Goździk Szabo (Dianthus chabaud)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Goździk Szabo - dianthus chabaud

Post »

Bixxx pisze:Mówię o goździkach chabaud. Jeśli u ciebie chabaud pada tylko od chorób grzybowych, to musisz mieszkać w naprawdę ciepłym miejscu.

U mnie jest zimno a w Polsce w ogóle sprzedaje się chabaud jako jednoroczne. Mimo że moje są zdrowe - odpukać, nie mam akurat przy nich problemu z chorobami grzybowymi - to jednak rzadko udaje się u nas ten akurat gatunek przechować przez zimę, mimo że są one z natury wieloletnie.
Ja też mówie o gożdzikach Chabaut. Ponieważ ich kwiaty reperują znacząco mój budżet poświęcam im trochę więcej czasu, w jesieni sypie kopczyki z kompostu i przykrywam jedliną .Mieszkam w zimnej czesci Polski nawet w bardzo zimnej, jednak nigdy nie było tek , aby wszystkie wymarzły, zawsze choć pare zimę przetrzymało, a młode sadzonki wszystkie zimują. Moje problemy z chorobami grzybowymi pewnie biorą sie stąd ze chowam je od 20 lat i to dosyć dużo, wiec choroby maja na czym żerować. .
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mam zbyt dużego doświadczenia,ale u mnie też w zimnym rejonie bez problemu przezimowały goździki szabo i to ubiegłą bardzo mroźną zimę.Być może to zasługa grubej śnieżnej pierzynki.Na opakowaniach nasion napisane jest ,że to kwiaty jednoroczne.
Pozdrawiam!!!
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Zimuje u Was gożdzik ogrodowy a nie Szabo,tyle w temacie.Szabo jest gatunkiem jednorocznym,taki sam jest praktycznie gożdzik traktowany jako dwuletni,a jest byliną
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Marzenka79 aż tak kategorycznie bym nie podchodziła i nie twierdziła że diantus chabaut jest rośliną jednoroczną, ten goździk jest byliną a że w warunkach polskich wymarza to jest inna sprawa.
Mam donicę z goździkiem w garażu i póki co dobrze się ma, jestem pewna że w kolejny sezon będzie kwitł.
" (Dianthus Caryophyllus Chabaud Mix) - Carnation seeds are perfect to grow in the cutting garden. There is no better known flower for cutting than a Carnation! This Dianthus Chabaud Mix has tall, double, fringed flowers that have a lovely spicy scent. The foliage is clump-forming and blue-green in color. The Carnation flowers are white, pink, red, yellow, or multi-hued. Dianthus Caryophyllus Chabaud Carnations grow as a perennial in frost free zones, or grow as an annual where winters are cold. Grow Carnation flower seeds in borders, planters and rock gardens".
pozdrawiam
Edyta
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marzenko79 jak tylko wyjde na dziełke zrobię fotkę i goździkowi chabaud i goździkowi ogrodowemu odmiany Wiedeński i odmiany
Grenadier innych nie mam. Mam nadzieje, że poznasz po krzaczkach różnice miedzy ogrodowym a chabaud.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Emalio, zdopingowałaś mnie, chociaż obawiam się, że na mojej zimnej glinie i okrywanie jedliną nie pomoże. Ale uwielbiam ten gatunek, więc nadal będę próbować.

Swoją drogą: jak dobrze, ze jest ktoś, kto nas tak stanowczo sprowadzi na ziemię! Gdzie byśmy wszyscy byli, sieroty nie wiedzące co sieją w swoich ogródkach!
Marzenka79 pisze:Zimuje u Was gożdzik ogrodowy a nie Szabo,tyle w temacie.
Zielonym do góry!!!
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

To już wiem wszystko na temat gożdzików pełnych , w sumie jak wysieję w ogródku to zobaczę co mi urośnie , zawsze będzie coś kwitło, muszę tylko spotkać nasiona :)
Bożena
myszka
200p
200p

Post »

Bixxx zasiej i spróbuj przezimować.Eksperyment nic nie kosztuje.Najwyżej na następną wiosnę wyrwiesz.U mnie goździki szabo sprawdziły się jako bezproblemowa roślina.Przeżyły glinę i mroźne zimy.Co najdziwniejsze tak mi się rozsiały,że rosną w słońcu i półcieniu.Mam z nasion znanej polskiej firmy.Nie sądzę,żeby zaistniała pomyłka w firmie z podmianą nasion.
Limonkoo mogę Ci na wiosnę podesłać,ale nie jestem pewna co z nich wyrośnie.
Pozdrawiam!!!
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No właśnie gożdziki lubią duzo papu. Niby w literaturze podają, że nie znoszą obornika, ale ja z względów nie tyle ekologicznych co finansowych stosuje podlewanie kurzeńcem co dwa tygodnie i bardzo dobrze go przyjmują rosną, liscie mają ciemny kolor i obficie kwitną, a prze tym co dla mnie jest bardzo ważne mają sztywne łodyżki.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Myszka - eksperymentuję od lat, raz przetrwają (najdłuzej 3 lata) raz wymarzną - to niestety specyfika mojego terenu, ciężka zimna glina, z pasami (dosłownie!) mrozu wiosną. Po prostu nie mam jeszcze wypracowanego sposobu, który na tym szczególnym kawałku terenu dawałby pewność przechowywania przez lata tego akurat gatunku. Ale skoro Emalia pisze, że się da - jest nadzieja.
Też mam nasiona różnych polskich firm, czasem również nasiona przywiezione z zagranicy - nie ma możliwości pomyłki.

Różne rośliny uznawane w naszym klimacie za jednoroczne sa w rzeczywistości wieloletnie, np. tak popularna szałwia błyszcząca.
Zielonym do góry!!!
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Nie wszystkie-upewnij się,są takie które po wydaniu nasion giną i to niezależnie od tego czy Polska czy Afryka.Nasi hodowcy wiedzą,co wprowadzają na rynek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

TU Marzena 79 masz racje, tyle, że goździki Szabo w pierwszym roku nie wydają nasion nawet jak kwitną. Sprawdz. Wszystkie nasienniki puste.
myszka
200p
200p

Post »

Poczytałam trochę mądrości
Jestem pewna ,ze moje goździki to szabo,które są bylinami,a u nas pewno przez mroźne zimy podaje się jako jednoroczne,ale w sprzyjających warunkach mogą zimować
Ja mam nasiona z polskiej firmy z południa kraju,gdzie plantatorzy maja jeszcze stare odmiany.Myślę,że te Emalii są takie same.
Teraz powszechne w handlu są mieszańce .One są niższe od tych tradycyjnych i nie rozkrzewiają się jak te stare.Mieszańce sprzedawane są jako sadzonki i one prawdopodobnie są jednoroczne.Stąd upartość Marzenki
Mój sąsiad koniecznie chciał kupić sadzonki takich goździków jak moje .Biegał do okolicznych sklepów i ogrodników i nikt takich nie miał,a tylko stary ogrodnik je rozpoznał.
Najgorsze jest to ,że następuje krzyżowe zapylenie i nasiona nie mają cech rodziców.Najlepiej je rozmnażać z roślin przez ukorzenianie.
Bixxx moje goździki przetrzymały ubiegłoroczną bardzo mroźną zimę,glinę mam taką,że mogę garnki lepić,ale rosły w zacisznej część działki.
W ubiegłym roku porozsiewałam po całym ogrodzie jako zapchaj dziury.Zobaczymy jak przeżyją,tym bardziej,że było mało śniegu.
Kubus wydaje mi się,że trochę za wcześnie posiałeś,ale zima lekka,więc może wysadzisz je szybko do ogrodu.
Pozdrawiam!!!
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moje wieloletnie goździki Chabaud ;:172 pięknie zaczęły wschodzić :tan
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Czy ktoś z was siał może goździki chińskie jednoroczne???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”