Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
-
AleksandraBdg
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
kafforka,
to gratulację!
Ja mam zawsze problem z odratowaniem rośliny, nawet gdy lekko podgnije
Mam jeszcze pytanie, w jakim podłożu rośnie ta odratowana sadzonka? Wygląda na sam torf...
to gratulację!
Ja mam zawsze problem z odratowaniem rośliny, nawet gdy lekko podgnije
Mam jeszcze pytanie, w jakim podłożu rośnie ta odratowana sadzonka? Wygląda na sam torf...
-
x-k-ka
Dzięki. To jest taka zwykła ziemia przepuszczalna do kwiatków pH 5,5 zakupiona w sklepie ogrodniczym .
-
AleksandraBdg
Jak mogę doradzić,dodaj np.perlitu.
Będzie trudniej przelać roślinę,a samej roślinie będzie łatwiej rozrastać się w takim "luźniejszym" podlożu
Będzie trudniej przelać roślinę,a samej roślinie będzie łatwiej rozrastać się w takim "luźniejszym" podlożu
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ufff, więc jednak w świadomościnicrum pisze:Podsiąkanieonectica pisze:(...) to to jest podsiąkanie, czy zanurzenie?
Przepraszam najmocniej za głupie pytania, ale okazuje się, że do tej pory żyłam w nieświadomości![]()
kafforka - gratulacje!! Nie lada wyczynu dokonałaś! Trzymam kciuki teraz za kwitnienie
Ale tą Twoją ziemię jednak proponuję 'usprawnić'
-
AleksandraBdg
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- no, ale "błąd" już naprawionyTutaj jeszcze się nie chwaliłam..
- ja również bym był bardzo zadowolony z posiadania takich "wypasionych" osobników. Z bardzo daleka "przywędrowały" do Ciebie ?( no,ale tak się z nich cieszę)
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
AleksandraBdg
Mieczysławie,
początkowo chciałam zamówić rośliny z Tajlandii. Ale koszty by mnie zabiły... Może za jakiś czas skuszę się na jakąś szczepioną tajlandzką variegatę
Narzeczony mnie ubiegł i udało mu się "wyrwać" tak ładne rośliny od naszego rodzimego hodowcy ;)
początkowo chciałam zamówić rośliny z Tajlandii. Ale koszty by mnie zabiły... Może za jakiś czas skuszę się na jakąś szczepioną tajlandzką variegatę
Narzeczony mnie ubiegł i udało mu się "wyrwać" tak ładne rośliny od naszego rodzimego hodowcy ;)
- Akwelan_2009

- wielkieNarzeczony mnie ubiegł / ... /
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009

Korzystając z wiosennej pogody w lutym, przesadziłem kolejne IV-letnie Adenium z własnego wysiewu:

- roślina od około miesiąca stała bez podlewania. Kaudex, twardy, korzenie również zdrowe w jasnej barwie bez brunatnych zabarwień. Nie zauważyłem podsuszonych i martwych korzeni.
A tu już w świeżym, przepuszczalnym, mineralnym podłożu:

- roślina posadzona jest na "kopczyk", którego wierzchołek znacznie wystaje nad brzeg doniczki. Korzenie rozłożone są na Bokach "stożka" i obsypane podłożem. W celu ustabilizowania rośliny do momentu rozrostu i przerośnięcia podłoża przez korzenie, wierzchnią warstwę podłoża obsypałem pemzą. Teraz pozostaje czekać i wyglądać dłuższych i bardziej słonecznych dni.

- roślina od około miesiąca stała bez podlewania. Kaudex, twardy, korzenie również zdrowe w jasnej barwie bez brunatnych zabarwień. Nie zauważyłem podsuszonych i martwych korzeni.
A tu już w świeżym, przepuszczalnym, mineralnym podłożu:

- roślina posadzona jest na "kopczyk", którego wierzchołek znacznie wystaje nad brzeg doniczki. Korzenie rozłożone są na Bokach "stożka" i obsypane podłożem. W celu ustabilizowania rośliny do momentu rozrostu i przerośnięcia podłoża przez korzenie, wierzchnią warstwę podłoża obsypałem pemzą. Teraz pozostaje czekać i wyglądać dłuższych i bardziej słonecznych dni.
Mieczysław
Mieczysław
-
AleksandraBdg
Mieczysławie,
piękna sadzonka! Ma bardzo ciekawy system korzeniowy, który dodatkowo ładnie wyeksponowałeś.
Czy to jest ta właśnie sadzonka,której pozwoliłeś rosnąć "samopas"?
piękna sadzonka! Ma bardzo ciekawy system korzeniowy, który dodatkowo ładnie wyeksponowałeś.
Czy to jest ta właśnie sadzonka,której pozwoliłeś rosnąć "samopas"?
- Akwelan_2009

Tak, w ubiegłym roku miała już pąki kwiatowe, tylko "nie donosiła". Liczę, że może w tym roku zdecyduje się na następne pąki kwiatowe, chciałbym wreszcie zobaczyć na moich "podopiecznych" kwiaty
. Nadal będzie rosła tak jak ma to zapisane w "genach". Ja będę tylko "ingerował" w podciąganie jej nad podłoże, żeby uwidocznić jak najwięcej korzeni. Następne przesadzenie będzie do szerszej doniczki możliwe, że i do nieco głębszej.
Mieczysław
Mieczysław
-
AleksandraBdg
Ja mam "przecieki" z "góry" i wiem,że już w tym roku doczekasz się tych upragnionych kwiatów...
Twoje rośliny mają wszystko czego potrzeba im do pączkowania i kwitnienia. Super opieka i warunki muszą w końcu zaowocować
Twoje rośliny mają wszystko czego potrzeba im do pączkowania i kwitnienia. Super opieka i warunki muszą w końcu zaowocować
- Akwelan_2009

Mieczysław
Mieczysław