Mój ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród cz. 2

Post »

Cześć Dziewczynki! Jak miło, że wpadłyście.
Jolu, Grażynko, Renatko, Alu, Renatko, Joasiu :wit .

Nieśmiało i bardzo cichutko ( żeby zima nie usłyszała) powiem, że chyba wiosna ;:173 . Co Wy na to? Myślicie, że biała jeszcze wróci? Oby nie!
Chociaż akurat dzisiaj słońca jak na lekarstwo, to ostatnie dni i wczorajsze wiosnę zwiastowały.
Do tego szpaki, które u nas już są ( powoli lokują się w swojej budce!) i śpiew innych skrzydlatych.
No i co nieco nawet już kwitnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Nie zmienia to jednak faktu, że ogólnie nadal szaro:)
Obrazek

Pytasz Joasiu o pomidorka. Zima nam się w tym roku bardzo spóźniła i długo była jesień. I któregoś dnia bodjaże w listopadzie wpadła mi w oko samosiejka pomidora, która wyrosła niewiadomo skąd i niewiadomo dlaczego z tym a nie innym miejscu w ogrodzie. "Ogrodnicza nuda" przez okres zimy sprawiła, że postanowiłam przesadzić delikwenta i postawić na parapecie. I tak przetrwał zimę i nieco podrósł. Jaka to odmiana nie wiem. Ale liczę, że spróbuję:).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę, a więc u Ciebie też już przedwiośnie. :heja
I tyle kwiatków już zakwitło......no i te szpaki..... ;:224
U mnie też gwarno i okropna krzątanina, bo ptactwo walczy o lepsze miejsca na gniazda.
Ale cieszą te pierwsze symptomy wiosny i oby już tak zostało. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Widzę, że u Ciebie wegetacja bardziej zaawansowana niż u mnie ;:333 . Krokusiki ledwo wystawiły 1 cm. szczypiorki, ale za to pogoda super, słoneczko, chce się żyć :heja
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Przedwiośnie jak nic :D
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Pięknie i kolorowo, z daleka czuć wiosnę, ja pomalutku wypatruję boćków, bo tak za dwa tygodnie powinny się pokazać.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale jak wiecie mój kawałek ziemi to nie tylko część rekreacyjna, czy jak ją tam nazwiemy, ale i warzywniak:). A w nim pomidory, na punkcie których mam bzika od 3 lat ;:108.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
[/quote]

Karolciu i mnie dopadło to maniactwo pomidorowe. Nie chcę zapeszać, nastawiłam się na co najmniej takie same zbiory jak u Ciebie. Jest ale.
Nie wiem jak z moją ziemią czy im podpasuje. Ale przygotuje ją jak najlepiej . Właściwie to zawdzięczam Tobie. Te widoczki koralików zatrzęsienie, te nie spotykane barwy w sprzedaży ;:224 . Ten gar mnie zachwyca. Pa, pa.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani!
Dziękuję, że zaglądacie pomimo, że sama nie zostawiam śladu u Was. Od kilku dni próbuję odnaleźć się w nowej pracy. A po niej? Przygotowuję się na kolejny dzień.
Oj, początki nie są łatwe.
Jak będzie z ogrodem i uprawami, zwłaszcza pomidorowymi w tym sezonie nie mam pojęcia. Zawsze miałam na to czas, teraz mam obawy. Ale przecież na to co się kocha czas znajdzie się zawsze.

U mnie wiosna! A dzisiejsze słońce tylko to rozgłasza swoimi promieniami. Pszczoły urzędują w krokusach. A miniaturki brateczków śmieją się różnymi kolorami.
Oby tylko tak dalej! Miłego popołudnia!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Karolinko początki są zawsze trudne . Myślę,że dasz radę pogodzić pracę z ogrodem.Ja też pracuję zawodowo ,a ogród jest dla mnie dużą odskocznią od stresującej pracy zawodowej .
W końcu mamy wiosnę . Uwielbiam ten czas . :wit
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu też tak myślę. Skoro Wy wszyscy dajecie to i ja dam:).
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Życzę dużo sił ;:196
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, a pamiętam że w zeszłym roku martwiłaś się, że nie możesz znaleźć pracy ;:oj . Teraz praca jest, to trudno się przestawić ;:224 . Ale dasz radę, tym bardziej że ogród przy domu, nie tracisz czasu na dojazdy ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, Aga dzięki:)

Jolu wiesz jak to jest. Dobrze wszędzie tam gdzie nas nie ma:).
Ale wdrażam się i myślę, że jest lepiej. Dzień coraz dłuższy więc po prac będzie możana nadgonić.
Zawsze myślałam, że wszystko można pogodzić. Bo można.
Ale muszę się tego nauczyć.
Mam pracę, która wymaga przygotowywania się na drugi dzień. I tu jest pies pogrzebany, bo trochę mi to zajmuje.
P.S. Za Tobą i u mnie wysiana i porozsadzana lobelia :wit

Sobota w każdym razie bardzo pracowita i minęła nie wiem kiedy. Zaplanowałam masę prac, ale nie wyrobiłam normy :;230 . Przeliczyłam się z możliwościami, ale i ak sporo udało się zrobić.
Rozłożyć folię przenieć tunel. Zasiać w nim sałatę, koper i rzodkiewkę. Poobcinać suche liście w truksawkach, wypielić je i zasilić. Przepikować część pomidorów ( brakło mi ziei ;:145 ). Wypielić kilka rabat i skalaniak, oraz zrobić na nich porządek. Przesadzić kilka kwiatów doniczkowyc. Poprzycinać to i owo. Porobić fotki i co najważniejsze zwyczajnie cieszyć się wiosną i podziwiać to co kwitnie:)!! Ależ była piękna pogoda!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Bratków nasiała się masa. W tym więc roku nie wydałam na nie ani złotówki:). Obsadziłam jedną doniczkę w mix kolorów i sześć okrągłych, w każdej inny kolor.
A zostało jeszcze tyle siewek, że sąsiadów zaprosiłam. Mówiłam, że uwielbiam te miniaturki?? To nic, że sieją się jak chwasty ;:224

A tutaj dwa nowe sasankowe nabytki. I zeszłoroczna budząca się po zimie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Dni są dla mnie za krótkie! Już noc, a ja właśnie podlewam storczyki (moczą się, zaraz zlewam wodę:) ). A do Was i Waszych ogrodów zbieram się od 3 tygodni, odkąd zaczęłam pracę. Dotrę wreszcie, obiecuję! Ale dziś już padam. Straszie mi brakuje czasu, bo miałam go zawsze nadmiar ;:224 . Ale wiadomo, wtedy się go marnowało i nie doceniało.
Jutro niedziela ;:204 , dzień odpoczynku. A jeśli ktoś odpoczywa pracując w ogrodzie to chyba nie ma problemu, prawda:) ;:306

Tempo budzenia sie przyrody do życia mnie przeraża. Jeśli przyjdzie ochłodzenie będzie źle. Magnoliowe pąki u mnie juz popękane i widać kolor, bzy też nabrzmiałe. Drzewa owocowe lada dzień. ;:131 Niby powód do radości. A może to nie pierwszy i nie ostatni raz. I kto jak kto ale natura sobie poradzi:).

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Karolinko! To dobrze, że już rozpoczęłaś pracę. Wszystko można pogodzić. Ja już nie mogę doczekać się kiedy będę wsadzać sadzonki pomidorów w tunelu. Mam nadzieję, że będą mnie cieszyć owocowaniem.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, miło popatrzeć na wiosenne kwiecie - przynajmniej u kogoś ;:333 . Bo u mnie ledwie coś tam gramoli się z ziemi ;:131 . Zakwitły tylko te cebulaste, które są płytko pod ziemią ;:131.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35

Post »

Karolino miło mi się oglądało zdjęcia Twojego ogrodu oraz wiosny. Bratki niby takie malutkie a jak potrafią rozjaśnić nam dzień. Życzę powodzenia w pracy, na pewno dasz rade:) Pozdrawiam
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”