Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Z przesadzaniem poczekaj do wiosny. W gotowym podłozu są już środki nawożące, więc możesz jej spokojnie nie nawozic przez kolejne dobrych kilka tygodni. Potem możesz używac specjalnego nawozu do juk, palm i dracen. Jest w ten właśnie sposób opisany na etykietkach. Moje draceny podlewam również biohumusem. Dobrze to na nie wpływa.
Myślę, że nawożenie tak raz na dwa tygodnie niewielką ilością będzie ok! Proponowałabym stosowac właśnie na przemian
biohumus i nawóz mineralny. Pozdrawiam :wit
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

raflezja pisze:Jukka nie musi mieć wilgotnego powietrza.
W naszych mieszkaniach w zimie ma za mało światła i to, że dolne liści obsychają jest zjawiskiem normalnym. Dzięki temu tworzy się ładny, paskowany pień z bliznami po liściach.
Ja też odrywam suche liście, jednak nie polecam tej metody początkującym "uprawcom" juk. Bardzo łatwo można urwać liść z całym stożkiem wzrostu.
a ja mam inne doświadczenia, yukki zraszane nie gubią liści, nie zraszane gubią je masowo. Przetestowane od lat
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie będę się spierać ale...
Jukka rośnie głównie w klimacie gorącym i suchym. Tam deszcze padają bardzo rzadko. Roślina jest przystosowana do braku wody ze względu na budowę liści i kaudeks. Podobnie jak sukulenty, czy kaktusy jukka nie wymaga spryskiwania i wilgotnego powietrza wokół. Ta czynność może niestety być przyczyną gnicia.
Jednak, jeśli u Ciebie Nenesa ładnie rośnie, to się cieszę. Widocznie tak masz i już. :D
Moje są zasuszone w zimie, w ogóle nie spryskiwane i nie podlewane i również nie gubią liści masowo. I przede wszystkim nie rosną.
Przetestowane od 30-tu lat. :;230
x-N-a
---

Post »

Ale nie o spory nam idzie. Inny jest klimat naturalny a inny to grzejniki i tyle :D Ja mówię o moim doświadczeniu, empiryzmie, faktach, które znam. Ktoś inny może mieć inne doświadczenia i inne fakty. Ot i wsio.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nenesa!
Nie, oczywiście, że nie chodzi o spory. Dyskutujemy, przekazujemy swoje doświadczenia i polemizujemy.
Chciałam jakoś tak nawiązać do Twojego postu, a Ty zrozumiałaś dosłownie. :D

W przypadku sukulentów i kaudeksów, jeśli nie wiadomo o co chodzi w błędach uprawowych, to zawsze chodzi o nadmierną wilgotność. I to chciałam podkreślić. Nie napisałaś jakie warunki temperaturowe i wilgotnościowe masz w domu. Jeśli jest sucho a temperatura wysoka, to faktycznie może być problem. W takim przypadku polecam schłodzić jesienią, czyli trzymać jak najdłużej na zewnątrz (balkon lub ogród) na sucho. Soki komórkowe zagęszczą się i roślina przygotowana będzie do zimowania.
Jeśli Twój patent ze spryskiwaniem sprawdza się, to ok. Na pewno masz długoletnie doświadczenie, wiesz kiedy i jak nawilżać. Jednak jeśli te nasze wypowiedzi przeczyta młody, niedoświadczony forumowicz, może pomyśleć, że spryskiwanie jukki zimą - to standard postępowania. A ja się z tym nie zgodzę. :D
_wojtek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2013, o 09:02

Post »

Moja juka zaczęła chorować - w jednym pomieszczeniu juka (po przecięciu) i jedna inna roślina zaczęły pokrywać się dziwnym białym nalotem - wygląda trochę jak biały meszek. Jak widać jedna roślinka w ogóle 'nie przeżyła' kontaktu z tym czymś (po prawej) :(

Co to jest i jak się tego pozbyć? Próbowałem szukać, ale 'biały meszek' albo 'biały nalot' nie daje sensownych wyników :(

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Jeśli ten biały meszek jest klejący, są to wełnowce. W sumie dość łatwo się ich pozbyć, ja pryskam mospilanem. Przy rozrabianiu z wodą dodaję parę kropli np. mydła w płynie, łatwiej jest wtedy schodzą. Spryskaj szczególnie dokładnie miejsca, gdzie nasada liścia łączy się z łodygą. Po oprysku, możesz jeszcze poprawić pędzelkiem moczonym w tym samym roztworze. Oprysk trzeba rzecz jasna powtórzyć parę razy w odstępie co kilka dni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
joa_b
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2013, o 21:26

Post »

Witam
Mam problem z moją juką (chyba to juka?) Wyrosła tak bujnie i pięknie, że zaczęła się giąć w bok i dół. Wypadałoby ją chyba odmłodzić - możecie mi doradzić, jak? Odciąć te zielone czubki, ukorzenić i do ziemi? Nigdy jeszcze nie brałam się za takie akcje, więc będę wdzieczna za porady.

Obrazek

Przy okazji pokażę też mój kroton - ten sam problem, zbyt bujnie rośnie. Jest podparty palikami, bo cienki pieniek nie daje już rady udźwignąć tych koron.
Coś z nim można zrobić, oprócz dokupienia większych palików?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu masz wszystko o odmładzaniu juki:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=672

A jeśli chodzi o krotona, to wystarczy na wiosnę przyciąć końcówki pędów, powinien łatwo się rozkrzewić. Ucięte sadzonki również możesz wykorzystać do rozmnożenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
joa_b
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2013, o 21:26

Post »

Czyli: obciąć zielone czubki, ukorzenić, wsadzić do doniczek, a co z pozostałym pieńkiem?

Co do krotona, to nie chcę, żeby się bardziej rozkrzewiał, tylko jakoś trzymał. A on się bardzo przygina. Poza tym - trochę za duży się zrobił...
_wojtek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2013, o 09:02

Post »

norbert76 pisze:Jeśli ten biały meszek jest klejący, są to wełnowce. W sumie dość łatwo się ich pozbyć, ja pryskam mospilanem. Przy rozrabianiu z wodą dodaję parę kropli np. mydła w płynie, łatwiej jest wtedy schodzą. Spryskaj szczególnie dokładnie miejsca, gdzie nasada liścia łączy się z łodygą. Po oprysku, możesz jeszcze poprawić pędzelkiem moczonym w tym samym roztworze. Oprysk trzeba rzecz jasna powtórzyć parę razy w odstępie co kilka dni.
Dzięki, to najpewniej to :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

joa_b pisze:Czyli: obciąć zielone czubki, ukorzenić, wsadzić do doniczek, a co z pozostałym pieńkiem?
Z pozostałego pieńka, powinien wypuścić nowe pędy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-N-a
---

Post »

raflezja pisze: Nenesa!
Nie, oczywiście, że nie chodzi o spory. Dyskutujemy, przekazujemy swoje doświadczenia i polemizujemy.
Chciałam jakoś tak nawiązać do Twojego postu, a Ty zrozumiałaś dosłownie. :D

W przypadku sukulentów i kaudeksów, jeśli nie wiadomo o co chodzi w błędach uprawowych, to zawsze chodzi o nadmierną wilgotność. I to chciałam podkreślić. Nie napisałaś jakie warunki temperaturowe i wilgotnościowe masz w domu. Jeśli jest sucho a temperatura wysoka, to faktycznie może być problem. W takim przypadku polecam schłodzić jesienią, czyli trzymać jak najdłużej na zewnątrz (balkon lub ogród) na sucho. Soki komórkowe zagęszczą się i roślina przygotowana będzie do zimowania.
Jeśli Twój patent ze spryskiwaniem sprawdza się, to ok. Na pewno masz długoletnie doświadczenie, wiesz kiedy i jak nawilżać. Jednak jeśli te nasze wypowiedzi przeczyta młody, niedoświadczony forumowicz, może pomyśleć, że spryskiwanie jukki zimą - to standard postępowania. A ja się z tym nie zgodzę. :D
Ja swoje podlewałam przed świętami i jakoś z tydzień temu :D żyją. Zaczeły puszczać nowe pióropusze ( w zimę? chyba oszalały) :D w ogóle dziwnie się zachowują bo puszczają korzenie napowietrzne :D Nawilżam o ile mi się przypomni ostatnio, czyli co parę dni.
brunetkaaaxxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2014, o 15:08

Post »

Witam, bardzo chciałabym odmłodzić przerośniętą DRACENE, która już ledwo mieści się w pokoju, ale nie wiem jak się za to zabrać, prosze pomóżcie mi.

Obrazek

Bardzo prosze,żeby ktoś napisał mi krok po kroku jak mam odmłodzić moją roślinkę. I jak ją pociąść, w których miejscach najlepiej, żeby jej nie skrzywdzić. Chciałabym wykorzystać dobrze każdą część żeby sie nie znarmowałam a żeby pokój był bardziej zielony:) będę bardzo wdzięczna za każdą RADĘ:) pozdrawiam serdecznie
brunetkaaaxxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2014, o 15:08

Post »

WITAM WSZYSTKICH:) , bardzo chciałabym odmłodzić przerośniętą DRACENE, która już ledwo mieści się w pokoju, ale nie wiem jak się za to zabrać, prosze pomóżcie mi. Nie mam kompletnei pojęcia co z Nią zrobić, poczytałam troche na forum ale chce żebyście obejrzeli mój przypadek;p

Obrazek

Bardzo prosze,żeby ktoś napisał mi krok po kroku jak mam odmłodzić moją roślinkę. I jak ją pociąść, w których miejscach najlepiej, żeby jej nie skrzywdzić. Chciałabym wykorzystać dobrze każdą część żeby sie nie znarmowałam a żeby pokój był bardziej zielony:) będę bardzo wdzięczna za każdą RADĘ:) pozdrawiam serdecznie

-- 16 kwi 2014, o 15:33 --

WITAM WSZYSTKICH:) , bardzo chciałabym odmłodzić przerośniętą DRACENE, która już ledwo mieści się w pokoju, ale nie wiem jak się za to zabrać, prosze pomóżcie mi. Nie mam kompletnei pojęcia co z Nią zrobić, poczytałam troche na forum ale chce żebyście obejrzeli mój przypadek;p

Obrazek

Bardzo prosze,żeby ktoś napisał mi krok po kroku jak mam odmłodzić moją roślinkę. I jak ją pociąść, w których miejscach najlepiej, żeby jej nie skrzywdzić. Chciałabym wykorzystać dobrze każdą część żeby sie nie znarmowałam a żeby pokój był bardziej zielony:) będę bardzo wdzięczna za każdą RADĘ:) pozdrawiam serdecznie Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”