Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

Moje wcześniejsze już w ziemi, a ostatnia tura pobrana tydzień temu w jest w wodzie. ;:3
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

A czy już Ci się ukorzeniły?
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje pobrane 10 dni puściły korzonki ;:138 teraz pora na wsadzenie. a czy później trzeba je przyciąć???
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pobrane sadzonki po wsadzeniu do ziemi, jeżeli pojawi się nowy listek świadczący o ukorzenieniu, przycinamy za trzecią parą liści. Tak samo robimy z pelargoniami z siewu. To powoduje, że ładnie krzaczą się tuż przy ziemi i są krępe ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

Witam ja co roku zimuje pelargonie w chłodnym pomieszczeniu wtedy opadają im listki zostają gołe łodygi w styczniu wstawiam je na ciepłe parapety po ok 3tyg odpuszczają ładne pędy które zrywam i wsadzam bezpośrednio do mokrej ziemi po ok 2-3tyg widać już że żyją wypuszczają nowe listki tą metodą przyjmuje mi się 99% sadzonek. W tym roku zrobiłam dopiero 6 sadzonek ale wszystkie 6 będą żyły :D jutro rozsadzania ciąg dalszy w większej ilości.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kwas salicylowy jest naturalnym hormonem produkowanym przez rośliny , pomagającym obniżyć poziom stresu jakim jest nie wątpliwie odcięcie od rośliny matecznej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

Ja pobrałam w moich roślinek 6 szt zaszczepek jakieś 3 dni temu i dziś zobaczyłam już pierwsze korzonki. Szybko ;:138
Planuję zebrać jeszcze kilka ale czekam aż moja roślinka mateczna coś wyprodukuje bo ogołociłam ją prawie na łyso. Dosłownie zaledwie kilka listków zostało.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Ja też już zrobiłam pierwsze sadzonki- 12 szt. Pelargonii angielskiej miniaturowe różowej....mojej ulubionej. Mam nadzieję że wszystkie się ukorzenią, bo roślina mateczna w tym roku słabiutka.
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

Z jednej rośliny masz 12 sadzonek??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Moje 4 sadzonki pozyskane z pelargonii mieszańcowej (bluszczolistna i zwykła) po 10 dniach chyba są ukorzenione bo pokazują malutki listek. Nie wiem jak się nazywa ta pelargonia, ale kwitnie bardzo obficie i kwiaty ma duże. :heja
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

MirellaM - tak z jednej, to dużo??? mało???. Dla mnie jak zwykle, mam zamiar zrobić jeszcze 12, tylko ziemia mi się skończyła. To drobna pelargonia, bardzo się rozkrzewia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

A co robicie z rośliną mateczną, z której pobieracie sadzonki? Słyszałam, że warto ja przechować do maja i wsadzić do gruntu? oczywiście mowa o pelargonii rabatowej.
Pozdrawiam, Ilona
x-Cz-a

Post »

Ja po ocięciu roślinę matkę zostawiam w donicy,podlewam trochę i czekam na wyniesienie na powietrze
Puszczają się doskonale a co ważne kwitną obficiej w drugim roku ;:108 ;:108
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

auspex pisze:MirellaM - tak z jednej, to dużo??? mało???. Dla mnie jak zwykle, mam zamiar zrobić jeszcze 12, tylko ziemia mi się skończyła. To drobna pelargonia, bardzo się rozkrzewia.

Obrazek
To nie jest pelargonia angielska miniaturowa, tylko pelargonia ANIELSKA.Jak wpisać w wyszukiwarkę właściwą nazwę, to sporo informacji o rozmnażaniu jest.
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

No proszę, o aspirynie to ja wcześniej nie słyszałam. Trzeba będzie wypróbować. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”