Jaka kosiarka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2012, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaka kosiarka

Post »

Co do noża to przy kosiarce elektrycznej nie było z tym problemu ale zostawmy to na później :wink:
Skąd jesteś?
Z okolic Wrześni, wielkopolskie.
Te kosiarki robione są pod zamówienie leroy w standardzie jak najtaniej z wymianą po gwarancji bez mozliwości zastosowania innych części zamiennych
Czyli co w takim razie mam zrobić? Rozumiem, że nie mają marki z tego względu, że są to kosiarki sezonowo wyrzucane na sklep tzn. nie są w ciągłej sprzedaży tylko raz pojawiają się na sklepie i to na tyle tak?

Co powiesz jeszcze na temat tej: http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 2,l73.html
Co to jest za silnik? Szwankuje? Co z tymi łożyskami?

oraz tej:

http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 1,l73.html
Chociaż ta jest bez napędu więc raczej odpada.
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lis 2010, o 23:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój wybór. Nóż trzeba wyważyć - podstawa. Materiał o twardości ok 32 HRC. Tuleja noża to jest element, do którego mocujemy nóż. Nie jest to zwykła tulejka. Z reguły są aluminiowe.
PS. Bardzo dobre kosiarki za niską cenę to Hortmasz i Green Technology - mają serwisy i części zamienne.Myślę, że w bardzo podobnej cenie dostaniesz kosiarkę. jeszcze jedno. Jeżeli kosiarka ma długą tuleję noża i wał silnika ca 22 mm to przy uderzeniu w kretowisko możesz skrzywić wał. Skrzywienia wału to bardzo częsta dolegliwość klientów nie podlegająca gwarancji. Następują przy uderzeniach w twarde przedmioty lub kretowiska. Tuleja noża ma dodatkowe zabezpieczenia przed uszkodzeniem wału silnika.
poświęć więcej czasu i poszukaj kosiarek o których wyżej wspomniałem. Będziesz zadowolony.
Posłuchaj fachowca.
Trzymaj się
Bliźniak
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Gdzie szukać długości tulei wału. Da się ją bezproblemowo zmierzyć?
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam.
Kupiłem tą kosiarkę: http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l73.html
Na pierwszy rzut oka wydaje się być Ok, nic nie lata, rączka się dobrze trzyma, plastiki do wyrzutu i mielenia nie są złej jakości więc myślę, że pochodzi.

Teraz jakim to olejem zalać i kiedy wymienić? Oleju B&S nie mogę dostać na miejscu.
Chciałem kupić syntetyczny 5W40. Tak by chodziła 5 godzin, a następnie wymiana oleju na ten sam i profilaktycznie co 25 godzin lub co sezon wymiana oleju.

Tak może być? Jakiej firmy olej aby pochodziła i się nie grzała?

Pozdrawiam.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

3 posty pod sobą ale cóż. Chciałbym napisać krótką informację dla tych, którzy czytają ten temat i chcą zakupić ową kosiarkę.

Zakupiłem: "Kosiarka spalinowa z napędem JL46ZC3" http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l73.html

Jak mi zalecano pierwsze uruchomienie odbyło się na oleju SAE 30 - kosiarka działała sobie przez 30 min. Następnie olej został usunięty z kosiarki i zalałem ją nowym - Castrol 10W40.

Do tej pory kosiarka przepracowała ok. 90 min bezproblemowo, brak problemów z odpalaniem, napęd działa bez zarzutów więc po niewielkim doświadczeniu z tą kosiarką polecam. Stosunek ceny do jakości jest zadowalający.

Jakość wykonania nie jest zła. Silnik pracuje równo.

Na chwilę obecną polecam! :uszy

Temat zakończony, proszę o zamknięcie.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p
Od: 18 lip 2011, o 20:58

Post »

jeszcze nie zamykajcie, ja o coś zapytam. Też jestem na etapie zakupu kosiarki. Mam do koszenia działkę, jakieś 28 arów , w połowie "zadrzewioną" tj. sad. Wiem że najlepszy był by traktorek, lecz mnie po prostu nie stać. Wiem też że koszenie tego kosiarką to trochę męcząca praca, ale cóż ;:131 Moje pytanie : jakie są najwieksze dostępne szerokości koszenia w tradycyjnych kosiarkach? Oraz czy warto kupić osobno silnik i zmajstrować do niego całą resztę?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

a myślałeś o kosie ? albo używanym sprzęcie?
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p

Post »

Kosę mam, po dziadku jeszcze. Jak mi się uda porzadnie ją wyklepać , co sztuką łatwą wcale nie jest to wykoszenie działki zajmuje mi jakieś cztery dni :D I tylko raz byłem tak zdeterminowany że odważyłem się jej użyć. Kosę spalinową także posiadam, tym sprzętem idzie dużo szybciej, ale..
... mam syna 14 lat, 2cm wyższy ode mnie i 13 kilo cięższy. Jest trochę za mały , a raczej za młody do kosy mechanicznej, a jak by pogonił od czasu do czasu za kosiarką to pewnie by mu nie zaszkodziło a raczej pomogło w zrzuceniu kilku deko.
O używanym sprzęcie nie myślałem, chyba boję się trafić na zajechany sprzęt.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p

Post »

Poszprerałem trochę w all... i znalazłem taką maszynę http://www.husar-sklep.pl/product.php?id_product=18 . Niestety nic nie wiem o tej firmie. Podejrzewam że to coś w rodzaju NAC'a Topex'a i.t.p. Czyli kolejny importer "chinszczyzny". Czy ktoś ma może doświadczenie związane z kosiarkami tej firmy? Silnik jest z Brigsa, i nawet dość wysoki model. Miałem kiedyś (dawno ) kosiarkę z silnikiem tej firmy i pamiętam że był "nie do zajechania". Pewnego razu jak pociągłem za sznurek to wyrwałem silnik z lawety :D Przegniła w miejscu mocowania silnika.Nie zapomnę długo mojego zdziwienia w tamtej chwili " Ja tylko pociągnął ...". Dorobiłem potem taki pierścień na tokarce , przykręciłem do tej przegnitej blachy i.. silnik chodzi do dziś. Jak poznać czy mocowanie noża jest na tuleii? Czy to jest w dzisiejszych czasach już standard czy tylko opcja w droższych modelach?
barbaraa44
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lip 2012, o 10:02

Post »

Fajnie się prezentują kosiarki roboty np taki Autoclip od Stigi jest naprawdę sprawną i inteligentną maszyną, gdy się przewróci na jakimś dużym wzniesieniu to automatycznie wyłącza mu się praca silnika. Mój brat zakupił sobie ją ostatnio, co prawda ma duży ogród, ale myślę, ze ja w swoim ogródku też chętnie bym przygarnęła ze sklepu taką kosiareczkę ;)
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Krykiet, poradziłeś sobie z zakupem kosiarki do sadu?
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p

Post »

Tak , kupiłem używaną ,Partner z silnikiem Brigsa seria 875 napęd na przód. Jednak nie będę kosił nią całej działki. Bedzie używana do utrzymywania " trawniczka" w tej części działki gdzie stoi parasol , piaskownica, altana itp. (jakieś 2 godziny jazdy) Pod resztą sadu trawa bedzie rosła wysoka i będę ją kosił kosą spalinową 2-3 razy w roku.
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok. dobry wybór. Masz mocny silnik chyba ok. 7 - 7,5 KM. Przedni napęd, jak z koszem zmniejsza się przyczepność kół napędowych w miarę napełniania kosza. Ale jest ciężka, więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Pamiętaj tylko, co przyda się Tobie przy zakupie części zamiennych. Partner to marka Husqvarny i tam znajdziesz wszystkie potrzebne części.
Pozdrawiam
Bliźniak
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

100 arów to już powierzchnia, którą powinien obsługiwać traktorek, bo zwykła kosiarka wymięknie, jak już to profesjonalna, o dużej szerokości koszenia i dużej mocy, koniecznie z napędem, ale jej cena będzie ok. 5 tys zł a zmęczenie przy pracy ogromne, więc niewiele dokładając kupisz traktorek. Używany za ok. 4 - 5 tys, nowy 6 - 9 tys, jak masz większe wymagania to są i takie po 15 i więcej tys PLN, do wyboru.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Jak najbardziej zgadam się z Mlodziencem. Jakoś mi umknęło, że 100 arów to więcej niż pełnowymiarowe boisko... Traktorek jak nic i to nie byle jaki bym nawet powiedział.
Wrócę do pytań jakie zadałem wcześniej. Jaki teren, jak często koszony, w jakiej kwocie chciałbyś się zmieścić?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”