Wystawa wschodnia, słońce chowa się około 12stej, ale balkon jest bardzo jasny 9 piętro, Niestety wadą tak wysokiego położenia jest nieustający wiatr, na dole ledwie zefirek u mnie mini tornado.
Bardzo prosił by o pomoc w znalezieniu odpowiednich roślin do tak specyficznych warunków.
Do tej pory hodowałem rośliny domowe i nie mam bladego pojęcia, jak zagospodarować taką przestrzeń, począwszy od doniczek (gliniane, wysokie, drewniane) a skończywszy na roślinach ( jednoroczne, wieloletnie samemu wysiewać -czy kupić gotowce) Jeśli pojawił się już taki temat to z góry przepraszam, ale od poszukiwań w internecie mam już mętlik w głowie.
Balkon wygląda tak:

Drugie pytanie uwielbiam gotować, zawsze w kuchni w doniczkach miałem parę ziół, teraz mieszkam w centrum Krakowa, Czy ma sens na balkonie robić zielnik? Przy tym zanieczyszczeniu pewnie wyhoduje żelazną pietruszkę albo ołowiany szczypiorek

Na koniec z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi i jeśli ktoś ma trochę czasu i cierpliwości to nie wyrzucajcie spalonych żarówek, świetnie się nadają na od-szczepki