś nie wiem chętnie się dowiem, więc ?
Pestki mają bardzo dużo do ostrości
kapsaicyna głównie znajduje się w gnieździe nasiennym. Więc znajduje się na nasionkach i w tym białym "miąższu" gdzie znajdują się nasionka ;)

Pozdrawiam Sudzio ;)
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Dokładnie tak!
Błony wewnętrzne w tym błona otaczająca nasionko, przez co pestki wydają się ostre, natomiast samo nasionko - nieszczególnie 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ostre papryki kiełkują...piękny widok na parapecie 

Sudzio,
jeśli pytasz o Peperoncino Picante przypadkiem ode mnie, to wyglądały jak wiecha 12 czerwonych, wąskich, długości ok. 3-4 cm papryczek na jednej grubej łodydze (przywiezione z Włoch pod tą nazwą z supermarketu).
jeśli pytasz o Peperoncino Picante przypadkiem ode mnie, to wyglądały jak wiecha 12 czerwonych, wąskich, długości ok. 3-4 cm papryczek na jednej grubej łodydze (przywiezione z Włoch pod tą nazwą z supermarketu).
Peperoncino picante mam akurat od SandryABC i już wiem co za cudo mi z tego wyrośnie ;) Ale dziękuje za pamięć 

Pozdrawiam Sudzio ;)
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Chenzo i Explosive Ember które wykiełkowało końcem stycznie, zaczynają już tworzyć pierwszy swój pączek kwiatowy, co mnie ździebko zdziwiło, po miesiącu już chce kwitnąć?
Teraz wyczyn, muszę to zrobić za niedługo, i chyba usunąć te pierwsze kwiatki, tylko jak - są tak malutkie jak główka od szpilki.. (przynajmniej u Chenzo), Explosive Ember ma ciut większe, i wytworzył aż 3 pączuszki
A z Habanerek to mam zielony dywan w wielodoniczce. Muszę kupić jakąś większą paletkę - z większymi odstępami i je w marcu przesadzić, bo masakra.
Fotki moich pierwszych pączków kwiatowych na maluchach. (Przepraszam za jakość, jeszcze nie bardzo sobie radzę z tym aparatem).

A z Habanerek to mam zielony dywan w wielodoniczce. Muszę kupić jakąś większą paletkę - z większymi odstępami i je w marcu przesadzić, bo masakra.
Fotki moich pierwszych pączków kwiatowych na maluchach. (Przepraszam za jakość, jeszcze nie bardzo sobie radzę z tym aparatem).

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Teresko nie przejmyj się pączkami kwiatowymi,przy tej ilości dostępnego światła (chyba że doświetlasz) same zaschną i opadną.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.