Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Gosiu bardzo się cieszę, że podoba Ci się w moim ogródku , dziękuję za mile słowa ;:196
Sasanki to pojedyncze kępy, faktycznie rozrastają się bardzo . Odpowiada im dosyć uboga i piaszczysta ziemia, jaka jest w moim ogródku...
Tulipanków posadziłam sporo nowych.... już nie mogę się doczekać , żeby zobaczyć jak zakwitną.... bardzo jestem ich ciekawa.... niesamowicie lubię te kwiaty :D

Aguniu dziękuję bardzo , ciesze się, że podoba Ci się u mnie ;:196
Ja też uwielbiam przesiadywać z książką w ogródku..... a czasami tylko z kubasem herbatki siadam na huśtawce i chłonę zapachy i kolorowe obrazy wszystkimi zmysłami :D Niestety długo bez ruchu nie usiedzę :;230 ciągle coś mnie podrywa.... a to gdzieś ziele wystaje i trzeba wyrwać, a to gdzieś trawkę przystrzyc, a to jakieś kwiatki przekwitną i trzeba wyciąć .... takie to właśnie jest to słodkie lenistwo w ogrodzie :;230
U mnie dziś zimny i szary dzień..... jak czytam, ze w innych częściach kraju tak słonecznie i cieplutko, to aż zazdrość mnie ogarnia :roll:
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To podobnie jak ja - długo nie posiedzę, zawsze gdzieś mnie nosi - u nas jest słońce , ale wiatr chłodny - za moment idę na chwilę do ogrodu sprawdzić, czy da radę pielić przy garażu - ciepło pozdrawiam.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Coraz bliżej do takich widoków w realu Agnieszko masz pięknie skomponowane rabaty ...U mnie słonecznie ale niezbyt ciepło na porządkowanie mój ogródek musi jeszcze poczekać ;:108 . Nie widzę potrzeby pośpiechu bo noce z przymrozkami jeszcze są.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agniesiu, jak ja tęsknię już do takich widoków. Pieknie jest u Ciebie- tak bujnie i bogato.. Zieleń soczysta a kwiaty dorodne! Z zainteresowaniem przeczytałam, że trawę rozsypujesz na rabaty- przesuszona, czy świeżo po koszeniu? Czytałam, że to niezłe rozwiązanie, ale trzeba uważać, aby nie zrobić pleśniejącego kożucha. Jak robisz u siebie?
Cudowne masz rododendrony i azalie. Ja się do azalii przekonuję- do tej pory niezbyt miałam na nie oko, bo kojarzyły mi się z tymi gubiącymi liście, ale rok temu odkryłam japońskie, częściowo zimozielone- i przepadłam :D
Czy na Twoje rododendrony pada bezpośrednio słońce, czy tak wszystko rozplanowałaś, że rosną w widnym cieniu..?

Pozdrawiam i nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć ;:138
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu bo w ogródku zawsze jest coś do zrobienia i nawet jak zaplanujemy sobie błogie lenistwo to i tak nas ciągnie do choćby drobnych prac.... to takie przyjemnie 8-) :D
Mam nadzieję, że uda Ci się popracować :D

Maryniu dziękuję ;:196
Faktycznie już niedługo będziemy mogli cieszyć się takimi widokami.... ależ już do nich tęskno...
Ja też jeszcze czekam z pracami w ogródku, u mnie też jest stanowczo za zimno..... rano jest biało od szronu....

Monisiu ciesze się bardzo, że podoba Ci się ;:196
Moją miłością były różaneczniki, tylko na nich się skupiłam i je sadziłam, dopiero niedawno zaczarowały mnie azalie i to właśnie te wielkokwiatowe, które gubią liście na zimę.... są niezawodne, zawsze obficie kwitną i są takie piękne 8-) Mam ich tylko kilka i bardzo żałuję, że na więcej nie mam miejsca. One wspaniale się czują na słońcu :D Różaneczniki wolą dla odmiany świetlisty cień, tam najpiękniej rosną. U mnie nie zawsze mają takie warunki, kilka z nich rośnie na pełnym słońcu i wspaniale sobie radzi..... Kolejny przykład, ze roślinki posiadają wspaniałe możliwości adaptacji do warunków, w jakich przyszło im żyć 8-)

Co do ściółkowania trawą.... faktycznie jest takie ryzyko, że może powstać gnijący kożuch..... aby do tego nie doszło należy trawę trochę przesuszyć, albo rozsypywać ją cienką warstwa na rabacie, wtedy nie ma takiego ryzyka :D
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Mam malutki trawniczek więc i trawki mało muszę w tym roku wypróbować sposób z rozkładaniem trawki miedzy roślinkami
Aga napatrzeć się nie mogę na te twoje RH ;:433 ;:433
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agusia, witam popołudniowo!

Cudowne widoki nam zaserwowałaś... różaneczniki i azalie to prawdziwy spektakl w ogrodzie i gwarancja silnych wrażeń.
Zebrałaś wspaniałe, rozrośnięte już egzemplarze... z wielką przyjemnością je oglądam!

Pozdrawiam, wiosennie skonana ;-)
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Agusiu dopiero wyrzucałam Ci że masz wszystko zamknięte ;:oj A tu już 12 str. cudownie masz w ogródku ,niesamowicie piękne okazy lilijek ,różyczek ,i jakie ogromne krzewy różaneczników ,azali ;:63 ;:63 Śliczne są też domowe w kropeczki i paseczki ;:138 ;:138 ;:138 Cudownie ;:63
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wspaniałe rododendrony i azalie, a rabatki z plamami tulipanów wyglądają prześlicznie. Wszędzie soczysta zieleń. Jednym słowem: wiosna w pełni :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Agnieszko jestem kompletny słoń trąbalski - zapominalski :oops:
Szukam sobie właśnie miłośników lilii bo chcę posadzić w tym roku i .... kogo widzę ?
A przecież w ubiegłym roku, w Twoim ogrodzie zachwyciłam się liliami :D i to Twoje lilie były tym "kopem".
Pisz dużo - będę się edukowała ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Agnieszko, przepiękne widoki. Zauroczyło mnie 5 zdj, więc powiedz mi co masz tam za iglaczki posadzone i w jakiej odległości posadzone są wszystkie roślinki. Czy one ,,zachodzą'' na siebie, czy rosną koło?
A tak w ogóle to ile lat ma Twój ogród?
Pozdrawiam - Justyna
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Twój wiosenny ogród Agnieszko jest taki kolorowy. Azalie i rodosie są niesamowite. Pisałaś, że Twój ogród jest mały. Po zdjęciach tego nie widać, jest piękny i bogaty. :D
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Agusiu ;:196 wreszcie do Ciebie trafiłam i bardzo zaczarował Mnie twój wiosenny ogród - coś pięknego! ;:180
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Agnieszko, jak u Ciebie z pogodą, u nas dzisiaj wiosenka na całego. ;:173 Pozdrawiam słonecznie. ;:3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula trawkę podsypywać pod roślinki naprawdę warto, bardzo poprawia się gleba :D
Cieszę się bardzo, że moje ulubione krzewy podobają Ci sie :D

Aguniu czas kiedy kwitną różaneczniki uważam za jeden z najpiękniejszych , te krzewy naprawdę potrafią przyciągać uwagę ;:167
Krzaczki faktycznie już sporo podrosły, niektóre były naprawdę malutkie w momencie zakupu :D
Miłego wieczoru ;:196

Romciu bardzo się cieszę, ze jesteś ;:196 i serdecznie dziękuję za cieplutkie słowa , miło mi, że moje krzaczorki podobają Ci się :D

Wandziu już nie mogę się doczekać takiej kolorowej wiosny w ogródku.... u mnie jest ona zawsze bardzo opóźniona.... ale jeszcze troszkę i przyjdzie :D

Mariolu lilie to moje ukochane kwiaty..... uwielbiam je . Bardzo żałuję, że nie mam miejsca, żeby posadzić ich więcej. Jeśli masz jakieś pytania, to bardzo chętnie pomogę, jeśli tylko będę umiała ;:196
Bardzo się cieszę, że chcesz zaprosić je do ogrodu.... jestem pewna, że oczarują Cię i wyglądam i zapachem i będziesz zadowolona z decyzji o ich posadzeniu ;:167

Justynko
bardzo dziękuję ;:196
Ja roślinki sadzę w niezbyt dużych odległościach, jednak biorę pod uwagę to, że rozrastają się . Sadzę tak, żeby przez dobrych kilka lat mogły rosnąć obok siebie nie przeszkadzając sobie nawzajem..... z ewentualną możliwością podcinania ich.... Nie lubię dużych przerw, ponieważ chcę cieszyć się ulubionym widokiem od razu, a nie lubię dużych, pustych dziur na rabatach. Wolę już po latach usunąć jakąś roślinę , jeśli zrobi się zbyt ciasno.... a i sekator często jest u mnie w użyciu. Roślinki posadzone w niezbyt dużych odległościach w ciągu 3-4 lat pięknie przeplatają się ze sobą i tworzy się miły naturalny gąszcz.
Na rabacie o której pytasz rośnie cis..... to ten wielki, którego widać fragment, poza tym są świerki Konica, następnie kuliste żywotniki Danica, żywotniki kuliste o żółtym zabarwieniu igieł, nie znam ich nazwy, a poza tym iglaki niziutkie płożące i inne niewielkie o różnym zabarwieniu igieł, żeby nie było monotonnie. Iglaki są szkieletem moich wszystkich rabat, ponieważ uważam, że w sezonie są wspaniałym zielonym tłem dla kolorowych krzewów i bylin a zimą wychodzą na pierwszy plan i wypełniają pustkę, która pojawiłaby się , gdy byliny zanikną a krzewy zgubią liście.
Trudno mi powiedzieć ile lat ma mój ogród, ponieważ on wciąż ewoluuje i bardzo zmienia się..... miejsce jest użytkowane od ponad 40 lat..... kiedyś przez lata były tu same warzywa, później kilka szpalerów porzeczek i drzewa owocowe..... później trawnik z kilkoma rabatami kwiatowymi i rozsianymi tu i ówdzie iglakami.... później przybywało coraz więcej rabat typowo ozdobnych i miejsce z użytkowego zamieniało się w wypoczynkowe....chyba takie powstawanie ogrodu typowo ozdobnego to jakieś 15 lat.... z tym, że to ostatnie lata są najbardziej bogate w tworzenie jego obecnego wyglądu....

Małgosiu bardzo się cieszę, że podoba Ci się :D Mój ogród razem z domem i podjazdem ma 700m.... nie jest to dużo, przydało by się chociaż jeszcze połowę tego co jest....ale i tak fajnie , że jest to co jest 8-)

Reniu miło mi bardzo , że jesteś i ciesze się , że podoba Ci się w moim ogródku :D

Iguś u mnie niestety .....zimo, szaro i nawet nie chce się nosa wystawiać za próg :? Mam nadzieję, ze następne dni będą cieplejsze i bardziej słoneczne, bo jak poczytam o Waszej pięknej, ciepłej i słonecznej wiośnie, to ja też bym tak chciała ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”