Pelargonia - uprawa z sadzonek
Re: Pelargonie - sadzonki
Moje wcześniejsze już w ziemi, a ostatnia tura pobrana tydzień temu w jest w wodzie. 

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy już Ci się ukorzeniły?
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pobrane 10 dni puściły korzonki
teraz pora na wsadzenie. a czy później trzeba je przyciąć???

Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pobrane sadzonki po wsadzeniu do ziemi, jeżeli pojawi się nowy listek świadczący o ukorzenieniu, przycinamy za trzecią parą liści. Tak samo robimy z pelargoniami z siewu. To powoduje, że ładnie krzaczą się tuż przy ziemi i są krępe
.

Re: Pelargonia, rozmnażanie
Witam ja co roku zimuje pelargonie w chłodnym pomieszczeniu wtedy opadają im listki zostają gołe łodygi w styczniu wstawiam je na ciepłe parapety po ok 3tyg odpuszczają ładne pędy które zrywam i wsadzam bezpośrednio do mokrej ziemi po ok 2-3tyg widać już że żyją wypuszczają nowe listki tą metodą przyjmuje mi się 99% sadzonek. W tym roku zrobiłam dopiero 6 sadzonek ale wszystkie 6 będą żyły
jutro rozsadzania ciąg dalszy w większej ilości.

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kwas salicylowy jest naturalnym hormonem produkowanym przez rośliny , pomagającym obniżyć poziom stresu jakim jest nie wątpliwie odcięcie od rośliny matecznej.
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Ja pobrałam w moich roślinek 6 szt zaszczepek jakieś 3 dni temu i dziś zobaczyłam już pierwsze korzonki. Szybko
Planuję zebrać jeszcze kilka ale czekam aż moja roślinka mateczna coś wyprodukuje bo ogołociłam ją prawie na łyso. Dosłownie zaledwie kilka listków zostało.

Planuję zebrać jeszcze kilka ale czekam aż moja roślinka mateczna coś wyprodukuje bo ogołociłam ją prawie na łyso. Dosłownie zaledwie kilka listków zostało.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja też już zrobiłam pierwsze sadzonki- 12 szt. Pelargonii angielskiej miniaturowe różowej....mojej ulubionej. Mam nadzieję że wszystkie się ukorzenią, bo roślina mateczna w tym roku słabiutka.
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Z jednej rośliny masz 12 sadzonek??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Moje 4 sadzonki pozyskane z pelargonii mieszańcowej (bluszczolistna i zwykła) po 10 dniach chyba są ukorzenione bo pokazują malutki listek. Nie wiem jak się nazywa ta pelargonia, ale kwitnie bardzo obficie i kwiaty ma duże. 

MirellaM - tak z jednej, to dużo??? mało???. Dla mnie jak zwykle, mam zamiar zrobić jeszcze 12, tylko ziemia mi się skończyła. To drobna pelargonia, bardzo się rozkrzewia.

- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
A co robicie z rośliną mateczną, z której pobieracie sadzonki? Słyszałam, że warto ja przechować do maja i wsadzić do gruntu? oczywiście mowa o pelargonii rabatowej.
Pozdrawiam, Ilona
Ja po ocięciu roślinę matkę zostawiam w donicy,podlewam trochę i czekam na wyniesienie na powietrze
Puszczają się doskonale a co ważne kwitną obficiej w drugim roku

Puszczają się doskonale a co ważne kwitną obficiej w drugim roku

To nie jest pelargonia angielska miniaturowa, tylko pelargonia ANIELSKA.Jak wpisać w wyszukiwarkę właściwą nazwę, to sporo informacji o rozmnażaniu jest.auspex pisze:MirellaM - tak z jednej, to dużo??? mało???. Dla mnie jak zwykle, mam zamiar zrobić jeszcze 12, tylko ziemia mi się skończyła. To drobna pelargonia, bardzo się rozkrzewia.
No proszę, o aspirynie to ja wcześniej nie słyszałam. Trzeba będzie wypróbować.