Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Chwilkę mnie nie było, a tu tyle rzeczy się zdążyło nadziać!!! No i wiosna przyszła!! ;:oj
Tulipany w filiżance przecudne! ;:215 Moje (tulipany i kosaćce) z gruntu wylazły już na dobre, trochę obawiam się teraz, żeby mróz nie ścisnął, bo przepadną pewnie, jak nic, bez śniegowej kołderki...

Zmartwiła mnie Twoja wiadomość o przędziorku - mikrusieńka wprawdzie, ale bestia, trzeba się z nią rozprawiać szybko, radykalnie i bez litości :evil:
Ale rozumiem, że sytuacja opanowana?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jaki on piękny ;:oj Z całej siły trzymam kciuki, bo wiem że ta roślina bywa kapryśna, a naprawdę byłoby szkoda ;:185 Więc niech rośnie i kwitnie jak najdłużej ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanetko -O Stefku wiem już tyle ,że lubi w miarę dużo pić i trzeba go pilnować by podłoże zbytnio nie przeschło bo momentalnie kładą się listki i pąki kwiatowe,które teraz rozkwitają jeden za drugim.Tam gdzie stoi ma wysoką temperaturę do 25?,która wymagana jest co prawda dopiero od marca ale to już połowa lutego więc może mu nie zaszkodzi i dlatego zraszam go co drugi dzień wodą.Stanowisko ma mieć widne ale nie na słońcu.Podlewam tak by woda na spodku nie stała-niewskazane! ;:185

Tereniu - ;:180 ;:180 ;:180

Pawle - Tak samo jak i Ty byłem pewien,że to jedna z odmian hoji ;:136

Kasiu - Przyznam Ci się Kasiu,że tak całkiem odważnie do jego zakupu nie podszedłem ale ostał się w markecie sam jeden już prawie zwiędnięty i zaryzykowałem-może akurat go uratuję,jeżeli jeszcze" niezaprzędziorkowany" :?: Dzięki za cenne wskazówki co do jego "towarzystwa" i w ogóle ;:180

Lucy - Miło Cię znowu powitać ;:180 dziś nieco o mikro bestii ;:108

Natalko - Dzięki za trzymanie kciuków za Stefka ;:196

Dzięki za odwiedzinki i pełne życzliwości i fachowych porad posty ;:180 ;:180 ;:180
Czekam na Wasze kolejne odwiedziny z niecierpliwością a tymczasem serdecznie pozdrawiam :wit

Pisałem już o nim kilkakrotnie a nawet w ostatnim poście ale doszedłem do wniosku,że co innego czytać a co innego widzieć jakiego spustoszenia potrafi narobić ta,jak go nazwała Onectica-Lucy-" mikrusieńka ale bestia".Chodzi oczywiście o przędziorka,który bezlitośnie i podstępnie niszczy nam roślinki.Nie wiem czy uwierzycie ale w takcie przeprowadzania zabiegu jego likwidacji na kilku moich podopiecznych,stanąłem prawie oko w oko z tą mikro bestyjką.Stał nieruchomo i przyglądał mi się,miałem mokre i brudne ręce od spryskiwania roślin rozcieńczonym detergentem/mydło w płynie ale lepszym ponoć jest roztwór Ludwika jakiego akurat pod ręką nie miałem/i nie mogłem mu w tym momencie zrobić zdjęcia,chociaż i tak nie mam obiektywu do zdjęć makro więc trudno byłoby go chyba na zdjęciu dostrzec?W dwóch przypadkach nie udało się roślin uratować bo spryskiwanie detergentem nie dało skutku-straciłem pięknego żółtego i różowego hibiskusa.Przetrwał ale nie wiem na jak długo trzeci i najmłodszy z nich-biało czerwono-różowawy,nie umiem go dokładniej określić?Po dłuższej przerwie po zabiegu zaczął wypuszczać pąki kwiatowe a nawet zakwitł już jeden z nich ale jego liście znowu brązowieją,czernieją i usychają.Przędziorka nie widać,czyżby powodem tego było dostanie się do podłoża rozcieńczonego detergentu i jest ono skażone?,co Wy na to?

Obrazek :( Obrazek

Obrazek

Tak wyglądał kwiat i liście hibiskusa przed zaatakowaniem go przez przędziorka.

Obrazek

Kwiat po zabiegu z detergentem-wg mnie anemiczny,płatki niemalże przeźroczyste?

Pozdrawiam wszystkich :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Arku-przczytałam z zapartym tchem twoją walkę z Przędziorkiem.Już sobie wyobraziłam jak spotkaliście się wzrokiem,jego wielkie oczy ;:202 .

A tak naprawde to podoba mi sie Twój pomysł z mydłem i ludwikiem. ;:138 Mam problemteż z hibiskusem,bo liście mu się podwijają .Nie wiem co to, może to też ta sama bestia co u Ciebie.
Dziękuje :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku witam :wit :wit Przykro mi ze masz problemy z przędziorkiem :( Od razu pobiegłam do wujka gogle - żeby zobaczyć co to za stwór i czy u mnie czasami się nie panoszy , bo coś ostatnio moje hibiskusy jakieś marne :( Ale - nie nie mam takich ;:185
Życzę abyś poradził sobie z tym gadem :pogon
Pozdrawiam :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku- piekne hibiskusy ;:138
Dziś rano popryskałam hibiskusy roztworem mydła w płynie i wodą .Zobacze przeżyja to dobrze,nie to trudno.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku - powodzenia z walką z przędziorkiem! Ja jak dotąd się nie spotkałam z czymś takim. Może to zasługa preparatu jaki stosuję (Bi58 - systemik), ale obym nie musiała go zmieniać, bo póki co służy bardzo.
Za informację o stefanku bardzo dziękuję - Kasi również. Rady z praktyki zawsze są bezcenne ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Arku zacznę od tego, że pochwalę wspaniały zakup tzn. stefanka, ostatnio też zawiesiłam na niego oko ale z braku miejsca łatwo przyszło mi powiedzenie nie ;:306 Teraz będę mogła podziwiać go u Ciebie i to mi wystarczy.
Jeżeli chodzi o przędziorki to ja wspomagam się dobroczynkiem kalifornijskim. Jak dla mnie jest super bo nie muszę stosować chemii, a niektóre storczyki mam np. w sypialni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu i Żanetko- zapisałam sobie oba sposoby, preparaty.

Dziękuje :wit
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Roślina faktycznie wygląda tak sobie. Może pomogłoby przesadzenie w nowe podłoże?

Co do przędziorka, to on nie lubi wilgoci, więc jeżeli spryskujecie swoje rośliny w miarę często, szanse na jego rozmnożenie i inwazję znacznie się zmniejszają.
Zajrzyjcie tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p4431776 1 lut 2014, o 20:10
Wydaje mi się, Arku, że na Twoich liściach widać te białe przędziorkowe kropeczki, tylko nie wiem, czy to pozostałość po tamtym ataku, czy nowe ślady?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Mnie też się podoba, ale będzie zapach, gdy rozwiną się kwiatuszki. ;:333
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Bardzo mi się podobają te ogrody, których zdjęcia zamieściłeś. Piękne roślinki ;:138
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

Arku współczuję walki z przędziorem ale Ty to twardziel, przędziorek wymięka hihi.
Tulipany w filiżance to bajka. Moje cebulowe-hiacynty,krokusy,narcyzy powyłaziły z ziemi i nie wiem co z nimi robić bo mroźne nocki się zaczynają u nas:(.
Stefanek super, miałam kiedyś ochotę na niego ale w sklepie byłam z mężem i jego wzrok mi wystarczył aby już nic do domu nie znosić hihi
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Walcz z przędziorkiem. jego da się wytępić, powodzenia ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu - Prawdopodobnie mamy ten sam problem z przędziorkiem,myślę,że dobrze zrobiłaś spryskując swoje detergentem ale okazuje się,że że są preparaty chemiczne do zwalczania tego szkodnika o czym piszą Żanetka,Krzysia i Lucy a których to nazwy już sobie spisałaś ;:108

Tereniu - No dzięki Twojemu wsparciu mam nadzieję,że batalia z tym szkodnikiem zakończy się moją wygraną :?:

Żanetko - Nie dziękuję,żeby nie zapeszyć,hibiskus zawiązuje nowe pąki kwiatowe może to spryskanie coś dało i będzie rósł dalej :?:

Krzysiu - Dzięki za podpowiedź ;:180 ale gdzie go szukać nie mam pojęcia :?:

Lucy - dziękuję bardzo za zamieszczony link w Twoim poście-skorzystałem ze wskazówek i zapisałem nazwę kolejnego preparatu na przędziorki jakim jest Magnus 200 SC-będę pytał gdzie i kogo się da :?:

Aniu - Cieszę się,że Ci się Stefek podoba ale już wiem ,że jest kapryśny i ciekaw jestem czy się uchowa :?:

Bazylioo - Nie wiem czy mi uwierzysz ale nie chciało się z nich wyjść,są niesamowite ;:108

Violu - Znam to spojrzenie drugiej połowy ;:306 ,u mnie też wychodzą hiacynty ale w drugiej filiżance,chociaż długo to trwało ;:108

Justynko - Przy Twoim poparciu chyba dam sobie z nim radę ;:108

No i doczekałem się Waszych kolejnych miłych odwiedzin i za te również serdecznie dziękuję ;:180 ;:180 ;:180
Przy okazji serdecznie witam moich nowych Gości a to: Ankę159 i Bazylięę ;:180 ;:180 i Wszystkich zapraszam do kolejnych odwiedzin dziękując również za porady zamieszczone w Waszych postach ;:180 Pozdrawiam :wit

Nie bacząc na spojrzenie z ukosa mojej drugiej połowy zgarnąłem z półki razem ze Stefanotisem Anthurium,było niedrogie a zawsze chciałem je mieć,chociaż zwlekałem z jego kupnem bo nasłuchałem się,że jest niezbyt łatwe w hodowli ale zdania jak się później okazało są podzielone.
Czas pokaże czy Stefek przeżyje Antka,czy na odwrót albo będą się prześcigać w rozwoju albo.......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”