Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Post »

Marysiu, ja tak mam zamiar w poniedziałek moje Róże pienne wkopać do ogrodu. Powinny już sobie dać radę. Lada moment Forsycje będą kwitły, to i Róże będzie można przyciąć... :wink:
A z podagrycznikiem też walczę, więc nawet ozdobny mnie nie cieszy. Też go nie zaproszę do ogrodu.
Zamówiłam sobie u Marty Rdest wężownik i muszę jeszcze się u niej dowiedzieć, czy nie jest aby mocno ekspansywny. Ten zwykły rośnie jak szalony i zajmuje co raz większe połacie nad Dunajcem, więc muszę się jeszcze doszkolić... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko Terenia znalazła taki filmik i ukorzeniła róże z powodzeniem http://www.youtube.com/watch?v=EfukLgUT ... pp=desktop
mnie na razie się nie udało, ale próbuję jeszcze raz. Iwonka nawet inne krzewy ukorzeniała :lol:
Dorotko ja tez walczę z podagrycznikiem stale i wciąż, ale to walka z wiatrakami . Teraz głównie obrywam czyli pozbawiam roślinę części zielonych. Rdest u Marty też mam zaklepany i wiesz u mnie był po poprzednikach, a ja głupia myślałam że to chwast i wytępiłam bardzo łatwo ;:14
A z różami gdyby warunki się pogorszyły to na bieżąco możesz okryć :lol:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu!...tez kiedyś inaczej patrzyłam na krwawniki, chryzantemy...Teraz je pokochałam . Krwawnik o żółtych ,wielkich , skupionych kwiatostanach jest cudowny...a i inne..też ;:215Cieszy mnie ,ze rozrastają się bezproblemowo i pokrywają coraz większe połacie ogrodu. Kupiłam nasionka/ mieszanka kolorów /...ale zobaczymy co wyrośnie w realu. Pozdrawiam cieplutko, z powiewem wiosny ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dzięki za link ,zaraz sobie obejrzę i będę próbować , pozdrawiam Cię w ten piękny słoneczny dzień :wit ;:3
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;:196 Jutro będę brać ziemie do siania lobelii to wezmę i dla krwawników - spróbuję posiać.
To ja też wyniosę oleandra, stał długo na dworze, prawie do połowy stycznia, więc jak teraz już ciepło to może iść na słoneczko.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Przejrzałam ten filmik i sadziłam, że gość pokaże efekt po kilu tygodniach. Nie do końca zrozumiałam w czym on moczył te końcówki w ukorzeniaczu? Próbowałam cos takiego przeprowadzić ale patyki tylko mi zapleśniały :) . Podobno jest metoda ukorzeniania w kartoflu?
Marysia ślicznie dzisiaj miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Marysiu, czosnek miałaś dorodny. Jak posadzę swój teraz, to zdąży urosnąć? I jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie wzeszła Ci werbena patagońska?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiejsze słońce ;:215
Obrazek

Obrazek
Lola na spacerze!
Obrazek

Obrazek

Maciek na półce :lol:
Obrazek

Dorotko dzisiaj Ty szukaj!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla Marty kamienie :lol:
Obrazek

Lidziu jest szansa że wreszcie cykoria zagości w moim ogródku ;:333

Obrazek

Michał to ta dziwna wierzba w moim ogrodzie, o której pisałam kiedyś ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bogusiu ogrodnik chyba wszystkie kwiaty lubi, bo każdy kwiat ma swój urok. Krwawniki na pewno Ci wyrosną, tylko nie wiem czy w tym roku już zakwitną. Dzisiaj prawdziwie wiosenny dzień. Pozdrawiam!

Grażynko ja również Cię pozdrawiam! warto wypróbować ten sposób. Już w kwietniu okaże się co wyjdzie z mojej kolejnej próby ;:333

Justynko Wiesz, że mój też stał do stycznia na zewnątrz, a potem na nieogrzewanym ganku dopiero podczas ostatnich przymrozków wzięłam go na korytarz. Jeszcze jest w domu ale muszę się zmobilizować i przetransportować na taras.

Ewciu śliczny dzień! a jak Ty się czujesz czy już jesteś zdrowa?
Mnie też pierwsze spleśniały, zrzuciłam to na niewłaściwy okres ukorzeniania, teraz próbuję znowu. Tak facet moczy w ukorzeniaczu. Terenia na paru patyczkach miała korzonki, więc chyba jest możliwe takie ukorzenianie. A powodzenie takie jak przy każdym innym sposobie. Ściskam Cię serdecznie ;:196

Halinko nie pamiętam jak długo wschodziła mi werbena, ale na pewno nie było to zbyt długo bo pamiętałabym. Wysiałam z mnóstwem innych nasion w tunelu i po jakimś czasie wzeszła, pikowałam po parę roślin. Nie mam żadnego doświadczenia z sadzeniu czosnku wiosennego. Słyszałam tylko, że jest mniejszy.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu, Ewciu, ja zamiast kupować ukorzeniacz, robiłam sama s gałązek wierzbowych, moczyłam w nim gałązki do ukorzenienia przez dobę i dopiero z gazety, teraz tak z różami zrobiłam :wit
Piękne widoczki i piękna wiosenka :wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Marysiu, Iwonko - w jakich warunkach te patyczki owinięte gazetami należy trzymać? Mają mieć chłodno, czy ciepło?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko ja robisz sama ukorzeniacz napisz dokładnie o co chodzi?
Halinko ja trzymałam w piwniczce.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Marysiu a co jest między werbeną a delospermą?
Biżuteria elegancka ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu, robię według tego przepisu:
Na początek utnij kilka gałązek wierzby (wszystkie gatunki wierzby produkują ten naturalny
hormon ukorzeniający) potnij je na długość 5-10cm (przygotuj ich tyle żeby zapełnić garnek)
Wrzuć pocięte gałązki do garnka lub miski, postaw na piecu i zalej wodą (woda powinna je zakrywać)

Postaw na małym ogniu przykryte pokrywką i podgrzewaj (ale nie zagotuj!) przez dwie godziny.
A następnie wyłącz grzanie i zostaw garnek na 12 godzin. Po ochłodzeniu i odstaniu mieszaniny przez pół doby - woda powinna być ciemnobrązowa. Odcedź wodę i wyrzuć gałęzie a następnie przelej do pojemnika z otworami u góry który ma służyć do ukorzeniania klonów i po prostu posadź sadzonki. Niech klony siedzą w hormonie przez 12-24 godziny

co pozwoli im w pełni zaabsorbować hormon ukorzeniający następnie wsadź je w miejsca docelowe.Używaj tak dużo hormonu zakorzeniania jak potrzebują i wylej zużyty. Nie wykorzystana mikstura może być przechowywana w lodówce przez wiele lat.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, piękne zachody słońca i wiosenka w ogrodzie.
Psiunio wspaniale się prezentuje na spacerze.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu, Twój skalniak wygląda jakby zimy w ogóle nie było! Lola pięknie się prezentuje, nie mniej uroczo wygląda dama na drugim końcu smyczy :D Dekoracje nadrzewne i nakrzaczne super, masz Ty dziewczyno, pomysły! Czosnek W. kupił do posadzenia, a ja uwielbiam listki cz. niedźwiedziego. Dostaliśmy kilka sadzonek od właścicielki pensjonatu w Lanckoronie i przyjęły się ładnie.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”