Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Ech, pędzi ten wątek! Len cudowny... ta zwiewność! Myślałam o nim jako o wypełniaczu pomiędzy róże, razem z kichawcem. Myślisz, że to dobry pomysł? Inne kwiaty też bajeczne!
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu zabrakło Ci zdjęć na ten weekend :? nic nie szkodzi, mogą być powtórkowe :lol:
Miałam tułacza i chyba sobie gdzieś poszedł bo całkowicie zaniknął a podobno to roślinka nie do zdarcia :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Uf nadrobiłam zaległości.Storczyk naziemny (Bletilla) Striata nie znam ale czy mogłabyś napisać coś więcej.Okami szczęśliwy i zadowolony psiak tylko czy nie jest mu zimno?
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Aniu Twoje zdjęcia jak zwykle prześliczne ;:oj Tułacz oczarował mnie intensywnością kolorów na listkach, czy on rośnie na słońcu czy woli cień, chyba się będę musiała o takie cudeńko postarać do siebie do ogrodu :tan
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tułacza nie idzie się pozbyć ;:185 kilkakrotnie go tępiłam " do żywego" ale on i tak odrasta ale wtedy przynajmniej przez chwilę rośnie przyzwoicie! :) 10 lat temu zapłaciłam dość spore pieniądze za niego ... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sweety pisze: len od Izy (hatte)
i u mnie ten len zagościł i do tego w połowie stycznia pokazał swoje kwiatki ;:oj
Iza to fajna dziewczyna ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja z kannami dałam sobie spokój,wiem ze nie zimują i dlatego wykopywałam je z gruntu na zimę,wiosną sadziłam ,wzeszły owszem,ale kwiatów saię nie doczekałam,bo następna zima nadchodziła i zanim zakwitły trzeba było wykopać, tułacz...jedna z moich ulubionych roślin , sadzę wszędzie gdzie jest monotonnie i zbyt zielono-dla kontrastu,nawet w skrzyniach na balkonie rośnie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Teresko (tesia39)! Zanim zadomowiłam się na forum kany już miałam, nie pędziłam ich nigdy, a kwitły zawsze. No chyba, e ktoś koniecznie chce by kwitły w maju... Zastanawiaj się. Masz czas niej więcej do kwietnia :D
Mały, skromny, ale uroczy dzwoneczek dla Ciebie ;:196

Obrazek

Moniko (Monika-Sz)! Myślę, że nie zapomnę, bo na pewno sobie przypomnę przy ich dzieleniu. Ale mnie pilnuj, bo mam co nie co na głowie ;:224 A jak już będę posyłać, to i z bylin dołożę. Może coś Ci wpadnie w oko. Co do Zaka...Mimo wszystko spacer o 3ciej rano wydaje mi się kosmosem ;:306
Nie wiem, czy wiesz, ale jestem także miłośniczką szałwii. Ta jest szczególna - muszkatołowa. Sadzonka oczywiście z forum od Izy (chatte)

Obrazek

Nelu (Lukrecja)! Kichawiec załatwiłam sobie właśnie do róż, a i len się nada. Obie rośliny bardzo się rozrastają, ale zawsze można nieco wyplewić. Len zauroczył mnie u Asi (Daffodil) i urok nadal działa ;:333 Mam nadzieję, mieć go jeszcze więcej.
Dla Ciebie dzwonek Octopus. Cieszy się złą sławą, ale mnie się podoba.

Obrazek

Majeczko (edulkot)! U mnie tułacz też nie jest taki ekspansywny, jak piszą. Nie wiem, od czego to zależy. Co do zdjęć... Mnie miałoby ich zabrakło? Niemożliwe. Niemal codziennie robiłam ich po kilkadziesiąt., a niekiedy grubo ponad 100. Przez calutki sezon. Ale trzeba je zmniejszyć, by wstawić na forum. Wcześniej wybrać jak najładniejsze. Przygotowałam 53, a już wstawiłam 55 :;230 Jeden post, jedno zdjęcie. Niezły przerób. Powtórek nie będzie. Oczywiście kwiaty mogą się powtarzać. W końcu nie mam ich nie wiadomo ile. Ale ujęcie będzie inne :D
Taki np. czosnek główkowaty

Obrazek

Asiu (jonatanko)! Storczyka naziemnego miałam pierwszy sezon i oby było ich więcej. Okryłam go solidnie, ale czy przezimuje? To straszne maleństwo, ale urocze. U mnie rósł w słonku, choć podobno preferuje cień i przepuszczalne podłoże. Więcej nic nie wiem. A dla Ciebie jeden z moich przetaczników - Christa

Obrazek

Krzysiu! U mnie tułacz rośnie w pełnym słonku i jest tak pięknie kolorowy, że każdy na niego zwraca uwagę. Kup sobie koniecznie, Nie będziesz żałować tym bardziej, że nie jest to wymagająca roślina. Musisz tylko pamiętać, że późno rusza i w pierwszym roku martwiłam się, że przepadł, a on wyszedł nieco później. warto sobie zaznaczyć miejsce, by nie posadzić tam nic innego.

Dalia - miała być biała ;:oj A jaka jest, każdy widzi :;230

Obrazek

Maryniu (marpa)! Z ekspansywnymi roślinami jest tak, że zawsze można je nieco przetrzebić. U mnie najgorzej było z jastrzębcem pomarańczowym. Ale z tułaczem, czy Octopusem - nie miałam kłopotu. Co do ceny chyba jakoś strasznie drogi nie był, bo nie pamiętam, ile kosztował ;:224 Ale nowości zawsze kosztują, a jak ja go kupowałam nowością już chyba nie był.

Jeszcze raz dalia - inna, ale również NN

Obrazek

Andrzeju! Wiosną wybieram się do Izy, a i może do innych dziewczyn ze Śląska, które mieszkają niedaleko. Jest niesamowita. Mam od niej już całkiem sporo roślin, bo od niej nie da się wyjechać z pustym bagażnikiem :lol: Ma zielone raczki, bo z jej małych sadzonek rosną giganty.

Ubiorek- niby skromna roślinka, ale motyle ją uwielbiają.

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! Jak już wiesz, ja kann nie sadzę do gruntu, więc nie mam kłopotu z wykopywaniem. Zrobię rundkę z donicami i już. Co do tułacza - w pełni się zgadzam.
Tygrysówka na pewno Ci się spodoba. To cenny kwiat, bo kwitnie zaledwie kilka godzin...

Obrazek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu,

Z całym szacunkiem dla Tygrysówki, ale.... żeby czatować na kwiat, który po godzinie więdnie???
Czyż nie lepiej zachwycać się kapustką ozdobną (dziękuję!), która potrafi przeżyć całą zimę i wyglądać jak nowa?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu żartowałam ;:306 też mam tak ze zdjęciami i na szybko potem trudno znaleźć odpowiednie :wink:
Czosnki jakoś kiepsko mi rosną i to nie ważne co za rasa, nie wspominam o jadalnych bo z tych to mam tylko szczypiorek ;:219
główkowatego sadziłam nawet sporo i chyba mi nawet w pierwszym roku zakwitły ale już w drugim tylko liście które szybko zeschły, a wykopane cebule były mocno podgniłe ;:219
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Aniu, dlaczego dzwonek octopus ma złą sławę?
U mnie jest ok i tez bardzo go lubię.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zaległości mam ogromne pozwól, że pomilczę i będę delektować się materiałem zdjęciowym.
:wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Lisico! To taka mała zachłanność z ta tygrysówką. Upatrzyłam sobie ją na forum, ale nikt nie ostrzegał, że kwitnie tak krótko. A jak już posadziłam... Miała mnie pokonać jakaś tygrysówka :evil: A kapustki miałam, mam i będę mieć :uszy
I podzwonię nieco. Na dobranoc ;:306

Obrazek

Majeczko (edulkot)! A ja wcale się nie gniewam. W końcu nie każdy musi wiedzieć, że sporo czasu spędzam w krzakach z aparatem fotograficznym ;:306 Czosnki u mnie rosną bezproblemowo, chyba że przekopię jakąś cebulę ;:224 W tym roku będę też miała ten jadalny. Obie z córcią lubimy ich smak.
Tym razem kwitnący na całego eukomis

Obrazek

Justynko (klarysa)! Bo podobno strasznie się panoszy. U mnie jakoś nie...
Dla Ciebie mam moją najstarszą monardę :D Niezwykle się rozrosła

Obrazek

Aguniu (aage)! Proszę bardzo ;:196 Chyba lubisz rozchodniki

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Dziękuję ;:196
U mnie też nie ;:185 .
Pysznogłówka wygląda jak łebek diablątka ;:108 . Lubię je i dzięki forumkowej wymianie mam kilka kolorów.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Rozchodniki lubię, skąd wiedziałaś ;:224 i jeszcze ten kolor ;:oj
Czy dobrze widzę, że ten rozchodnik ma biało-zielone listki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”