Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
- kamil211a
- 200p 
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Ja miałem ponad 400  

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone

oj to bedzie sie dzialo w tym roku u mnie   

Pomidory, papryka no i dynia 

w ub. roku miałem zwykłą, którą tylko czasem wodą podlewałem - wyrosły 4 piłki do baseball`a + jedna pod 3kg, pozno posiane.
BobejGS - mam za działką duży nieużytek, piękna gleba tylko co roku rosną tam prawie 1m pokrzywy...
Jakbym wyczyścił fragment pod główną część dyńki to czy jest w stanie zagłuszyć sobie sama reszte? /zakładając, że wsadzam tam już taką z 1l kubeczka/
A szostani to pachnie mi handlarzem :-] Jeszcze nie posiał a już liczy ile może wyciągnąć kasy z nasion.

Pomidory, papryka no i dynia

w ub. roku miałem zwykłą, którą tylko czasem wodą podlewałem - wyrosły 4 piłki do baseball`a + jedna pod 3kg, pozno posiane.
BobejGS - mam za działką duży nieużytek, piękna gleba tylko co roku rosną tam prawie 1m pokrzywy...
Jakbym wyczyścił fragment pod główną część dyńki to czy jest w stanie zagłuszyć sobie sama reszte? /zakładając, że wsadzam tam już taką z 1l kubeczka/
A szostani to pachnie mi handlarzem :-] Jeszcze nie posiał a już liczy ile może wyciągnąć kasy z nasion.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chyba że ma zamiar je jeść  ale wątpię
 ale wątpię  Co do sadzenia w pokrzywach to jasne że możesz. Moja Jedna rosła w zapuszczonym trawniku. Jednak musiałbyś te pokrzywy ściąć i na sadzonke zrobić jakiś kwadrat powiedzmy 1m2 w którym sadzonka sobie wystartuje. Później to już sobie poradzi. Ale gdy urosną znów, to możesz zrywać na pokrzywówke
 Co do sadzenia w pokrzywach to jasne że możesz. Moja Jedna rosła w zapuszczonym trawniku. Jednak musiałbyś te pokrzywy ściąć i na sadzonke zrobić jakiś kwadrat powiedzmy 1m2 w którym sadzonka sobie wystartuje. Później to już sobie poradzi. Ale gdy urosną znów, to możesz zrywać na pokrzywówke 

ale wątpię
 ale wątpię  Co do sadzenia w pokrzywach to jasne że możesz. Moja Jedna rosła w zapuszczonym trawniku. Jednak musiałbyś te pokrzywy ściąć i na sadzonke zrobić jakiś kwadrat powiedzmy 1m2 w którym sadzonka sobie wystartuje. Później to już sobie poradzi. Ale gdy urosną znów, to możesz zrywać na pokrzywówke
 Co do sadzenia w pokrzywach to jasne że możesz. Moja Jedna rosła w zapuszczonym trawniku. Jednak musiałbyś te pokrzywy ściąć i na sadzonke zrobić jakiś kwadrat powiedzmy 1m2 w którym sadzonka sobie wystartuje. Później to już sobie poradzi. Ale gdy urosną znów, to możesz zrywać na pokrzywówke 
- MENA515
- 500p 
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zamówiłam w tym roku dynię Ambar. Miał ktoś może? W zeszłym roku miałam taką z akcji,olbrzymia miała być. Zrobiłam sadzonkę, wysadziłam po przymrozkach do gruntu w miejsce wypielone- 1mx1m. Na dnie dołka był obornik. Sadzonka rosła ładnie, kwitła ale zawiązany owoc rósł do średnicy max 10cm. Na każdej sadzonce to samo. Sadzonki miały po 2 owoce zostawione  . Trochę się zraziłam do dyń ale chcę jeszcze raz spróbować.
. Trochę się zraziłam do dyń ale chcę jeszcze raz spróbować.

. Trochę się zraziłam do dyń ale chcę jeszcze raz spróbować.
. Trochę się zraziłam do dyń ale chcę jeszcze raz spróbować.- nowapasja
- 1000p 
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Ja miałam Ambar, u mnie plenna dynia. Na 2 krzaki miałam chyba ze 7 sztuk (albo więcej). Smaczna, robiłam z niej zupę i faszerowałam  

W tym roku po raz pierwszy spróbuję z tym gigantem.   Kupiłam jakieś nasiona z Plantico. Pisze, że dynie są o masie od 5-14kg, jednak postaram się to przekroczyć.
  Kupiłam jakieś nasiona z Plantico. Pisze, że dynie są o masie od 5-14kg, jednak postaram się to przekroczyć.  

Kupiłam jakieś nasiona z Plantico. Pisze, że dynie są o masie od 5-14kg, jednak postaram się to przekroczyć.
- MENA515
- 500p 
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowapasja, dziękuję za odpowiedź  .
.
Mam jeszcze pytanie odnośnie dyni Atlantic Gigant. Posiadam dwuletnie nasiona tej dyni zebrane z dojrzałego owocu.Czy jest to dynia z ustaloną odmianą i zebrane nasiona powinny wytworzyć takie same "potomstwo"?

.
.Mam jeszcze pytanie odnośnie dyni Atlantic Gigant. Posiadam dwuletnie nasiona tej dyni zebrane z dojrzałego owocu.Czy jest to dynia z ustaloną odmianą i zebrane nasiona powinny wytworzyć takie same "potomstwo"?
- BobejGS
- Kontakt:
Jeśli nasiona są z dyni wyhodowanej przez Ciebie i nie robiłaś kontrolowanego zapylenia, to jest mało prawdopodobne, że się nie skrzyżowała. Mimo tego iż nie miałaś innych dyniowatych wpobliżu  Tylko kontrolowane zapylenie daje pewność czystości gatunkowej.
 Tylko kontrolowane zapylenie daje pewność czystości gatunkowej.

Tylko kontrolowane zapylenie daje pewność czystości gatunkowej.
 Tylko kontrolowane zapylenie daje pewność czystości gatunkowej.- 
				adambin
- 100p 
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
Oczywiście waga może być zbliżona do owocu z jakiego pochodzi.Nasiona zachowują żywotność do około 4 lat, chyba że masz zamrożone nasiona, to do 10 lat,
pozdrawiam Adam

pozdrawiam Adam
pozdrawiam Adam

- kamil211a
- 200p 
- Kontakt:
Witam
Macie już wybrane nasiona na ten rok?

Macie już wybrane nasiona na ten rok?

- 
				adambin
- 100p 
Krzyże wybrane, niektóre po to, aby wykonać kopie zapasowe na kolejne lata
pozdrawiam Adam

pozdrawiam Adam
pozdrawiam Adam

- kamil211a
- 200p 
- Kontakt:
Jakieś swoje nasiona czy sprowadzane, bo niektórzy zauważyłem że zaczynają stawiać na swoje nasiona i uzyskują rezultaty nie gorsze niż te z nasion sprowadzanych i pochodzących z dużo większych owoców.

- BobejGS
- Kontakt:
Ja dzięki Adamowi mam kolejne przemyślenia na marzec  Nie ukrywam, że bankowo będę korzystać z moich nasion
 Nie ukrywam, że bankowo będę korzystać z moich nasion  na razie nie widzę sensu by kombinować
 na razie nie widzę sensu by kombinować  dopóki będę swój rekord bić, to nie widzę takiej potrzeby.  jednak jakieś inne również wykorzystam. Zobaczymy po tym sezonie
 dopóki będę swój rekord bić, to nie widzę takiej potrzeby.  jednak jakieś inne również wykorzystam. Zobaczymy po tym sezonie 

Nie ukrywam, że bankowo będę korzystać z moich nasion
 Nie ukrywam, że bankowo będę korzystać z moich nasion  na razie nie widzę sensu by kombinować
 na razie nie widzę sensu by kombinować  dopóki będę swój rekord bić, to nie widzę takiej potrzeby.  jednak jakieś inne również wykorzystam. Zobaczymy po tym sezonie
 dopóki będę swój rekord bić, to nie widzę takiej potrzeby.  jednak jakieś inne również wykorzystam. Zobaczymy po tym sezonie 
- 
				adambin
- 100p 
Wszystkie zza oceanu, a swoje to w przyszłym roku
pozdrawiam Adam

pozdrawiam Adam
pozdrawiam Adam

- 
				e-babcia
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Błażjku-  będe stałym bywalcem wątku.Uprawiam dynie od wielu lat,ale takich okazów nie mam.Bardzo ciekawe pomiary .Szkoda,że nie mam nadmiaru wody ,bo stanełabym w szranki .
  będe stałym bywalcem wątku.Uprawiam dynie od wielu lat,ale takich okazów nie mam.Bardzo ciekawe pomiary .Szkoda,że nie mam nadmiaru wody ,bo stanełabym w szranki .
Powodzenia

będe stałym bywalcem wątku.Uprawiam dynie od wielu lat,ale takich okazów nie mam.Bardzo ciekawe pomiary .Szkoda,że nie mam nadmiaru wody ,bo stanełabym w szranki .
  będe stałym bywalcem wątku.Uprawiam dynie od wielu lat,ale takich okazów nie mam.Bardzo ciekawe pomiary .Szkoda,że nie mam nadmiaru wody ,bo stanełabym w szranki .Powodzenia