Skrętnik (Streptocarpus) ? rodzaj roślin zielnych z rodziny ostrojowatych. Blisko spokrewniony z powszechnie w Polsce znanym rodzajem sępolia. Wyróżnionych zostało około 155 gatunków występujących w południowej i południowo-wschodniej Afryce oraz na Madagaskarze. Jest też kilka gatunków z Azji Południowo-Wschodniej. Skrętniki rosną zarówno jako epifity jak i na skałach, zboczach wzgórz i w ściółce leśnej, wszędzie tam gdzie zdołają wykiełkować ich nasiona.Liście mogą być owalne i długie, wyrastające bezpośrednio z bezłodygowej rozety jako liście odziomkowe lub krótsze, owalne lub okrągłe, osadzone na wiotkich lub płożących się łodygach . Niektóre z gatunków nie wytwarzają w ogóle liści, a jedynie jeden rozrośnięty liścień, który żywi roślinę aż do wydania przez nią owoców, po czym cała roślina zamiera. Kwiaty są pojedyncze, kielichowate, z płatkami zrośniętymi u nasady w rurkę. Wyrastają po jednym lub kilka na cienkich, bezlistnych pędach. U gatunków wytwarzających stały liścień liczba kwiatów na jednym kwiatostanie jest znacznie większa. Kwiaty są najczęściej fioletowego, niebieskiego lub białego koloru, choć zdarzają się również czerwone czy różowe, a hodowcy uzyskali wiele różnych odmian i hybryd wielokolorowych. Owoce formują się w formie skręconych torebek nasiennych, od czego wzięła się zarówno łacińska i polska nazwa tych roślin.Jeżeli chodzi o kwiaty to maniacy skrętników wiedzą jaka jest tu różnorodność kolorów.
Moja kolekcja tych pięknych roślin ciągle się powiększa chociaż zaczynam odczuwać brak miejsca.
Zacznę, podobnie jak moja koleżanka forumowa renatas od alfabetycznej prezentacji moich pupili.
Na początek numerki z selekcji pana Piotra Kleszczyńskiego.
7029

7001

6022

6076-kwitł u mnie ale niestety nie mam zdjęcia.