Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Robaczku, miałam dzisiaj opryskiwać, ale jakoś się zeszło i zajęłam się czym innym. Jutro nadrobię.

JSZFRED, na razie Asiu ścięłam hortensje, podcięłam buczek i karaganę, a dzisiaj już pościnałam wszystkie powojniki, bo mialy wyraźne pączki. Trawy czekają w kolejce.

Magenta, to jest szkółka roślin w pobliżu Jachranki, gdzie właściwie sprzedają hurtowo, ale niektóre rzeczy można też w detalu. Kasiu te całe prognozy to trzeba traktować z przymrużeniem oka, jedni piszą to, inni coś odrotnego. Już sami nie wiedzą, czego się trzymać.

Pierwsze zdjęcia w tym sezonie. Nie ma co jeszcze pokazywać, ale w celu dokumentacji zamieszczam, żeby było widać, jaką to mieliśmy zimę w tym roku. Dzień słoneczny, cieplutki. Śnieg znika w oczach.
Obrazek

Ścinałam dzisiaj powojniki.
Obrazek

Najlepiej ze wszystkiego wyglądają turzyce, jakby w ogóle nie były tknięte mrozem. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu na fotkach z Twojego ogrodu to i przedwiośnie pięknie wygląda :D
Widać, że był piękny słoneczny dzień, u mnie podobnie .... aż pachnie wiosną i ptaszynki wyśpiewują na całe gardła :D
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Teraz widać czarno na białym, jaką robotę wykonałaś w ogrodzie przez wszystkie lata.
Kamulce robią wrażenie :shock: !!!

Ja swoje powojniki ścięłam jesienią, a teraz tak tylko kosmetycznie przytnę. Suche pędy wykorzystuję zimą do ocieplania roślin. No ale poprawnie jest właśnie wiosną ... ;:224 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Wandziu
dopiero jak Monika napisała o kamieniach dotarło do mnie, że one tam przecież nie urosły jak roślinki. ;:185
Jak ogród się zazieleni nie widać ich, a Ty masz fajnie wydzielone rabaty z tych kamieni ;:333
Takie ciężary poukładać ;:173
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witaj Wandziu, pięknie dziś było chyba w całej Polsce, przemierzyłam dużo kilometrów z domu do Zakopanego (prawie) grzejąc się przez szybę auta. Po raz pierwszy widzę tak wyraźnie te kamienie w Twoim ogrodzie, pięknie wyglądają. Zazdraszczam pracy w ogrodzie, ja najwcześniej zacznę za tydzień, póki co stoki narciarskie w planach. Ale w górach również wiosna, czuć to bardzo wyraźnie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

U nas też było dzisiaj słonecznie i ciepło ;:3 Trochę posprzątałam w ogródku ;:333 Po śniegu już zostało dawno wspomnienie... Tfu, tfu! Nie zapeszam! Po obciętych pędach widać, że trochę masz tych powojników :shock: Wandziu, jakie masz turzyce? Czy to są Prairie Fire? Będziesz je przycinała?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, nie przypominam sobie podobnego, poglądowego zdjęcia ogrodu- znam go tylko fragmentami.. Bardzo ciekawe tarasy kamienne!
Sporo popracowałaś w ogrodzie, jednak masz nieporównywalnie więcej roślin, więc masz co robić..! Prawdziwie wiosenny dzień dziś miałyśmy ;:138 ja co prawda zaliczyłam tylko krótkie spacery po ogródku, ale miło popatrzeć, jak wszystko się budzi do życia. W prognozach nie widać żadnej zimy i chyba już tak zostanie! :tan
Zainteresowała mnie informacja o szkółce w Jachrance- mam tam całkiem blisko, a nie wiedziałam o jej istnieniu.. Warto jechać na przeszpiegi..?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dla mnie na opryski jeszcze za wczesnie. Zbyt zimno.
Czekam na podniesienie się temperatury
Fajnie macie z tymi szkółkami wokół. U mnie nic takiego nie ma
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wanda oczywiście, że do prognoz trzeba mieć dystans, ale póki co fronty znad Atlantyku przynoszą wilgotne i cieplejsze powietrze. U mnie każdy dzień ze słonkiem prawie. Rośliny hulają! :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agness, uwielbiam to poranne świergolenie ptasząt, które towarzyszą mi przy wiosennym sprzątaniu ogródka. Czuję się wtedy częścią przyrody.
Rozetko, kamulce to faktycznie dzieło wieloletnie. Zwożone własnoręcznie z całego kraju, bynajmniej nie kupowane. Teraz gdy patrzymy na nie, to aż się wierzyć nie chce, że eM był w stanie je kiedyś wtaszczyć do auta.
Majeczko, układanie kamulców to była faktycznie praca niesamowita. Dzisiaj już byśmy nie dali rady. No i teraz o tej porze roku faktycznie je widać najlepiej, gdy nie ma roślin. W ogóle widać szkielet ogrodu. Ja bardzo lubię oglądać cudze ogrody właśnie teraz, bo naprawdę można zaobserwować, jak co jest urządzone.
Bogulenko, no cóż, muszę powiedzieć, że nie zazdroszczę ci nart w tych dniach. Mój eM stale drąży temat, chcąc mnie wyciągnąć w góry, ale ja nie mogłabym w tej chwili porzucić budzącego się do życia ogrodu, bo są to cudowne momenty.
Bozunia, ja kochana mam bardzo dużo różnych turzyc, bo one u mnie wyjatkowo dobrze rosną, lepiej niż inne trawy, więc kupuję. A na tej fotce były Frosted Curls. Uważąm je za najpiękniejsze. Przycinałam wiosną zeszłego roku na dość krótkie czuprynki, teraz tylko wyczeszę :)
Monika-Sz. jeśli masz niedaleko do tej szkółki, to na przeszpiegi zawsze warto pojechać. Na pewno nie odjedziesz z pustymi rękami. Ja żadnej szkółce nie przepuszczę, lubię połazić i pogapić się na to i owo. I nigdy nie było tak, żebym chociaż z jedną malutką doniczusią nie wyszła. :heja
Margo, ja nie wiem, co u ciebie tak zimno. Jakiś mikroklimat masz, czy co? Wszyscy donoszą, że tak ładnie i słonecznie.
Wiesz, że z tymi szkółkami to tam u ciebie faktycznie kiepsko. Po drodze do ciebie mieliśmy ci kupić jakąś fajną roślinę, ale naprawdę nie było gdzie. No i jak wiadomo, skończyło się na łopatce :oops:
Magenta, no po prostu cudnie jest. Z każdym dniem widać na rabatach ogromną różnicę ;:204

OK, to idę ciąć trawy :heja
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze: OK, to idę ciąć trawy :heja
Ja też. ;:173
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu ale masz fajnie,powojniki poobcinałaś,teraz trawy,cieszę się razem z Tobą ;:108
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Witaj Wandziu.

Wiesz , ze nie wytrzymałam i też poszłam do ogrodu z sekatorem ;:oj
Przycięłam winogron , kilka iglaczków , oraz pościnałam zaschnięte rozchodniki .
Od razu mi lepiej .
Udanego dnia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iga, u mnie już po ścięciu. Narobiłam się trochę. Nawet się nie obejrzałam, ile tych traw przybyło :)
Annes77, trochę Aniu było tego ścinania, aż mi się sekator stępił i zaczął się zacinać. Trzeba będzie kupić nowy. :wink:
agatka123 , kiedy się cokolwiek zrobi w ogrodzie, to od razu nastrój lepszy. Wystarczy nawet jakaś mała robótka. Ja swoje rozchodniki mam jeszcze nieprzycięte i sterczą takie brązowe badyle. Mus to w końcu załatwić ;:108
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Czytam Wandziu ze tez już szalejesz ogrodowo człowiek przepracowany ale szczęśliwy ;:138 też już troszkę pchnęłam do przodu ;:65
a ze szkółek to chyba żadna z nas nie wychodzi z pustymi rekami ;:306
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”