600m pobojowiska...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Monisia284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lut 2014, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

600m pobojowiska...

Post »

Witam serdecznie, jestem tu nowa więc z góry przepraszam jeśli w złym miejscu umieściłam wątek... Potrzebuję od Was pomocy... Kupiliśmy z narzeczonym działkę 600m, która jest zaniedbana tak na oko od kilku dobrych lat... Pełno perzu, chwastów krzaków i Bóg jeden wie czego jeszcze... Wiem, że najlepiej cały teren jest przekopać, jednak słyszałam, że dobrze będzie też to wszystko najpierw spalić albo wyciąć kosą spalinową więc już nie wiem jak to zrobić. Druga kwestia to taka, że będziemy chcieli postawić tam altankę murowaną (teren jest podmokły) i nie wiem czy najpierw się brać za kopanie czy od razu za fundamenty. Wiem też, że skoro to teren podmokły to fundamenty muszą być zbrojone, nie wiem czy to wystarczy. Działka będzie w 99% rekreacyjna na warzywka wydzielę jedynie z 3m2 i głównie ma być tam trawa i jakieś tuje i tego typu krzaczki. Co proponujecie na początek? Od czego mam się zabrać?
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: 600m pobojowiska...

Post »

Witaj Monisio :wit
Gratuluję nowego nabytku i witam na forum :)
Jeśli chcesz to spalić to i tak musisz wykosić, powycinać. Trochę podsuszyć i na kopkach palić.
Potem bym przekopał cała działkę glebogryzarką i dokładnie powybierał perz. Choć i tak zapewne odrośnie bo z nim wygrać się szybko nie da :evil:
Co do altanki, to pierw i tak musicie wierzchnią warstwę usunąć, więc lepiej najpierw wysprzątać działkę.
Od razu podczas robienie fundamentów dobrze jest założyć izolację.
A co to będzie za altanka? Cała murowana?
Krzaczków jest cała masa, więc ciężko jest cokolwiek doradzić, bo nie wiem co lubisz i jakie masz warunki glebowe :)
Monisia284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Altanka ma być cała murowana, a gleby to ja na razie tam nie widzę nawet więc nie mam pojęcia jaka może być :) Daję kilka zdjęć :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zmniejszyłam zdjęcia. :wink: Były ogromne. :lol:
bab...
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Strasznie duże te zdjęcia :wink:
Pierw co ja bym zrobił... to kosa spalinowa, najlepiej pewnie z nożykiem a nie żyłką, siekierka i powycinać to wszystko...
Bo tam za bardzo nie ma jak się ruszać
Monisia284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oj przepraszam za fotki następnym razem będą mniejsze :) Będziemy mieli do dyspozycji kosę spalinową z taką tarczą to o to chodzi? A co z tymi krzakami i chwastami jak już to przekopiemy, tzn. gdzie to można składować, wywieźć etc.? Gdybym miała na to robić miejsce jako kompostownik do chyba działki by mi zabrakło....zastanawiam się czy nie można gdzieś tego wywieżć, bo liście i krzaki się spali ale już jakieś korzenie z ziemią to będzie problem.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, właśnie o taką kosę :) bo żyłkową to by zeszło kilka tygodni :D
U mnie takie korzenie to się składa na kopkę, poleży trochę, deszcz wypłucze ziemię, przyschnie i się pali :D czasem jak mniejsze i bardziej spróchniałe to zakopuję w ziemi, przykryję warstwą lepszej albo na kompostownik.
W większości miast są kompostownie w których można takie odpadki oddać, jednak za to się płaci.
Monisia284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A może glebogryzarką? Mogę się tam podłączyć do prądu więc może wtedy nie trzeba by było tego przekopywać?
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To zależy jaka tam jest ziemia, jeśli wszystko wytniesz nisko, pozbierasz dokładnie i luźna ziemia to glebogryzarka powinna się sprawdzić :)
Najlepiej to jakiś pług? Ta działka jest w mieście, na wsi? Może ktoś Ci to przeorze? wtedy byłoby najlepiej :)
Monisia284
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No z pługiem to odpada...i jeszcze jedna ważna kwestia...potrzebuje kogoś kto mi pi razy oko powie jaki będzie koszt wybudowania murowanej altanki o pow. ok. 15m z tarasem ok.10m pod dachem dwuspadowym...
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj tutaj to ja już nie pomogę :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”