W.o... Psach 5cz. (2008.05-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

DorkaWD pisze:Ja bardzo proszę o te linki o suchej karmie :wink:
W tym roku - nie, w przyszłym - może (?) zagości u mnie jakiś sympatyczny czworonóg :lol: Wcześniejsze dwa psy miały obiadki domowe w większości, teraz ten trzeci będzie miał bardziej zapracowaną pancię i pewnie przyjdzie mu żywić się "gotowcami"... więc chciałbym się przygotować ;-)
Obiecuję poszukać po 19 jak wrócę z kursu...
Mój dostaje Acana Premium Adult oraz Acana Salomon... I jest ok!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeśli chodzi o suchą karmę to najbardziej polecam Acanę (salmon& potato zaspokoi nawet największego niejadka-jedzie rybą na potęgę ;:183 ), mój aktualnie je light bo ma skłonności do tycia :lol:
Dobra jest też Acana Lamb&rice zwłaszcza dla piesków z wrażliwym układem pokarmowym i dobra też na problemy skórne.
Przetestowałam (a właściwie mój pies :lol: ) wszystkie trzy, i przy żadnej nie wybrzydzał, nawet pod koniec 20 kg worka chętnie wcina :wink:
Wcześniej karmiliśmy Royal Canin ale wyraźnie mu nie slużył, sierść była matowa, miał częste biegunki itp, przestawiliśmy się na Acanę i od 3 lat ją je i nie ma żadnych problemów :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

A jak wygląda koszt miesięczny takiej karmy przy średniej wielkości psie?

Myśleliśmy o psie rasy Beagle ale chyba z niego zrezygnujemy na rzecz Bearded Collie - jakieś sugestie mile widziane ;-)
Szukam psa średniego, ma to być pies towarzysz malutkiego dziecka, żyjący w zgodzie z innym zwierzyńcem, spacery około 2h dziennie przy nodze pana i w towarzystwie małego dziecka (więc wolne) ale w zamian psiak może szaleć ile dusza zapragnie w ogrodzie (wszystko dozwolone :lol: ), nie może być hałaśliwy, konieczne posłuszeństwo- podatność na tresurę i minimum agresji (małe dziecko!!!!), byłoby miło gdyby jeszcze wyglądał groźnie a był potulny jak baranek (moja bokserka taka była, ale z przyczyn osobistych a w zasadzie emocjonalnych, nie chcę następnego boksera, bo ciągle by mi przypominał Viki)
Beagle pomimo tego, że ogromnie mi się podobają niestety nie spełniają wszystkich, a w zasadzie to chyba żadnego wymogu nie spełnia, poza wyglądem :( A ten Brodacz pasterski wydaje się być idealny pod względem charakteru :idea:
Ciągle szukamy... jeśli komuś coś przyjdzie na myśl to proszę o sugestie :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Beagle to psy myśliwskie i całkowicie niezależne, których z tego co słyszałam od właścicieli, nie da się wytresować na tyle by pilnował się na spacerach :roll: jak poczuje jakąś "zwierzynę" to i po kilku godzinach nie wróci :twisted:
piesek drugiej rasy wygląda przesłodko :lol: ale niestety nie widziałam na żywo nigdy żadnego i nic o nim nie wiem :roll:
Mówisz potulny jak baranek ale z wyglądu groźny - może golden :lol: chociaż może być ciut za duży jako towarzysz małego dziecka. Mój akurat jest bardzo spokojny i muchy nie skrzywdzi, ale np pies sąsiadki, niby ta sama rasa, a diabeł wcielony :twisted: wszystko tez zależy od charakteru i wychowania oczywiście.

Co do kosztów, karma 20 kg to ok 190-200 zł, przy psie typu golden starcza na ok półtora miesiąca, czasem do dwóch jak mniejszy ma apetyt (co się w zasadzie nie zdarza ;:191 ), ale dla mniejszego psa to spokojnie 2,5 miesiąca.
Do tego dochodzi zabezbieczenie przed kleszczami, szczepienia, ewentualnie wizyty u weta no i jakieś smakołyki, ale miałaś już psa więc wiesz jak to jest :lol:

powodzenia przy wyborze ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Agnieszko jak Szirek się czuje :?: to może być uczulenie na pokarm, a może go kąpałaś i jest uczulony na ten środek do mycia, wtedy swędzi okropnie, a w sumie na początku sladów nie ma, a wiem, bo sama mam alergię na niektóre kosmetyki ;:225
DorkaWD a może braiard, piękna psinka ;:183
Jeanne mój kudłaty to nic nie chce jeść ;:155 coś tam skubnie i nawet jak jest przegłodzony to się jedzeniem nie zachwyca, ale ukraść moją kanapkę lub ciastka to jest pierwszy ;:171
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Mój Fred też się bardzo drapał i okazało się , że jest przebiałkowany. W lecznicy poradzono abym kupiła ' Nutro Choice " . Jest to ryż z jagnięciną. Od czterech lat stosuję i bez problemów. Sierść piękna i błyszcząca. A " kuleczki" to jego ulubiony przysmak. 2 kg torba kosztuje 38 złotych i starcza dla 12-to kilowego psiaczka na miesiąc albo i dłużej , bo dostaje też ryż gotowany z drobiem. Pozdrawiam wszystkie kochane psiunie i ich opiekunów.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sonia pisze: DorkaWD a może braiard, piękna psinka ;:183
Piękna - FAKT! ;:333
Jednak jest większy niż planujemy (ma być mniejszy od boksera).
W dalszym ciągu jestem otwarta na propozycje ;-)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Dorko - ja mam bardzo miłe wspomnienia o jednym z moich psów, mianowicie suka rasy colie, owczarek szkocki, którą (oczywiście rasę) chciałbym byś wzięła pod uwagę. Wychowywała się razem z moimi synami. Nie była zbyt odważna ale w ich obronie stawała się wilkiem. Przy wózku ze śpiącym dzieckiem potrafiła warować nawet trzy godziny. Bardzo dawało się zauważyć instynkt owczarka i psa pasterskiego. Kiedy szliśmy na spacer 3, 4 rodzinami z dziećmi w wieku 3-10 lat i ten "korowód" był bardzo rozciągnięty, pies bez jakiejkolwiek komendy biegał w około, okrążał jakby stado. Potrafiła także swoim ciałem zasłaniać dziecko. Fakt była "dobrze wychowana" i inteligentna ale takich zachowań jak pilnowanie stada, nikt jej nie uczył, było to instynktowne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DorkaWD pisze:
sonia pisze: DorkaWD a może braiard, piękna psinka ;:183
Piękna - FAKT! ;:333
Jednak jest większy niż planujemy (ma być mniejszy od boksera).
W dalszym ciągu jestem otwarta na propozycje ;-)
Wybór psa jest zależny od upodobań, preferencji a przede wszystkim od trybu życia potencjalnego właściciela.
Najpierw sama sobie odpowiedz ile czasu możesz poświęcić swojemu psu? Ile będzie przebywał sam? Jak wypoczywasz? Nad wodą? Uprawiasz sporty?Jeździsz na rowerze?
Wolałabyś psa energicznego? Czy ma być krótkodystansowcem i kanapowcem?Tych pytań jest ogrom, nie sposób ich tu zamieścić, ale zapewniam, jeśli będziesz kierować sie takimi kategoriami,i dokonasz rozważnego wyboru będziesz szczęśliwa razem ze swoim psem
Czy w domu są dzieci i oczekujesz od psa że będzie ich kompanem w zabawie?
Czy ma być łagodny, wesoły czy jednak odrobina dominacji Tobie nie przeszkadza i będziesz w stanie zapanować nad swoim psem?
Bardzo chętnie pomogę Ci w tej kwestii, jeśli masz ochotę-pisz!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na Procie przetestowałam już kilka suchych karm różniących się firmą i smakami. Na początku wet przepisał leczniczą RC Mobility, więc kupowałam jakiś czas wielkie wory i było ok, ale to drogie jak diabli, więc postanowiłam sprawdzić tańsze, a o podobnym bogatym składzie (glukozamina i chondroityna).

Były to: Acana łosoś (miał po niej kłopoty żołądkowe, a że kupiłam od razu 15 kg, to miał je długo...), Purina (też "za szybko" trawił), Nutri cośtam próbka (namówiona w sklepie, pies tknąć tego nie chciał), Eukanuba jagnięcina (trochę za małe granulki, nie smakowało, polewałam domowym rosołkiem, albo mieszałam z gotowanym psim jedzeniem, aż w końcu zmógł cały worek), DogChow (wydalał chyba więcej, niż zjadł...), jeszcze jakieś, ale już nie pamiętam jakie. I co? Wróciliśmy do RC Mobility :)

Puszki z mięsem mam na wszelki wypadek, jakby się coś działo i nie mogłabym ugotować jedzonka "domowego". Plus minus raz na miesiac robię sobie urlop od gotowania i daję kaszę albo pokrojony chleb z połową dużej puszki + siemię lniane + łyżka oleju.

Raz na tydzień pies dostaje jogurt (waniliowy jest pyyyyszny!), czasem jajo, czasem ser twarogowy, czasem serdelka w nagrode, a czasem surowe mięsko, mniam :)

No i gotowane jedzonko na kaszy mazurskiej i jarzynach z siemieniem lnianym i ziołami plus mięso.

Dorka, zerknij tu:
- http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=472
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DogChow to bardzo dobra karma!
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewka pisze:
Dorka, zerknij tu:
Forum o psiej karmie i nie tylko :shock: Zamurowało mnie :lol: Coś czuję, że tam zagoszczę...

rivendel, wszystko już opisałam wcześniej ;-)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba nie dopisałam, że Prot jada dwa razy dziennie, rano gotowane, pod wieczór suche. Wiem, wiem, teraz to nie jest w modzie mieszać suche z gotowanym, ale jak na razie psu to pasuje, więc nie mam zamiaru zmieniać. Przedtem dostawał psi makaron (jak w chińskich zupkach, tylko zalać wrzątkiem) z najtańszymi puszkami i był chudy jak badyl, matowy, z przekrwionymi ślepiami, wyglądał okropnie. Kiedy przywiozłam go do nas najpierw w ogóle nic nie chciał jeść, tak był zestresowany. Potem powolutku przekonałam go, że chleb z masłem jest dobry. Że makaron z serem jest dobry. Że ryż z mięskiem jest dobry. Że jarzynki tez są ok. Wczoraj okazało się, że nawet gruszki - ulęgałki są dobre, jeśli daje je z ręki własna pani. Niestety, widziałam też, że wykopane / upolowane myszy też są pyszne :roll: nie dam mu się polizać przez tydzień :P :x :?

Tak, każda karma jest dobra, jeśli tylko nie drenuje naszej kieszeni, a pies ją dobrze toleruje :)

(dlatego opisałam nasze doświadczenia, a nie oceniałam, która jest dobra, a która nie. napisałam, jak mój pies reagował na różne karmy i tyle.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DorkaWD pisze:
Nalewka pisze:
Dorka, zerknij tu:
Forum o psiej karmie i nie tylko :shock: Zamurowało mnie :lol: Coś czuję, że tam zagoszczę...

rivendel, wszystko już opisałam wcześniej ;-)
oj,przepraszam, nie doczytałam...
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Jeanne, a może szpic wilczy? taki jak na zdjęciu :D . Szpice mają do 50 cm w kłębie, mimo bujnego futra nie wymagają specjalnej pielęgnacji, wychodz im bardzo :!: mało sieści. Jest to rasa psów stróżujących - są bardzo czujne. Nie wymagają dłuuuugich spacerów, nie mają tendencji do włóczęgostwa. Nie słyszałam, aby niszczyły ogródek. Oczywiście mają wady :lol: . Nie są to psy posłuszne bezwzględnie, nie można w stosunku do nich używać przemocy, bo zniszczy się psychike szpica, za to za nagrode zrobią wszystko. Są bardzo inteligentne i szybko się uczą, ale nie oznacza to, że wykonają zawsze wydaną komendę. Nie jest to rasa dominująca, ani agresywna - stąd bezpieczeństwo przy kontaktach z dziećmi. Sama mam dwójkę i było to dla mniebardzo ważne. :D :D :D
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”