Moje początki - ogródek w bloku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
gabi77
100p
100p
Od: 2 paź 2013, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Moje początki - ogródek w bloku

Post »

Dzień dobry wszystkim
Od dawna przegladam to forum i wreszcie dorosłam do założenia włsnego wątku.
Jestem z Krakowa całe życie w wielkiej płycie nie sprzyja poszerzaniu wiedzy ogrodniczej dlatego jestem totalną laiczką.
Pewnego razu postanowiłam jednak spróbować.
Zaczęłam od doniczek na balkonie. Nie wystarczyło. Wraz z moją drugą połową postanowiliśmy zorganizować mikro ogródek na balkonie. Potem poszło już z górki. W tej chwili jestesmy szczęśliwymi lokatorami mieszkania na parterze w bloku, najważniejsze mieszkanie posiada własny OGRÓDEK!!!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 20 sty 2014, o 04:42 --

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 20 sty 2014, o 04:44 --

Poczatkowo donica stała na balkonie ale wraz z przeprowadzką zagościła w moim nowym ogródku.
Wcześniej wygladała tak Obrazek
gabi77
100p
100p

Re: Moje początki - ogródek w bloku

Post »

Obrazek
gabi77
100p
100p

Post »

Niestety trawnik marniutki
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry Gabi ;:3

Opowiadaj dalej :D
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Witam, gratuluję własnego skrawka zieleni :D Jak duży jest Twój ogródek?
Ta donica jest ciekawa, wyłożona jest czymś w środku?
gabi77
100p
100p

Post »

Opowiadać jeszcze nie ma o czym ogródek mam od czerwca wiec dopiero jeden sezon ale myślę, że od kwietnia wezmę się ostro do pracy. Plany już są :D.
Co do donicy. Zrobiona jest z resztek drewna szalunkowego zaimpregnowanego drewnochronem. W środku styropian 5 cm a na styropianie folia do oczek wodnych żeby mi drewno od wody i kwasów glebowych nie parchaciło się. Początkowo jak donica stała na balkonie miała dno wyłożone styropianem ale teraz jest wkopana w ziemię na zasadzie wyniesionej rabaty. Na dnie ma agrowłókninę potem warstwę drenażu i dopiero ziemię. Na sciankach zostawiłam styropian.Ostatnio wszystkie roslinki zime przeżyły a donica jak pisałam na balkonie stała. Zobaczymy ja będzie w tym roku. Mam nadzieję że wszytsko bedzie dobrze bo mam tam tegoroczne rozsady żurawek moich ulubionych.

-- 20 sty 2014, o 12:38 --

Ogródek jest niewielki jak to takie przyblokowe 100 m2. Mimo niewielkich rozmiarów jeszcze mnustwo pracy przede mną. Muszę wymyslić coś z tym trawnikiem. Niestety po budowie bloku została tam ziemia a raczej straszne ilości gliny na której średnio chce coś roznąć. Jak słońce przygrzewa robi się skorupa a jak pada woda źle schodzi.
gabi77
100p
100p

Post »

wracając do donicy jak stała na balkonie miała zrobione odprowadzenie wody w dnie ale na bok prosto do rynny balkonowej. Teraz nie ma takiej potrzeby ale musiałam zrobic dość wysoka warstwę drenażu i woda spływa bezposredni przez keramzyt i agro do ziemi.
gabi77
100p
100p

Post »

ma ktoś może pomysł jak poprawi ziemie w takim ogródku gdzie jest głównie glina. Niestety mój trawnik wygląda fatalnie i rośnie na nim wszystko tylko nie trawa a w dodatku dośc tego niewiele. Jak nie pada długo to robi sie skorupa taka że nawet łopaty się wbic nie da a jak pada to bagno że buty wciąga. Próbowałam piaskowa ale niewiele to dało, posypywałam ziemia i wysiewałam trawę też nic. Da się tak zrobi żeby niedużym kosztem poprawic jakośc tej ziemi.????Niestety to nie jest mój ogródek tylko należy do wynajmowanego mieszkania więc tez nie chce przeinwestowywac
gabi77
100p
100p

Post »

Zdecydowałam się w tym roku zrobić własne rozsady oto efekt mojej miesięcznej pracy:) Obrazek Obrazek
naparstnica jednoroczna
Obrazek Obrazek
orliki
Obrazek Obrazek
szałwia trójbarwna Obrazek
dzwonek
gabi77
100p
100p

Post »

Zrobiło się w miarę ciepło, więc zabrałam się za budowę rabaty żwirowej. Na wiosnę staną też w moim ogródku 4 nowe donice z palet. W tej chwili dopiero skończyłam jedną a druga jest w budowie.
Obrazek
Obrazek
Z reszty palet postanowiłam zrobić stolik i ławeczkę mam nadzieję, że resztek drewna wystarczy:) Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”