Ania Zuzia i Chłopaki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki cz.4

Post »

Pat usiedzieć nie mogę....a syn dopiero z łóżka się zwlekł i jego entuzjazm spadł do zera, kiedy usłyszał słowo działka... ;:306 za pół godziny eM wpada na sniadanie, to po 11.00 on pójdzie do pracy a my na ogródek

Martusiu...ja mieszkałam na wsi od 3,5 roku mieszkam w miescie, a działke mam od jesieni 2012. Wcześniej też miałam ogródek z kawałkiem młodego sadu, trawke, piaskownicę, miejsce na basen dla dzieci. Mnóstwo kwiatów, w tym najpiękniejsze i najliczniejsze dalie w okolicy.
Teraz nie mam gdize ich zimować, ale chciałam zamówic na FO u pana Stanisława i później pytac rodziny, kto da kawałek piwnicy...choc ostatecznie chciałam popakowac w worki jutowe z odrobina piachu i zawiesic na scianie mojej piwniczki. Mam strasznie małą, na moze 1.5 metra, no góra 2 metry na 4 długa. Rowery, wegiel, narzędzia eMa i moje słoiki.

Działka cudna, ale mamy zbyt kwaśną glebę, wszędzie rośnie skrzyp. Drzewka owocowe są chore - czytałam, że od pH gleby, jabłka i brzoskwinie miały plamki. Mieliśmy z eMem jesienia wapnować, ale on nie miał checi, a mi po prostu brakło czasu. I tak zaniedbałam forum, bo szkoła, dzieci, dom, studia, praktyki, dzieci, dom...

Wszystko co posadzone było na moim kopcu urosło ogromne. To co sadziłam na warzywniaku tam gdzie poprzedni właściciel miał przekopane było takie sobie. Warzywa korzeniowe siałam 3 razy i juz miałam się poddać, ale cos tam urosło.

Co mogłam wsadziłam do słoików, bo warzywa gniją w mojej piwnicy - nie sprawdzałam, ale wszyscy sasiedzi z bloku tak mówili. Mozliwe, bo na 2 pietrze mam wilgoć, choc nade mna i pode mną ktos mieszka i ogrzewa mieszkanie. Ja mam 23-25 stopni, wietrzę i tak jest wilgoc. W piwnicy jeszcze wieksza.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu!...wiosna u Ciebie na całego!Krokusiki ;:215 Mam nadzieje,ze zimę odgoniłaś od siebie...od nas też ;:108 na dobre.
Zimowe ferie spędzisz na niwie wiosennej przyrody ;:215 Pozdrawiam serdecznie, będę śledziła Twoje wiosenne buszowanie po działeczce ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Anka listki fiołków już u mnie :D Zaraz lecę na działkę :D
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduj, że pierwsza prymulka zakwitła, ale nie miałam apatratu....

Bogusiu dziś czosnek posadziłam i bardzo dobrze mi z tym.

Lucy z fiołkami na działkę? Ale Ty w biegu dziś żyjesz...
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A Ania wiosenny wątek otworzyła. Dobrze, że na Wyspie Twój wpis o pracy na działce przeczytałam i zakumałam, że może wątek będzie. Lecę na pierwszą stronę doczytać. Udanego sezonu na działeczce ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że jesteś. Witaj w moim wiosennym ogródku.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Aniu! Kopertka z nasionkami poszła dziś do Ciebie (i nie tylko) :wit
Jeszcze przed wysłaniem przypomniałam sobie, że nie włożyłam jeszcze czegoś, ale już nie zwlekałam dłużej ;:306 Jak siebie znam, to zapomniałam o kilku innych torebeczkach, więc drugą tura się szykuje ;:224
U mnie na działce nadal miejscami śnieg leży, a w innych miejscach ziemia przypomina grzęzawisko, to chyba jeszcze chwilkę na kwiatki wiosenne poczekam.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu super, powiedz mi czy masz i chcesz sadzonki chryzantem?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Ci pisałam bardzo lubię chryzantemy i goszczą w moim ogródku co roku. Tyle, że nie mam zimujących (jakieś miałam, ale takie byle jakie były i wyleciały kilka lat temu na kompost). Kolorki, które mi pokazałaś bardzo ładne - bordo wymiata! ;:215
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ani nie ma, to pewnikiem działeczkę już obrabia ;:224
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie do końca. Dostałam listki fiołków i sadzę a do komputera dopchać się nie mogę . Syn się zabarykadował, ferie ma. Córka też pocina na laptopie, a tablecik dzieci mulisto chodi, bo powoli otwiera strony i zdjęciaw wątkach długo ładuje. Jeszcze kilka listków zostało, ale znowu muszę ogrodniczy odwiedzić, bo ziemi i doniczek brakło...no i budowlany - potrzebuję dłuższych parapetów.... ;:306
Reniu i Różyczko chryzantemki poszly tylko póki zimno wsadźcie je do doniczki....
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Anka te,co ci zostały trzymaj w woreczkach strunowych ,wlej tylko odrobinę wody .
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałam w którymś wątku jak kobieta wsypała łyżeczkę ziemi i ciut wody i klamerkami do prania poprzyczepiała te woreczki do firanki w oknie....
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 Jakoś mi nie wychodzą te fiołki z listków... Już druga partię zasuszyłam... :oops:
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy co z nich robiłaś. Jak chciałaś sadzonki, to trzeba było podlać. Jak robiłaś sianko wigilijne, to Ok.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”