Ula trawkę podsypywać pod roślinki naprawdę warto, bardzo poprawia się gleba
Cieszę się bardzo, że moje ulubione krzewy podobają Ci sie
Aguniu czas kiedy kwitną różaneczniki uważam za jeden z najpiękniejszych , te krzewy naprawdę potrafią przyciągać uwagę
Krzaczki faktycznie już sporo podrosły, niektóre były naprawdę malutkie w momencie zakupu
Miłego wieczoru
Romciu bardzo się cieszę, ze jesteś

i serdecznie dziękuję za cieplutkie słowa , miło mi, że moje krzaczorki podobają Ci się
Wandziu już nie mogę się doczekać takiej kolorowej wiosny w ogródku.... u mnie jest ona zawsze bardzo opóźniona.... ale jeszcze troszkę i przyjdzie
Mariolu lilie to moje ukochane kwiaty..... uwielbiam je . Bardzo żałuję, że nie mam miejsca, żeby posadzić ich więcej. Jeśli masz jakieś pytania, to bardzo chętnie pomogę, jeśli tylko będę umiała
Bardzo się cieszę, że chcesz zaprosić je do ogrodu.... jestem pewna, że oczarują Cię i wyglądam i zapachem i będziesz zadowolona z decyzji o ich posadzeniu
Justynko bardzo dziękuję
Ja roślinki sadzę w niezbyt dużych odległościach, jednak biorę pod uwagę to, że rozrastają się . Sadzę tak, żeby przez dobrych kilka lat mogły rosnąć obok siebie nie przeszkadzając sobie nawzajem..... z ewentualną możliwością podcinania ich.... Nie lubię dużych przerw, ponieważ chcę cieszyć się ulubionym widokiem od razu, a nie lubię dużych, pustych dziur na rabatach. Wolę już po latach usunąć jakąś roślinę , jeśli zrobi się zbyt ciasno.... a i sekator często jest u mnie w użyciu. Roślinki posadzone w niezbyt dużych odległościach w ciągu 3-4 lat pięknie przeplatają się ze sobą i tworzy się miły naturalny gąszcz.
Na rabacie o której pytasz rośnie cis..... to ten wielki, którego widać fragment, poza tym są świerki Konica, następnie kuliste żywotniki Danica, żywotniki kuliste o żółtym zabarwieniu igieł, nie znam ich nazwy, a poza tym iglaki niziutkie płożące i inne niewielkie o różnym zabarwieniu igieł, żeby nie było monotonnie. Iglaki są szkieletem moich wszystkich rabat, ponieważ uważam, że w sezonie są wspaniałym zielonym tłem dla kolorowych krzewów i bylin a zimą wychodzą na pierwszy plan i wypełniają pustkę, która pojawiłaby się , gdy byliny zanikną a krzewy zgubią liście.
Trudno mi powiedzieć ile lat ma mój ogród, ponieważ on wciąż ewoluuje i bardzo zmienia się..... miejsce jest użytkowane od ponad 40 lat..... kiedyś przez lata były tu same warzywa, później kilka szpalerów porzeczek i drzewa owocowe..... później trawnik z kilkoma rabatami kwiatowymi i rozsianymi tu i ówdzie iglakami.... później przybywało coraz więcej rabat typowo ozdobnych i miejsce z użytkowego zamieniało się w wypoczynkowe....chyba takie powstawanie ogrodu typowo ozdobnego to jakieś 15 lat.... z tym, że to ostatnie lata są najbardziej bogate w tworzenie jego obecnego wyglądu....
Małgosiu bardzo się cieszę, że podoba Ci się

Mój ogród razem z domem i podjazdem ma 700m.... nie jest to dużo, przydało by się chociaż jeszcze połowę tego co jest....ale i tak fajnie , że jest to co jest
Reniu miło mi bardzo , że jesteś i ciesze się , że podoba Ci się w moim ogródku
Iguś u mnie niestety .....zimo, szaro i nawet nie chce się nosa wystawiać za próg

Mam nadzieję, ze następne dni będą cieplejsze i bardziej słoneczne, bo jak poczytam o Waszej pięknej, ciepłej i słonecznej wiośnie, to ja też bym tak chciała