Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Witam opadły wszystkie liście nie ma już ani jednego
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
vales moim zdaniem Twoja cytryna ma za ciepło, pocieszę Cię, że ja w zeszłym roku nie wiedziałam, że trzeba ją zimować i też trzymałam w ciepłym pokoju i też wszystkie listki opadły ale jak przyszła wiosna to z tych gołych patyków listki zaczęła puszczać i latem wyglądała już normalnie i nawet kwitła 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 wrz 2009, o 17:59
- Kontakt:
Re: cytryna skierniewicka
Moja Skierniewicka w trudnych warunkach szklarni ptasiej. Zadałęś pytanie czy potrzebny jest cytrynie dwór ... Ja miałąm do czyniania z cytrynami nigdy nie ciętymi ani nie owocującymi w zielonogórskiej palmiarni. Intensywne cięcie, przesuszenie i odpoczynek na dworze do października mniejszych okazów pobudził wszystkie cytrusy do kwitnienia i owocowania (grapefruta, pomarańcze i awokado) Moja jest w szklarni zbyt duża po 3 latach żeby ją wynosić ale zimą dostaje nieźle popalić bo szyby pokryte są szronem czasami. Intensywnie ją tnę, przesuszam a jeszcze ptaki zjadają sporą manków gałęzie uginają się od owoców a największy z nich ważył 680g. http://www.garnek.pl/pysia34/25255233 , często są równoczęśnie i owoce i kwiaty i zawiązki z 3 kolejnych kwitnień. Myślę ze warto ją sezonowo taszczyć na ogród ja taszcze prawie wszystkie moje cytrusy dostająna jesień chłodu a zrzucają liście mając spoczynek i na wiosne zaczyna się szał kwitnienia potem owocowanie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2012, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
a moja cytryna skierniewicka ma paki do kwitnienia, stoi na klatce schodowej.
Postaram sie załaczyc zdjęcie.
pozdrawiam Basia
a moja cytryna skierniewicka ma paki do kwitnienia, stoi na klatce schodowej.
Postaram sie załaczyc zdjęcie.
pozdrawiam Basia
- Kasienkar
- 500p
trochę źle że Ci teraz kwitnie, bo teraz powinna odpoczywać w chłodnym miejscu
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skierniewickie tak mają, że kwitną w różnych porach roku. Moja kwitła w na przełomie listopada i grudnia, teraz ma już owocki wielkości dużej fasoli. Stoi na parapecie w temp. ok. 12-15 st.C.
-
-
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Witam a gdybym tak wyniósł cytrynę do piwnicy ? Tam jest chłodniej ale i też mało światła
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Dobrze zimowany cytrus powinien przebywać w temp. 5-10 st. C. Roślina wtedy "zasypia", funkcje życiowe spowalniają, a więc i wiele światła nie potrzeba.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
U mnie kwitną obydwie cytryny, mandarynka i pomarańcza. Jak w każdą zimę. Cały pokój w piwnicy pięknie pachnie.krzand pisze:Skierniewickie tak mają, że kwitną w różnych porach roku.
-
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
moja stoi na klatce i jest tam chłodno, ma ze 50 pączków kwiatowych i zaczęła gubić liście, nie wiem dlaczego. listki stają się takie papierowe i opadają 

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Wela
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2013, o 10:37
Witam
.Czytam wszystko o cytrynce bo wczoraj kupiłam na allegro to cudo i teraz czekam na przesyłkę.
Jak tylko przyjedzie zrobię zdjęcie i sie wam nią pochwalę.
.Czytam wszystko o cytrynce bo wczoraj kupiłam na allegro to cudo i teraz czekam na przesyłkę.
Jak tylko przyjedzie zrobię zdjęcie i sie wam nią pochwalę.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2013, o 12:39
Hello
Mam pytanie odnośnie mojej cytrynki, pięknie mi zaowocowała (3 owoce) ale są już dosyć żółte więc nie wiem czy powinienem je zerwać czy czekać aż same opadną ? Boje się że idzie wiosna i zaczyna wychodzić z okresu zimowego (puszcza nowe gałązki i listki) i nie wiem czy powinna mieć jeszcze owoce dojrzewające (czy nie za duże "obciążenie" dla niej ) ? Są to moje pierwsze owoce u niej i nie wiem jak się zachować
Poniżej fota z owocami

z góry dziękuje za porade

Mam pytanie odnośnie mojej cytrynki, pięknie mi zaowocowała (3 owoce) ale są już dosyć żółte więc nie wiem czy powinienem je zerwać czy czekać aż same opadną ? Boje się że idzie wiosna i zaczyna wychodzić z okresu zimowego (puszcza nowe gałązki i listki) i nie wiem czy powinna mieć jeszcze owoce dojrzewające (czy nie za duże "obciążenie" dla niej ) ? Są to moje pierwsze owoce u niej i nie wiem jak się zachować

Poniżej fota z owocami

z góry dziękuje za porade

- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Witajcie
Mam do Was ważne pytanie
moja cytrynka jest ukorzeniona, ale ma jeden liści i właśnie zaczęła puszczać pąki kwiatowe i co mam zrobić, aby nie osłabić sadzonki?

Mam do Was ważne pytanie
moja cytrynka jest ukorzeniona, ale ma jeden liści i właśnie zaczęła puszczać pąki kwiatowe i co mam zrobić, aby nie osłabić sadzonki?
- Kasienkar
- 500p
Jak zerwiesz pąki kwiatowe to pobudzisz ją do ponownego kwitnienia i to nic nie da, lepiej poczekać aż sama zrzuci kwiaty, bo stwierdzi, że ją osłabiają
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia