Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz.17

Post »

Dlatego staram się pomagać ptaszkom jak umiem :)

Pole pełne chabrów ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poranne dzień dobry wszystkie odwiedzającym :wit
Tak miło włączyć komputer a tu są GOŚCIE ;:4

Martusiu mój kosz nie jest aż tak obfity ale lubię takie widoki!
Dynia ....tak do placków najlepsza, ale MM nie pozwala na nią ;:145

Obrazek

Aniu bo u mnie wszystkiego po trochu i dlatego tak różnorodnie, a najwięcej przetworzonych mam chyba pomidorów i jabłek. Moja antonówka rodzi co roku a jabłek nie da się przechować więc cała rodzina i znajomi przerabiają ;:306
Joasiu na pewno emerytura pomaga w takiej działalności, bo więcej mam czasu, pracując z braku czasu wynosiłam do pracy a dziewczyny chętne były na wszystko.
Ja szczególnie lubię place w lecie....jak wpadnę między stoiska gdzie pachnie jarzynami....to wykupiłabym wszystko czego nie mam ;:306
a Iwonka nie była u lekarza? ;:oj
Pati to chyba w naturze człowieka czy matki jest, pamiętam czasy komuny gdzie różnie bywało, ale żelazny zapas zawsze miałam. Dostawaliśmy od rodziny z USA pomoc żywnościową również; zawsze zostawiałam parę delikatesowych przysmaków i jak było kiepsko to otwierałam np. szynkę konserwową z puszki......jaki ona miała smak :lol: ludzie! nie wiecie jak smakowała komuna ;:185
Agnieszko na chabry liczę i w tym roku ;:215
W moim rodzinnym domu też babcia robiła, ale w wąskim zakresie; borówki przywożone z wakacji i pyszną marmoladę, którą też staram się robić bo smak dzieciństwa niepowtarzalny ;:215
Natalko miłośnicy ogrodów wszyscy kochają ptaki i im pomagają! zresztą nie tylko ptaki i wszystkie zwierzęta ;:173
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ;:196
Podkradnę z koszyka kalarepę dla M a dla siebie malinki- wczoraj zjadłam ostatnie pudełko mrożonych :( Podgryzałam te swoje maliny bez rozmrażania, kwaskowe ale dobre.
Ostatnio jadłam w gościach grzanki z dżemem truskawkowym, poczytałam skład: jabłko, śliwka i truskawka. Nie podali w jakich proporcjach ale stawiam na jabłko w większości. Te jedzenie teraz to oszustwo.
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko ;:196 to w marmoladzie albo truskawki późne albo mrożone dodawane. Wszystko własne inaczej smakuje sama wiesz! A kalarepa sklepowa to większość woda, własna aż szczypie w język ...sama treść jest co gryźć ;:306 koniecznie posiej kalarepkę, bo jest bezproblemowa a przekąska pyszna, a jak się potem odbija ;:oj
Ja tez zamrażam tryskawki i poziomki miksowane z cukrem :D spróbuj, bo mają smak jak świeże.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Dzień dobry Marysiu, piękne pola pokazałaś, uwielbiam wycieczki rowerowe wśród takich pól.
Ja zaczęłam robić przetwory od zeszłego sezonu i nie zamierzam przestać, ostatnio kupowałam dżem truskawkowy proporcje 40g truskawek na 100 g produktu! W zeszłym roku o dobre truskawki było trudno z powodu deszczu, ale jeśli w tym roku będzie inaczej to wylądują i w dżemach i w kompotach i mrożone. Moim odkryciem zeszłorocznym jest syrop z przyrostów sosnowych i sok z aronii. Podczas wycieczki rowerowej odkryłam całkiem niedaleko porzuconą plantację aronii, w zeszłym roku załapałam się prawie na końcówkę, ale w tym roku będę pilnowała. W każdym razie mam dosadzone więcej malin, kilka porzeczek, w planie jeszcze czereśnia, morela, brzoskwinia, wisienka i śliwka ulena - uwielbiam kompoty z niej.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Masko, ja też chętnie sieję kalarepkę, a najlepiej fioletową, bo nie łykowacieje. To pierwsze nasiona, jakie kupiłam w tym roku :) Chabry, aż oczy bolą ze szczęścia :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

[quote="survivor26"]Uwielbiam widok takiej dostatniej spiżarni - jakieś atawizmy się odzywają, ale jak w spiżarni pełno, to mam poczucie, że dom i rodzina są zabezpieczone przed wszystkimi katastrofami :wink:

Też tak zawsze myślę, jeszcze kiszona kapustka w beczce i ziemniaki, ale tych teraz tak nie kupujemy, jak za dawnych czasów, po kilka metrów na całą zimę, wtedy wiem, że wszystko będzie w zimie ok ;:333
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ja tez bardzo sporo zapraw robię, lubię wyciągać różne surówki do obiadu - zwłaszcza buraczki i fasolka szparagowa. Pić kompoty - teraz obrodziła grusza, to i z niej najwięcej kompotów.
Pozdrawiam - Justyna
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

A czemu MM nie pozwala na dynię?
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Kosz wygląda wspaniale! Nigdy nie siałam kalarepy, chyba spróbuję w tym roku. Te małe to patisony? Też posadzę. I też lubię mieć zapasy :wink: Głównie po to aby nie opuszczać swojej wioski bez potrzeby. Mój M. nie potrafi zrobić podstawowych zakupów nawet z listą :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Oj, co prawda to prawda. Kiedyś uprawę własnych warzyw uważałam za dziwactwo, skoro wszystko można kupić. A po spróbowaniu własnej pysznej chrupiącej rzodkieweczki i słodkiej marchewy czy pysznego bobu, sałaty etc. to ja gupia zrozumiałam, że na to nie ma ceny :D
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,nie ma to jak swoje świeże warzywa i owoce ,wolę się urobić ale mieć taką satysfakcję ,że wiem co jem ja i moja rodzina,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bogusiu a nie da się z tej plantacji odkopać kawałek i do swojego ogrodu, bo wiesz działkę ktoś kupi i plantacje zlikwiduje. A aronia jest bardzo zdrowa ;:333 Spróbuj ja jeszcze kombinuje do czarnej porzeczki czy aronii dodaję np. płatki róży czy świeży imbir i kompozycje są pyszne.
Truskawki ja głównie mrożę i też Ci proponuję zamrozić mus z cukrem ....jest jak świeży ma zupełnie inny smak niż mrożone truskawki :D
Irminko a ja teraz kupiłam kalarepkę zieloną i też nie łykowacieje ...pycha!
Iwonko moja koleżanka kisi pyszną kapustkę i muszę w tym roku spróbować taką samą ukisić.
Justynko też robię sałatkę szwedzką i z zielonych pomidorów. Poza tym przebojem jest coś a la leczo patisony lub cukinie (młode) ząbki czosnku zalane przetartymi pomidorami. Pyszne można wyjadać ze słoika.

Fraszko dieta Montignaka nie pozwala bo dynia ma wysoki indeks glikemiczny :uszy
Marta ja myślałam że Ty wszystko siejesz, bo ja kalarepę od lat. Może dlatego że bardzo lubimy.
Zuziu no ja to chyba nigdy tak nie myślałam :oops:
pierwsze własne pomidory i papryki miałam na balkonie w doniczkach .....lat temu :oops:
Martuś ;:196 no właśnie radość przewyższa wysiłek, a i smak inny. Nigdy nie zjem tyle świeżych owoców jak chodząc po ogrodzie prosto z krzaka :lol:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu do aronii świeży imbir?, podpowiedz jak i co?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko do dżemu z aronii wkrawam cieniuteńkie plasterki imbiru (na słoiczek ok 1,5 cm), albo całe płatki róży.....świetny smak.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”