Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17
Marysiu, pisałaś u mnie, że Ci karczochy wschodzą. Z czym to się je ?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu ja mam ich na tyle, że jedynie gotuję z solą i zjadam serce (dno kwiatowe) i wysysam co się da, bo nie ukrywam bardzo mi smakuje 

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Muszę poczytać o nich, bo nigdy nie jadałam.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu krwawniki zaczynają mi kiełkować
na razie pojedyncze sztuki, ależ się cieszę.
U mnie też dziś szaro, buro, ale coś udało się popracować w ogrodzie.

U mnie też dziś szaro, buro, ale coś udało się popracować w ogrodzie.
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Karczochy zna tylko takie serca z kawśnej zalewy. Nawet ostatnio wracając z wakacji, chciałam kupić i zrobić samemu, ale się trochę przestraszyłam.
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Marysiu!...jestem..pozdrawiam 

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu
Ja też jestem i pozdrawiam serdecznie .
Czy już się pakujesz ???
Super spiżarnia , cudne zachody i wschody
wiosna piękna
Życzę powodzenia w ukorzenianiu , dużo zdrówka , miłego wypoczynku
Ja też zajrzę jeszcze dzisiaj na działeczkę - a nóż coś rozkwitło
Miłego dnia

Czy już się pakujesz ???
Super spiżarnia , cudne zachody i wschody

Życzę powodzenia w ukorzenianiu , dużo zdrówka , miłego wypoczynku

Ja też zajrzę jeszcze dzisiaj na działeczkę - a nóż coś rozkwitło

Miłego dnia
- Maska
- Kontakt:
Asiu lepiej posiać własne, bo ładnie wyglądają i wypróbować , bo te w klepie do tanich nie zależą, a w zalewie to nie to samo
Dorotko dobre i parę , bo z własnymi nasionami to różnie może być
Aniu jakoś nie lubię czegokolwiek w octowej zaprawie. Nawet ogórki robię tylko kiszone. Ostatnio dopuszczam trochę sałatek ale octu minimalna ilość
Bogusiu witam Cię cieplutko, bo na zewnątrz niezbyt przytulnie
Tereniu jeszcze trochę do pakowania (jadę 7.03) więc na razie siedzę na łapkach, żeby więcej nie siać
Ty już pewnie przeżywasz rajzefiber . Pewnie będą zdjęcia z działeczki. Za wszystkie życzenia pięknie dziękuję
Coś na rozjaśnienie ponurego mglistego dnia - czerwcowe kwitnienia - zapraszam!

Dorotko dobre i parę , bo z własnymi nasionami to różnie może być

Aniu jakoś nie lubię czegokolwiek w octowej zaprawie. Nawet ogórki robię tylko kiszone. Ostatnio dopuszczam trochę sałatek ale octu minimalna ilość

Bogusiu witam Cię cieplutko, bo na zewnątrz niezbyt przytulnie

Tereniu jeszcze trochę do pakowania (jadę 7.03) więc na razie siedzę na łapkach, żeby więcej nie siać

Ty już pewnie przeżywasz rajzefiber . Pewnie będą zdjęcia z działeczki. Za wszystkie życzenia pięknie dziękuję

Coś na rozjaśnienie ponurego mglistego dnia - czerwcowe kwitnienia - zapraszam!

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Marysiu co to za cudeńko na ostatniej fotce???
To pelargonia???

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Ech, chciałabym, żeby mi choć jedna piwonia w tym roku zakwitła....a na ostatnim zdjęciu to ta obłednie piękna 'czarna' pelargonia? 

- Maska
- Kontakt:
Agnieszko tak to pelargonia z LM ....ciekawa jestem czy przezimuje, bo nawet nie wiem która to wśród wielu!
Pati Marta Koziorożec ma przepiękne piwonie i na moje pytanie co robi że jej tak kwitną odpowiedziała
Pati Marta Koziorożec ma przepiękne piwonie i na moje pytanie co robi że jej tak kwitną odpowiedziała
Może spróbujesz i TY bo ja na pewno!, kwiaty ,krzewy ,drzewa,na wiosnę i później zasilam rośliny przefermentowanym obornikiem od gołębi ,ale on musi przefermentować się ,żeby wywietrzał azot,który może spalić rośliny i powoduje przyrost zielonej masy a w ogrodzie kwitnącym zależy nam na kwiatach ,więc azotu ma być najmniej a najwięcej potasu i fosforu,czasem zasilam nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo ,albo kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny,to stosuje się np, przy piwoniach,bo one nie kwitną długo z tego też powodu ,że są przenawożone azotem i idą w liście zamiast kwiaty ,oczywiście oprócz tego znaczenie ma dla nich głębokość sadzenia
- AGNESS
Marysiu pelargonia jest przepiękna..... trzymam kciuki, żeby przetrwała
Piwoniami też się zachwycam.... to jedne z moich ulubionych kwiatów.... żeby tylko kwitły chwilę dłużej, bo nigdy nie jestem w stanie nacieszyć się nimi do syta....

Piwoniami też się zachwycam.... to jedne z moich ulubionych kwiatów.... żeby tylko kwitły chwilę dłużej, bo nigdy nie jestem w stanie nacieszyć się nimi do syta....
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Marysiu,dzięki za piwonie ,zawsze się przy nich muszę zatrzymać i długo się nie mogę napatrzyć , niespodzianka jest do końca ,a do Ciebie należy przygotować rabatki ,ale w kwietni ,jak wrócisz to też zdążysz miłego dnia życzę i dużo słoneczka ,chociaż u mnie go nie ma

- Maska
- Kontakt:
Agnieszko i pelargonii nie musisz zmieścić w swoim ogródku ....już Ci nawet nie proponuję mojej białej, bo znowu dostanę kosza
Martuniu skoro pochylasz się nad każdą piwonią to Ty naprawdę jesteś ich miłośniczką
W kwietniu rzucam się w wir ogrodu zreperowana będę pełna energii
Życzę słoneczka również bo u mnie mglisto, ale wyczytałam że we czwartek ma być u mnie 11 st. no i słońce

Martuniu skoro pochylasz się nad każdą piwonią to Ty naprawdę jesteś ich miłośniczką

W kwietniu rzucam się w wir ogrodu zreperowana będę pełna energii

- AGNESS
Marysiu
Białą piwonię posadziłam w zeszłym roku..... mam nadzieję, że ładnie przetrwa.... W ogóle mam pewien kłopot z piwoniami.... a raczej nie nimi , a z rabatą na której rosną..... Rabata usytuowana jest wzdłuż podjazdu, który jest dosyć ciężki do wjazdu dużym autem. Ostatnio przywieźli nam drewno na opał i Pan się ,,nie wyrobił ,, z miejscem i przejechał mi po tej rabacie.... nie wiem, czy kły piwonii nie zostały zmiażdżone doszczętnie ....a rośnie ich tam naprawdę dużo
Muszę chyba zlikwidować tam rośliny i przenieść je gdzieś w ogród..... tylko gdzie
A rabatę oddać całkowicie we władanie dla winobluszczu, którego nic nie rusza.... nawet zmiażdżenie przez wielkie auto 

Białą piwonię posadziłam w zeszłym roku..... mam nadzieję, że ładnie przetrwa.... W ogóle mam pewien kłopot z piwoniami.... a raczej nie nimi , a z rabatą na której rosną..... Rabata usytuowana jest wzdłuż podjazdu, który jest dosyć ciężki do wjazdu dużym autem. Ostatnio przywieźli nam drewno na opał i Pan się ,,nie wyrobił ,, z miejscem i przejechał mi po tej rabacie.... nie wiem, czy kły piwonii nie zostały zmiażdżone doszczętnie ....a rośnie ich tam naprawdę dużo

Muszę chyba zlikwidować tam rośliny i przenieść je gdzieś w ogród..... tylko gdzie