Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 7
Nie mierzyłem ale możesz mieć porównanie, bo wiaderko ma średnicę 32 cm
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz - w jakim celu był ogławiany ten pomidor?forumowicz pisze: W międzyczasie był raz pikowany, trzy razy przesadzany i do tego jeszcze ogłowiony.
WaF90
Odwrotnie, doświetlanie to podstawa tego, żeby ci coś urosło, poza tym wszystko zależy od temperatury, samo kiełkowanie pomidorów czy papryki musi być wysokie ,żeby kiełki się od razu ukorzeniały i od razu doświetlasz, od razy, żeby siewki nie wybiegały, nawet jak masz od południa i cały czas świeci słońce to za mało, od około czwartej do północy powinno się doświetlać, może być zwykła świetlówka, wtedy rozsada ci nie wybiegnie i spokojnie będzie rosnąc i temperatura nie za wysoka, osiemnaście stopnii powinno być ok, popatrz np , na tę rozsadę forumowicz strona wcześniej, nie doświetlał i jest wybiegnięta, rozsada powinna być krępa i proporcjonalna.
No i mam taką nadzieję, że paprykę i pomidory sadzisz do tunelu lub szklarnii.
Odwrotnie, doświetlanie to podstawa tego, żeby ci coś urosło, poza tym wszystko zależy od temperatury, samo kiełkowanie pomidorów czy papryki musi być wysokie ,żeby kiełki się od razu ukorzeniały i od razu doświetlasz, od razy, żeby siewki nie wybiegały, nawet jak masz od południa i cały czas świeci słońce to za mało, od około czwartej do północy powinno się doświetlać, może być zwykła świetlówka, wtedy rozsada ci nie wybiegnie i spokojnie będzie rosnąc i temperatura nie za wysoka, osiemnaście stopnii powinno być ok, popatrz np , na tę rozsadę forumowicz strona wcześniej, nie doświetlał i jest wybiegnięta, rozsada powinna być krępa i proporcjonalna.
Nie znasz pomidora a pleciesz dyrdymały. To jest pomidor koktajlowy, który nawet przy lipcowym słońcu ma długie międzywęźla. Kto go uprawiał ten wie.dyrydyry7 pisze:popatrz np , na tę rozsadę forumowicz strona wcześniej, nie doświetlał i jest wybiegnięta, rozsada powinna być krępa i proporcjonalna.
Żeby nie być gołosłownym. Oto inny pomidor- Perła Kaszub. Ten też nie był doświetlany ani nawet nie ogłowiony. Jest zaznaczony strzałką. I ten też ma długie miedzywęźla ? Też jest wybiegnięty ?

- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz
Czyli jeśli dobrze zrozumiałam, to jeśli utnę czubek pomidora ( i np zrobię z niego nową sadzonkę ) to pozostała cześć będzie dalej rosła. Tym sposobem zahamuje trochę wzrost ( wysianych za wcześnie pomidorów ) oraz będę miała dwie sadzonki? Tak?
Pytam ponieważ kilka krzeczkow już wysiałam... Wiem, że za wcześnie, ale chcę spróbować ( resztę będę siała w marcu ) bo w zeszłym roku robiłam rozsadę w marcu, wysadzalam po 15 maja i niestety tylko 10% pomidorków było czerwonych...reszta dojrzewała w domu po zerwaniu.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałam, to jeśli utnę czubek pomidora ( i np zrobię z niego nową sadzonkę ) to pozostała cześć będzie dalej rosła. Tym sposobem zahamuje trochę wzrost ( wysianych za wcześnie pomidorów ) oraz będę miała dwie sadzonki? Tak?
Pytam ponieważ kilka krzeczkow już wysiałam... Wiem, że za wcześnie, ale chcę spróbować ( resztę będę siała w marcu ) bo w zeszłym roku robiłam rozsadę w marcu, wysadzalam po 15 maja i niestety tylko 10% pomidorków było czerwonych...reszta dojrzewała w domu po zerwaniu.
Nie wiem czemu za wszelką cenę próbujesz przekonać do swojej racji, kiedy jej nie masz, jeżeli ktoś ma folię czy szklarnię siew w połowie lutego to najpóźniej jak się da i jeżeli rozsada ma być sensowna trzeba doświetlać, już napisałeś sto raz, że ty sadzisz do gruntu ale są tacy co robią inaczej.
beti_h
Będziesz mieć jedną sadzonkę. Po usunięciu wierzchołka pomidor wypuści z kątów liści boczne pędy.
dyrydyry7
Jest prośba byś uważniej czytał forum.
W ubiegłym roku wyjątkowo siałem tak wcześnie pomidory ponieważ potrzebne mi były one do prób z mleczanem wapnia. Ponieważ żal było je wyrzucać starałem się je dotrzymać do maja z przeznaczeniem na balkon ii udało mi się to. Czy ja mam racje czy Ty, widać na zdjęciach . Nie będę się zniżał do dalszej dyskusji z Tobą.
Będziesz mieć jedną sadzonkę. Po usunięciu wierzchołka pomidor wypuści z kątów liści boczne pędy.
dyrydyry7
Jest prośba byś uważniej czytał forum.
W ubiegłym roku wyjątkowo siałem tak wcześnie pomidory ponieważ potrzebne mi były one do prób z mleczanem wapnia. Ponieważ żal było je wyrzucać starałem się je dotrzymać do maja z przeznaczeniem na balkon ii udało mi się to. Czy ja mam racje czy Ty, widać na zdjęciach . Nie będę się zniżał do dalszej dyskusji z Tobą.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
beti_h pisze:
.... bo w zeszłym roku robiłam rozsadę w marcu, wysadzalam po 15 maja i niestety tylko 10% pomidorków było czerwonych...reszta dojrzewała w domu po zerwaniu.
A jaką miałaś odmianę?dużo zależy od odmiany.Czy wczesna,czy późna.
Nie jestem jakimś fachowcem,ale może też przenawoziłaś?że tak późno dojrzewały.
Ja mieszkam na północnym wschodzie.Pomidory siałam na pocz.kwietnia(do gruntu poszły też ok połowy maja}.I pierwsze owoce z odmian wczesnych jadłam ok.połowy lipca.Tak mi się wydaje.A z późnych były naprawdę dużo później,mimo,że siane wszystkie były tego samego dnia.Po prostu tak mają.I tych późnych niestety niewiele spróbowałam

Miała sporo odmian o różnej wczesności.Więc nie narzekam-pojadłam i przerobiłam.Ale jednak szkoda,tych co zmarnowałam...
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Jakoś nie doświetlam, a moje pomidory chyba nie są nie wiem jak bardzo wybujałe( 2 strony wcześniej), a produkuję rozsadę pierwszy rok, mój kolega sieje pomidory co roku na przełomie stycznia i lutego bez doświetlania i nie dość, że ze wczesnych odmian zbiera pomidory już w połowie maja, to jeszcze ma niesamowicie wielkie plony. Sadzi do tunelu nieogrzewanego i w razie przymrozków ma dodatkowy tunel lub okrywa agrowłókniną, a w razie większych przymrozków ma farelek.dyrydyry7 pisze:WaF90
Lukasz uki94
uki94
Masz dobrą okazję, żeby samemu to zobaczyć, pikujesz pomidory , więc podziel je na dwie grupy i jedną zacznij doświetlać a drugą nie, będziesz się mógł podzielić doświadczeniem i zobaczyć czy są jakieś różnice czy nie.
Masz dobrą okazję, żeby samemu to zobaczyć, pikujesz pomidory , więc podziel je na dwie grupy i jedną zacznij doświetlać a drugą nie, będziesz się mógł podzielić doświadczeniem i zobaczyć czy są jakieś różnice czy nie.
Tylko niestety nie mam możliwości doświetlania, takie lampy z tego co wiem są drogie.
Lukasz uki94
uki94 pisze:Tylko niestety nie mam możliwości doświetlania, takie lampy z tego co wiem są drogie.
Oprawa rastrowa 40 dychy
2x świetlówka liniowa Osram Fluora 36w 80 zeta
kawał przewodu 5 zł
Włącznik czasowy analogowy 10 zł
Takie światełko u mnie "nadaje".
10 cm nad sadzonkami, dogrzewa jedynie jakiś 1st C, więc nie ma problemu z regulacją temperatury w pokoju sadzonkowym.
Roslinki proste jak żołnierze w szeregu.
Naprawdę można mieć dobre rozsady pomidorów bez doświetlania, nie przesadzajcie 

Kropek i uki94 - można jeszcze taniej na zwykłych CFLach /takie w okolicach 40W/ wtedy raczej konieczna jest wentylacja - wystarczy 80tka komputerowa.
Ja mam 85W dual ale to już inna półka cenowa.
Ja mam 85W dual ale to już inna półka cenowa.