Dzięki za pochwały, ale nie piszcie, że wszystko mi pięknie rośnie i kwitnie, bo pięknie rośnie i kwitnie tylko większość - zdechlaków nie pokazuję

!
Sabotek to oczywiście sabotek, a nie obuwik

- tak dawno nie zaglądałam na forum, że już mi się nazwy zaczynają mylić, poza tym w końcu i to i to powiązane z obuwiem ...
Ja mojego sabotka podlewam wiosną i latem 2 razy w tygodniu, a raz na 2 tyg. dostaje odżywkę. Jesienią i zimą podlewam raz na tydzień. Teraz stoi w łazience i może dlatego zakwitł, bo w łazience zawsze większa wilgotność. W poprzednim roku stał w pokoju i nie zakwitł. W doniczce ma dużo drenażu i dodatkowe dziurki zrobiłam, także w ściankach, żeby do korzeni lepiej powietrze dochodziło. Sabotki nie lubią kwaśnego podłoża, wiec podłoże dla storczyków wymieszałam ze zwykłą ziemią i jeszcze 2-3 razy w roku posypuję ją dolomitem. Teraz pojawiają się młode roślinki, więc liczę na nowe kwiatki w przyszłości.
Anka159 - Młode walotty mogą zakwitnąć po 2-3 latach, ale najładniej kwitną po kilku latach. O walottach założyłam specjalny wątek i jest tam dużo info o ich hodowli.