Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Mało prawdopodobne aby to był którykolwiek z paków, ale bywa że roślinka zaskakuje i to mile_fox_ pisze:Może coś będzie![]()
_fox_ jak tam Twoje młode? Co wyrosło z tych zalążków???_fox_ pisze:Może coś będzie![]()
Twoja roślinka może być Epiphylum oxypetalum. Wtedy wypuszczanie tak długich pędów to normalna sytuacja. Korzenie możesz usunąć lub zostawić to kwestia wyłącznie estetyczna. I jeszcze jedno. Te rośliny nie mają liści. To są wyłącznie łodygi, które przejęły funkcję liści.dominika_sz pisze:Dziękuję za odpowiedź. Tak się domyślałam, ale wolałam się upewnić.
Czy po przestawieniu na jaśniejsze miejsce te liście poszerzą się, czy raczej już takie wąskie pozostaną?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi? Zostawić je, czy raczej poobcinać, bo trochę szpecą roślinę.
No niestety poszło w pędymsk83 pisze:_fox_ pisze:Może coś będzie![]()
_fox_ jak tam Twoje młode? Co wyrosło z tych zalążków???
Dziękuję za odpowiedź. Przestawię moją roślinę w jaśniejsze miejsce i będę czekać na efektyWIOLETTA011 pisze:Cześć-moje liście w e.chrysocardium jak dostały więcej światła się rozrosły- więc tu też nie powinno być problemu.Co do korzeni powietrznych ja w swoim anthonianusie przycinałam i nic się nie działo .
Epiphylum oxypetalum na pewno to nie jest bo łodygi mają kształt "drabinki". Kupiłam ją jako cryptocereus anthonyanus i raczej to ta roślina. Upewnię się na 100% jak zakwitnie.blabla pisze:Twoja roślinka może być Epiphylum oxypetalum. Wtedy wypuszczanie tak długich pędów to normalna sytuacja. Korzenie możesz usunąć lub zostawić to kwestia wyłącznie estetyczna. I jeszcze jedno. Te rośliny nie mają liści. To są wyłącznie łodygi, które przejęły funkcję liści.dominika_sz pisze:Dziękuję za odpowiedź. Tak się domyślałam, ale wolałam się upewnić.
Czy po przestawieniu na jaśniejsze miejsce te liście poszerzą się, czy raczej już takie wąskie pozostaną?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi? Zostawić je, czy raczej poobcinać, bo trochę szpecą roślinę.