Nasze marzenie cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze marzenie cz.3

Post »

Oj bedzie sie działo u Ciebie Madziu takie plany ;:215
altanka prezentuje się cudownie.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu wodę już masz ,altanka stoi zmontowana troszkę nerwowo było ale sporo pracy zrobione.Teraz pozostaną przyjemne rzeczy, czyli obsadzanie :tan .Szkoda roślinek który zostały zniszczone. :(
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Asiu to takie udogodnienie dla męża. Z tarasu nie zdążył nieraz dobiec jak rybka brała. Tu wszystko będzie miał ułatwione :)
Mateuszu dziękuję za miłe słowa. Wydaje mi się że z wodą wszystko w porządku i jest taka jaka powinna być. Jeszcze się do końca nie przefiltrowała no ale na to podobno trzeba trochę jednak poczekać.
Madziu rozwijam się w dużym stopniu dzięki Wam wszystkim. Mojej forumowej rodzinie :) Co do robotników, to masz absolutną rację.
Renatko mam nadzieję że będzie się działo :D
Joasiu z mniej przyjemnych rzeczy, czeka mnie jeszcze ogrodzenie od strony działki brata. No i skończenie z tą studnią. Wykopanie dziury na kręgi, posprzątanie po tym bajzlu całym itd. Jak to zrobię to zostaną już same przyjemności. Wiosną przyjdą roślinki i tylko wsadzanie :heja
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Witaj Madziu
Wow..... Madziu pięknie tak sie cieszę razem z Toba że już masz altankę, studnie. Ślicznie altanka wygląda i w bardzo dobrym miejscu stoi. Lepszego nie mogłaś wybrać. http://images64.fotosik.pl/686/4560f184692dcd9bmed.jpg cudny widok ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Zdaję sobie sprawę że było cieżko ale najważniejsze że masz już za sobą kopanie studni , (tylko skoda roslinek ale moze nic im nie będzie) i altanki. Piękna ławeczka. Już sobie wyobrażam Madzię siedząca w altanie z kubeczkiem w reku w blasku lampionów i wsłuchanej w kumkanie żab.
To jak na jeden weekend to i tak dużo zrobiłaś. Tak czyatm ze pryskacie tule świerki promanolem ( jak dobrze zapamietała) . A ja nic, chyba musże się poprawic i popryskać świerki.
Madziu na zdliżajacy sie tydzień życżę dużo słoneczka ;:3 , radości z nadchodzacej wiosny ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwuś :oops: . Nie mogłam się doczekać i pojechałam dzisiaj do Ikeii sprawdzić lampiony. Ale nic mi się nie podobało i w końcu zamówiłam na allegro. Kupiłam w Ikeeii tylko świece. Tak mi się ten lampion marzył.. A że wyrobiłam się finansowo jeśli chodzi o studnię to na lampionek jeszcze coś zostało. I dobrze. Nie popryskałam w końcu tym Promanalem bo kropiło. Ale muszę jakoś niedługo jechać bo się pokazały jaja w wełnie takiej.. Poobcinałam je i spaliłam. Zimy mroźnej nie było to i robaki niestety nie wymarzły. Ja sobie też to siedzenie w altanie wyobrażam. Ale ławki w niej stać nie będą. To taki stan przejściowy :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Madziu to jakie lampiony zakupiłaś i świeczki w jakim kolorze?
Robactwa to bedzie w tym roku ale coś za coś. Mamy wczesna wiosne.
Ja nigdy nie pryskałam tui ani świerków. Jedynie co to tuje i mniejsze iglaczki podsypywałam nawozem do iglaków a wczesna wiosną przeciwbrązowieniu igieł.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie pryskałam. Chyba tylko na grzyba profilaktycznie. Lampion na razie kupiłam jeden, bo stwierdziłam że powinien wystarczyć a zabiorę te dwa małe jednak na działkę też. Świeczki walcowate kremowe. Najprostsze. Jak przyjdzie lampion to pokażę go. Nawozem też podsypuję. Pierwszą turę w kwiecień/maj. Drugą w lipcu.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, chyba nie życzymy sobie takiej zimy, przy której robaki wymarzają. A to dlatego, że musiałby być taki mróz, przy którym i my byśmy wymarzli. One (robale) są świetnie przystosowane do zimowania. Dużo lepiej od zabójczego (dla nas) mrozu załatwiają je cykliczne odwilże. Taki robal wyłazi w dzień, bo się zrobiło ciepło, a potem ginie z powodu zamarznięcia nocą. Ale ten scenariusz jest nie lepszy od poprzedniego, tak więc lepiej żyjmy z robalami :;230
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Madziu, widzę ze wodę już masz. Na działce to podstawa ;:333 . A panowie robotnicy to niestety czy robią w domu czy na zewnątrz, to jak nie patrzy im się na ręce i nie zwraca uwagi na tak banalne sprawy jak uważanie na istniejące sprzęty, szkło, porcelanę czy roślinki (które najlepiej samemu schować czy zabezpieczyć ;:224 ), to gotowi narobić szkód ;:oj . No ale teraz już z górki. W sumie to dobrze, że zrobili wodę teraz, kiedy wegetacja jeszcze się nie zaczęła :D .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Pokochajmy komary a w szczególnosci komarzyce ;:306
Nigdy jak tylko będzie cieplej od razu biorę sie za ich tępienie bo inaczej to nie wysiedzi się a nawet nic sie nie zrobi.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu mnie najbardziej denerwują żuki. Przylatują do drewna więc mam ich zawsze na początku dużo. Nie wiem jak to działa, ale jak zaczęłam je wybijać to przestały przylatywać. Zawsze niestety na początku sezonu jest z nimi walka. Najgorzej jak siadają na ubraniu i tak boleśnie się przyczepiają. No i w zeszłym sezonie też było mega dużo komarów i mrówek. Zazwyczaj nie lubię sięgać po chemię ale bez niej się nie obyło :(
Jolu zgadzam się z Tobą. Widzę że chyba wszyscy mają o nich takie samo zdanie... . Powiem Ci, że w sobotę przyjechali panowie z altaną i taka kulturka że aż napisałam do producenta że im się podwyżka należy. Po panach od studni musiałam tyle petów sprzątnąć, o opakowaniach po papierosach nie wspomnę. Dobrze że puszki po sobie sprzątnęli sami ale nam je dali w reklamówce do wyrzucenia. Natomiast panowie od altany to uważali na każdą roślinkę, palić papierosy palili ale żadnych petów nie podniosłam. I w ogóle tacy sympatyczni, kulturalni. Nawet słoik drewwnochronu nam dali w razie gdybyśmy jakieś niedomalowanie znaleźli albo po prostu żeby przejechać jeszcze raz podłogę bo się najszybciej wyciera.
Sylwuś w zeszłym sezonie nawet przez teleskop nie mogliśmy spokojnie popatrzeć. Bo zjeść nas dziady żywcem chciały.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W tajemnicy Wam powiem, że też nie przepadam za robalami. Natomiast są one wyjątkowo wdzięcznym obiektem badań. Kiedyś koleżanka razem z grupą studentów zorganizowała u mnie trzy dniowe ćwiczenia terenowe z bezkręgowców. Jak się okazało, to pijawki są bardzo przyjemne w dotyku. Co do innych fascynujących spostrzeżeń, to lepiej nie będę pisać...
Z pozdrowieniami, Magda
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fuj.. bardzo przyjemne w dotyku. Bleee
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No takie yyyy...mięciutkie, chłodne i.....yyyyy......gilgoczą w rączkę.....

A tak serio, to oprócz Promonalu bardzo dobrze sprawdza się Calypso (oczywiście stosowany w znacznie późniejszym terminie). W przeciwieństwie do większości insektycydów działa w temp. powyżej 19 stopni (ważne latem). Do tego, jako środek o systemicznym działaniu, krąży w roślinie około 3 tygodnie, tak więc skutecznie załatwia kolejne pokolenie większości robali. W ten sposób udało mi się prawie całkowicie zlikwidować problem z nadmierną inwazyjnością mszyc.
Z pozdrowieniami, Magda
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za podpowiedź. Muszę sobie to zapisać. Mam nadzieję że nie będę musiała tego stosować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”