Słuchaj forumowicz czy wszystkie papryki się ogławia, bo na niektórych pisze że tworzą niskie, zwarte i krępe krzaki np. Roberta.forumowicz pisze:Myślę, że wielu narzeka na późne zbiory nie wiedząc o tym, że paprykę się ogławia tak, jak pomidory.
Papryka do gruntu. Część 4
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Pozdrawiam Paweł
Pomidory też bywają różne. Jedne maja 1,5 m a inne 3 i więcej .
http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny ... -papryki-0
http://www.uprawyekologiczne.pl/235_Zab ... pryki.htmlOstatnie cięcie roślin wykonuje się 6-8 tygodni przed likwidacją uprawy i polega ono na ogłowieniu pędów ponad owocem.
http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny ... -papryki-0
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogławia się po to by roślina skupiła się na karmieniu( dojrzewaniu) owoców, a nie na wzroście. To w takim dużym skrócie. 

-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam pytanie odnośnie Carycy,otóż zauważyłem sprzeczne informacje w sklepach oferujących jej nasiona.W jednym sklepie piszą że w jednym gramie mieści się ok 100 sztuk nasion a innym sklepie piszą że jest 170-200 sztuk nasion w gramie. Czy ktoś z was liczył ile nasion zawierają wasze 0,5 g opakowania(bo taka gramatura tej odmiany jest zwykle oferowana).Czy ktoś z was porównywał ile znajduje się nasion w opakowaniach tej odmiany od dwóch lub więcej sklepów ? Jeszcze mam pytanie odnośnie fioletowej Ody,czy jest smaczna i czy dobrze sprawuje się w uprawie gruntowej?dziękuję.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Dziękuję PaulaPola za wskazówki ja również w piątek zabieram się za sianie papryki. Co roku uprawiałam Robrtę ale nasiona kosztują ponad 6 zł a w środku jest 8-10 szt i zastanawiam się nad innymi odmianami.
Ogławiam papryki i zrywam pierwszy pąk ale zawsze zostaje mi dość dużo niedojrzałych owoców.
Ożarowska kapryśna była u mnie jak panna na wydaniu raz całe kosze czerwonej zbierałam a raz zielona w kartonie dojrzewała.
Marzy mi się klimat południa Polski (już o Grecji nie wspomnę).
Ogławiam papryki i zrywam pierwszy pąk ale zawsze zostaje mi dość dużo niedojrzałych owoców.
Ożarowska kapryśna była u mnie jak panna na wydaniu raz całe kosze czerwonej zbierałam a raz zielona w kartonie dojrzewała.
Marzy mi się klimat południa Polski (już o Grecji nie wspomnę).
Aśka
Aśka, jeśli co roku miałaś Robertę, mogłaś wydłuać nasionka, co byś nie musiała co roku wydawać 6 zł 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Roberta jest f1 i nie wiadomo czy by powtórzyła cechy
Ja też kupuje co roku nasiona Roberty

A, to tego nie wiedziałam, że jest f1 - jak tak, to niestety - trzeba kupić nasiona 

- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Ja dziś zdobyłem kolejne nasiona papryki tym razem ostrej . Jest to odmiana o nazwie Capsicum annuum L.
I nie wiem jaka jest w uprawie wybredna czy po prostu zwykła papryka ostra , miał może ktoś ?

Capsicum annuum - to papryka roczna po łacinie. Odmian tej papryki, czy to słodkiej, czy ostrej - jest multuuum
Musisz niestety poczekać na to, co wyrośnie, zamieść wtedy zdjęcie owocu tu na forum, a może ktoś pomoże i zidentyfikuje odmianę 
Papryki roczne są z reguły łatwe w uprawie

Papryki roczne są z reguły łatwe w uprawie

Te wszystkie Caryce, Roberty i inne, to też papryka roczna. Czy one takie łatwe w uprawie ?. Sadząc po wpisach na forum, to wątpię.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Zabieram się do wysiewu słodkiej papryki. To mój drugi sezon. Sadzonki trafią pod chmurkę. W zeszłym słodka papryka kiepsko u mnie rodziła
Ale się nie zrażam. Kto też sieje?

- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Wolusia jeszcze trochę za wcześnie.
Cytuj:
...6-8 tygodniowego okresy uprawy.
http://www.uprawyekologiczne.pl/225_Prz ... iowej.html
Cytuj:
...6-8 tygodniowego okresy uprawy.
http://www.uprawyekologiczne.pl/225_Prz ... iowej.html
Pozdrawiam Mateusz
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku mam zamiar dwa razy przesadzać paprykę nim pójdzie do gruntu. Pierwsze pikowanie do małych kubków a potem do litrowych doniczek i do tunelu. Do gruntu po 15 maja. Tak zrobiłem trzy lata temu i sprawdziło się.
Moje 4 sztuki z kontroli kiełkowania już rosną w litrowych wiadereczkach.
Zobaczę jak się będą zachowywały i czy dotrwają do maja/ idą na balkon do uprawy w pojemnikach/
Zobaczę jak się będą zachowywały i czy dotrwają do maja/ idą na balkon do uprawy w pojemnikach/