Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Byłoby zbyt pięknie bez robali i szkodników oraz chorób :;230 Na co byśmy narzekali ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Janku po zimowej przerwie :wit Skoro Ty się już pokazałaś na FO to znaczy, że wiosna za progiem :wink: Jak to jej nie widziałeś. Wybierz się na inspekcje działki to na pewno się spotkacie. Bałagan jesienny to i u mnie, bo należę do tych co sprzątają dopiero wiosną. Oczar mi się marzy, ale... Daj znać gdy będziesz gotów na przyjęcie przesyłki.

Grażynko te mączliki to gdzie? Chyba nie w ogrodzie?! Jeszcze tylko tego tałatajstwa mi brakuje...

Ewuś wiosna w lutym dobra rzecz, żeby tylko nie było powtórki z zeszłego roku z białą Wielkanocą.

Gosiu i bez szkodników ogrodnik ma wystarczająco powodów do narzekań. A to za mokro, za sucho, za ciepło itp ;:224

Wiosna stoi za drzwiami, wczoraj nawet udało mi się to i owszem przyciąć, więc najwyższa pora na podsumowanie 2013 roku
Spektakularnych zmian na działce nie było. Największą były nowe obrzeża zrobione przez M. Rabata z liliowcami nabrała kolorów i lokatorów :wink: Centralna rabata wciąż w budowie, ale koniec coraz bliżej. Rok 2013 niewątpliwie należał do róż i to pewnie nie tylko u mnie. Ciepła choć długa zima sprzyjała im. Po raz pierwszy nie musiałam przycinać ich na wysokości kopców. Róże kwitły wyjątkowo bujnie. Kilka z nich zrobiło mi niespodziankę. Pnąca NN ( prawdopodobnie Flammentanz ) ukorzeniana przeze mnie z patyczka po raz pierwszy miała kwiaty. Jubilee Celabration po jesiennym przesadzeniu również odpłaciła pięknym kwitnieniem. Kolejna pnąca NN ( na 90% to Super Dorothy) tonęła wręcz w kwiatach. Nawet maleńki patyczek jesienią pobrany u sąsiadki zakwitł na wysokości mojej kostki ;:224 - róża jeszcze nie rozpoznana, ale widać żywotna. Dużym sukcesem było, że niewiele roślin uśmierciłam. Najbardziej mi żal dwóch pnączy- powojnika i kielisznika. Nawet się nimi nie zdążyłam nacieszyć, bo to wiosenne nabytki :( Największą porażką było wysianie w donicy przy skalniaku groszku pachnącego :evil: Miał dla siebie sporą kratkę, a wyrósł jeden pęd i prawie go nie było widać. Rok wcześniej miałam tam wilce. Kwiatów może nie było zbyt dużo, ale zielonej masy przykrywającej bunkier i owszem. Po dłuższej przerwie znów miałam pomidory. Doczekałam się mini warzywnika w skrzyni. Po 5 latach zobaczyłam pierwsze kwiaty na męczennicy wyhodowanej z nasionka. A także po kilku latach prób doczekałam się kwitnienia zawilców blanda :tan Rok 2013 obfitował w niespodzianki - pogodowe i roślinne. Zakwitła po raz pierwszy jukka, która już rosła na działce gdy ją kupiłam w 2007r. Czy to wszystko można uznać za sukcesy?! Chyba nie. Jednak dużo frajdy i radości miałam patrząc na swoje "zielsko". I o to chyba chodzi...

Gotowi do akcji " obrzeża":
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Długo oczekiwane zawilce - Obrazek

Skrzynia na pomidory:
Obrazek Obrazek

Pierwsze kwitnienie:
Obrazek Obrazek

Róże rządzą:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Porażka: Obrazek
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Iza fajny pomysł z tą skrzynią na pomidory , ja już nie mam miejsca na warzywa a skrzynie to i na betonie postawię ;:168
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izuś , ciesz się z wielu malutkich radości, te wielkie rzadko zdarzają się. :D Cieszę się , że pogoda prawie wiosenna :tan :tan Może opatrzność odpłaci nam za poprzedni rok. ;:108
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Dla mnie te dokonania to ;:180
Sporo zrobiliście. Te obrzeża są super, a pomysł z wyniesioną rabatą-skrzynką wart odgapienia. ;:138
Groszek - porażka... no, rozczulił mnie ten bidak :;230
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Obrzeża fantastyczne.Pomysł skrzyneczki na pomidory warty zastosowania gdy nie ma się miejsca na działeczce i nie tylko Zawsze mniej trzeba się nachylać przy pielęgnacji i zbiorze.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak Izuś ;:108 ......w ogrodzie.
Niestety już się pojawił i szybko muszę kupić żółte tablice lepne i powiesić.
Pewno skoczki różane tez się już szykują. :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu, świetne podsumowanie roku 2013, ale wnioski wysuwasz błędne. Ty mówisz o braku sukcesów? Ja bardzo zazdroszczę (pozytywnie rzecz jasna) Twoich osiągnięć. Piękna, zadbana działka i do tego z wieloma kwitnącymi dowodami. A porażka z groszkiem to "groszowa" sprawa :wink:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Świetne pomysły :D Obrzeża bardzo mi się podobają - mają elegancki wygląd ;:63 .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś świetny pomysł z pomidorkami w skrzyni.... widać, ze bardzo się sprawdził i pomidorki pięknie owocowały :D
Obrzeża super wyglądają.... niesamowita wygoda..... i kosić łatwo i trawsko nie wchodzi na rabaty..... u mnie mnóstwo tych połączeń rabat z trawnikiem i niestety bez obrzeży..... muszę co jakiś czas okrągłym szpadelkiem odnawiać granicę i wybierać trawkę wpychającą się na rabatki ....
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ;:180 Sami wiecie jak one uskrzydlają.
Witaj Kasiu! Dawno Cię nie było na FO. Miło, że zajrzałaś. Cieszę się, że skrzynia jako mini warzywnik przypadła Ci do gustu. Uważam, że to dobre rozwiązanie i szczerze polecam.

Tadziu myślę, że mądrość życiowa polega na tym by dostrzegać i doceniać małe radości. A co do pogody to zeszłoroczna powtórka białej Wielkanocy byłaby katastrofą. Jak widać cuda się zdarzają i mieliśmy angielską zimę z szybką wiosną.

Ewuniu - dzięki! Wzniesione rabaty są modne na wyspach. Pomysł zgapiłam jednak z FO. Taka skrzynia ma chyba same zalety. Łatwiej zapewnić w niej dobre podłoże, szybciej nagrzewa się w niej ziemia, łatwiej wypielić, można ustawić nawet na betonie itp.

Gosiu dziękuję w imieniu M, który całą poprzednią zimę robił w piwnicy te kostki na obrzeża. W zasadzie powstały po to by ułatwić mu koszenie i ograniczyć straty roślin przy tym zabiegu ;:224

Grażynko skoczki różane to ja miałam jeszcze w grudniu, a nawet chyba w styczniu przed tym "atakiem" zimy. W takim razie powinnam być przygotowana na ich inwazję. Czym je potraktować?!

Halinko ;:196 Nie wiem czy zasłużyłam na tyle miłych słów. Sama nie wiem co z tym groszkiem było nie tak. Miał skrzynię z dobrą ziemią dla siebie. Z dzieciństwa zapamiętałam go jako roślinę łatwą w uprawie i bujnie kwitnącą ;:24

Danusiu dziękuję za pochwały. Zobaczymy jak długo wytrzyma to "rękodzieło".

Agness masz rację - obrzeża trochę ułatwiają prace. Szczególnie koszenie, a to domena mego M. Taki okrągły szpadelek też mam i muszę przyznać, że jestem z niego zadowolona. Przydaje się przede wszystkim przy powiększaniu rabat. Teraz mi się to urwie ;:224

W zasadzie mogę uznać sezon 2014 za otwarty!
W poniedziałek przycięłam berberysy i powojniki przy altance. Powycinałam troszkę suchych badyli na rabatach. A w środę zrobiłam pierwsze zakupy. Oczywiście kupiłam...nowe rękawiczki :wink: Niestety nasionkom też się nie mogłam oprzeć, ale kupiłam tylko 2 torebeczki ;:224

Obrazek Obrazek

A na działce takie cuda:
Obrazek - wyłażą pierwsze ranniki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Groszek, biedaczysko, na pewno czuł się samotny :D Czasem tak się zdarzy, że rośliny nie wschodzą tak, jak byśmy się spodziewali.
Moje ranniki jeszcze się nie pokazały. Dziś pewnie nic nie zobaczę w ogrodzie, bo pada od rana :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu cieszą takie ogrodowe zakupy, prawda??? od razu czujemy wiosenne klimaty 8-) :lol:
Ranniczek śliczny..... zachwycają mnie te kwiatuszki...... nawet ich pąki są prześliczne ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś możesz spróbować zastosować Promanal.
To środek na bazie płynnej parafiny na larwy, jajeczka i owady dorosłe.
Po prostu się uduszą, jednak trzeba go zastosować już, bo potem kiedy wyjdą pożyteczne owady, też mogą stracić życie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo wracam z Warszawy właśnie minęłam Elbląg. Zawsze wtedy myślę o Tobie:-)
Skrzynia z pomidorami bardzo mi się podoba. Czy miałas w niej takie tyradycyjne pomidory czy koraliki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”