Moja działka i róże-danutab cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Moja działka i róże-danutab cz5

Post »

Mateuszu jeśli ich tylko dobrze przechowałaś to nic im nie będzie muszą mieć tylko chłodno najlepiej gdy są w lodówce , kiedyś jak nie miałam działki a hodowałam w donicy tak je przechowywałam. To już jednak historia i było to zaledwie kilka sztuk. Można też w chłodnej piwnicy, bo w przeciwnym razie prędko Ci na wiosnę wybujają.

Obrazek

Obrazek

Elwi ja kupiłam ją 3 lata temu w RosaĆwik, ale od tej pory nie widziałem jej u nich w ofercie. To róża która lubi przemarzać i muszę ją mocno ciąć. Na szczęście i przez to cięcie potrafi zakwitnąć kilka razy w sezonie. W tym roku powinna być piękna bo mrozów nie było ale to jeszcze nic nie wiadomo ;:185 co nam przyniesie ta szalona pogoda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu u mnie w zeszłym roku miała tylko dwa kwiatki, była cały czas takim zdechlakiem, a zimy chociaż łagodna była do tej pory nie przeżyła. Nie będę rozpaczać, jest tyle pięknych róż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nelu masz rację że lepiej późno niż wcale. Myślałam że zrezygnowałaś z forum i zapomniałaś o niektórych koleżankach, tak to już czasem bywa. Cieszy mnie jednak fakt że już się pozbierałaś i znów jesteś, a Twój wątek zacznie żyć.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danuś..cudowne lilie ,róże.. ;:138 Ja też mam różę która ta zimę..przeżyła na zielono z liśćmi..była tylko kopczyk malutki i gałązka jedliny.. ;:oj Posadziłam na jesieni trochę nowych róż ...już nie mogę się doczekać ich kwiatów :( Dziękuję za radę co do Bodziszka napisałam do Alinki może mi go wymieni na liliowca:))Pozdrawiam w ten u mnie deszczowy dzień.. ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję Danusiu za odpowiedź, tak myślałam, że spory ten taras, nie będę miała tyle miejsca jednak.
Ale coś się pomyśli, żeby dobrze było.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu ilu letni masz milin? Masz jeszcze inny kolor? Właśnie taką odmianę trzy lata temu posadziłem ale do tej pory jeszcze nie kwitł.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Danusiu,czy milin jest faktycznie taki ekspansywny?
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu niestety wiele róż ma jeszcze zielone liście, od poniedziałku biorę się za ogród jak pogoda pozwoli. Na kwitnące róże doczekasz się szybciej niż myślisz, czas tak szybko leci, że aż strach myśleć, jak mijają prędko pory roku. ;:108 Dobrze zrobiłaś, że zamieniłaś na liliowca, będziesz bardziej zadowolona. ;:173 Ja mam wiele bodziszków,ale tego się pozbyłam, chociaż nie wiem czy gdzieś nie wyjdzie. U nas też dzisiaj deszczowo więc po kufelku ;:136 ;:136

Obrazek

Obrazek

Aniu jestem pewna że wymyślisz dobrze. Ja jak budowałam domek od razu założyłam duży taras, tak jest łatwiej. Chociaż trochę go powiększyłam w stronę szklarni parę lat temu i tam jest odkryty.

Obrazek

Obrazek

Mateuszu ten mili ma już ze 20 lat. Miałam jeszcze żółtego ale mnie zarastał i musiałam się go pozbyć. Milin potrzebuje trochę czasu, ale postaraj się go dobrze przyciąć. Cieniutkie pędy powycinaj. Ja jak przycinam mojego milina to moja sąsiadka ręce załamuje ;:306 ale on to lubi. Po za tym on kwitnie na nowo wypuszczonych pędach, u mnie kwiaty pojawiają się na 1,5m pędzie. Żółty kwitł na 1m pędach i miał drobniutkie kwiaty w porównaniu z tym czerwono-pomarańczowym.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu tak jest bardzo ekspansywny dlatego tnę go bez litości, a jednego jak już pisałam Mateuszowi pozbyłam się.

Obrazek

Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Danusiu Old Porta też mam od wiosny ubiegłego roku ,ale zbyt wyrywny to on nie był .Mam nadzieję ,ze w tym roku pokaże coś więcej .Artemisa też mam od Izulki [chatte]przez nią ukorzenionego .Nawet miał 2 kwiatki jesienią :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu Patyczki z Artemisa zawiozłam kiedyś Izie, ciekawa jestem czy to z tej partii. Jeśli chodzi o Old Port to u mnie wiele nie urósł w zeszłym roku ale był zdrowy i miał piękne kwiaty.

Obrazek

Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie też nie był zbyt wysoki od taki jak Chopichon około 0,5 może 70 cm .Możliwe ,że to z tej partii nie mam pojęcia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Kupuję systematycznie w RĆ, może napiszę do nich zapytanie. Tak myślę, że może być to ten sam przypadek co z Pashminą - hodowca wycofał odmianę i tyle :(
Pokazałaś cudną Von Goethe. Zastanawiałam się nad tą różą, jeszcze nie kupiłam. Zależy mi na ciemnym kolorze, takim prawie fiolecie... Czy ona jest tak ciemna jak Old Port czy bardziej różowa? Pytam bo aparat często lubi przekłamywać kolory. I jak w ogóle ona się spisuje pod względem kwitnienia?
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jak słyszę słowo patyczki róz to już dreszczy dostaję,nie potrafię nic z nich wyhodować.Wiosną podejmę ostatnią próbę na ziemniaku i do ziemi.Miałam chęc podwędzić spod plebanii patyczki milina,bo nie maja takiego ekspansywnego,ale nie wiem czy taki cięty ma szansę się ukorzenić.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Piękne lilie, piękne różyczki..... mam nadzieję, że już mrozy nie wrócą i te wszystkie skarby przetrwają bez problemów i będą znów czarować latem :D W ogródkach wegetacja już ruszyła pełną parą.... jeśli pogoda dopisze, już niedługo będzie kolorowo :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu masz rację, Chopichon i Old Port rosną podobnie i nawet kolorystycznie są podobne. Nie przypominam sobie w obecnej chwili czy i wielkość kwiatu nie jest taka sama. Muszę w tym roku bardzie się im przyglądnąć.
róża NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elwi ja chciałam kupić Bering Renaissance okazało się że też wycofana przez hodowcę, W zagranicznych szkółkach można jeszcze kupić ale na specjalne zamówienie. Zresztą spotkałam się już z wieloma takimi różami. Johann Wolfgang von Goethe nie wpada w róż i jest na pewno ciemniejsza niż Old Port. Pachnie przepięknie i ma niesamowicie pięknie poukładane płatki. Ona i Myriam to z zasadzie królowe mojego ogródka w śród róż. Jeszcze żadna inna róże je nie przebiła.Rośnie i kwitnie dobrze jak na róże wielkokwiatowe. Jest nawet wytrzymałą na deszcz ze względu na układ swoich płatków.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu ja nie mam cierpliwości do patyczkowania, dlatego nawet nie staram się tego robić. Zresztą z pikowaniem rozsad również toteż ograniczam się do minimum wysiewy, w większości kupuję gotowe rozsady. Nigdy nie próbowałam ukorzenić milina więc nie mam pojęcia. Jeśli cię to jednak ciekawi to nic Cię to nie kosztuje by włożyć kawałek patyczka do ziemi , a nuż coś wyrośnie. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Agnieszko też na to liczę że nie będzie już mrozów bo pościągałam wszystkie okrycia, pozostawiłam tylko kopczyki. Ziemia jest odmrożona więc różom takie okrycie nawet przy mocnym słońcu nie zaszkodzi, a w razie mrozów mają jeszcze osłonkę.

Obrazek

Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu czy masz może jakieś drzewkowe róże, myślisz żeby się nadawały do dużych pojemników na taras? Wiem że później trzeba ochronić na zimę, ale tak z ciekawości spróbuję w tym roku.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu wyjaśnij mi co masz na myśli mówiąc róże drzewkowe. Czy chodzi Ci o róże szczepione na pniu, czy może o coś innego.
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”