Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

U mnie tak samo, ale u mnie zimy nie było jak dotąd to dwa razy tylko odrobinę poprószyło śniegiem.
Za to dzisiaj sypie od rana, ale na drogach breja bo jest nad zerem.
Jednak wody trzeba było , bo już sucho się robiło a halny wysuszał wszystko bardzo szybko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Obejrzałam sobie przypołudniki - nie widziałam u nas takich kwiatków ;:oj
Spodobały mi się i będę poszukiwać.
Nie mam w tym roku "parcia" na wysiewy... pomidory mi wystarczą. Generalnie, to ja wole kupowac już sadzonki. I musze jesienią odbudować populację tulipanów, bo ja ich nie wykopuję i niestety cebulki drobnieją. :oops:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze ze trawnik tak dzielnie się trzyma.Zauważyłam że nie tylko u Ciebie ogród jakby podzielony na pól.Może te części bez śniegu mają więcej słońca.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ze śniegiem to i u mnie w kratkę ,są miejsca gdzie śniegu ani ciut , są też takie gdzie wpadam w zaspę . Czytam o przypołudnikach i chyba w tym roku i ja się skuszę :lol: Ciekawa jestem czy moje azalie przetrwały , znaczy przetrwać przetrwały ale czy zakwitną ;:65 Wysiałam rozplenicę japońską i kilka bylinek bo za chwilkę miejsca zajmą papryki . Z pikowaniem bylin nie mam problemu , wrzucam po 3 nasionka w jedno gniazdo , jak to to podrośnie i zakorzeni pudełeczko wtedy dopiero całą kępkę przesadzam do doniczki inaczej bym się z tym nie bawiła , pikować po jednej roślince petunii ;:oj szaleństwo .
Walentynkowego buziaka zostawiam ;:cm pracusiu
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Grażynko jak na tutejsze warunki to zimy można powiedzieć, że nie było. Wody jednak u mnie nie brakuje. W styczniu było dużo opadów deszczu i trochę śniegu. Już teraz na działce jest mokro, a jak ziemia rozmarznie to będzie błoto po kostki.
Ewo ja tulipanów i innych wiosennych też nie wykopuję :oops: i niektóre odmiany marnieją, ale jest tyle nowych ciekawych odmian :wink: A przypołudniki polecam szczerze.
Gosiu to prawda, że jedna część ma więcej słońca. Z przodu działki ( od południa :evil: )mój poprzednik posadził prawdziwe leśne drzewa. Teraz są tak duże, że zacieniają i wysuszają pół działki.
Elu o jakie azalie się martwisz? Wielkokwiatowym nie powinna taka zima zaszkodzić. Gorzej z japońskimi. Są chyba bardziej grymaśne, bo zimozielone. U mnie raczej kwitną skąpo, ale zawsze kilka kwiatków mają. Z sianymi bylinami robiłam podobnie jak Ty. Na początku działkowania siałam całkiem sporo, by mieć więcej roślin. Nie znałam wtedy FO. Przypołudniki wysiej koniecznie. Są warte tego. Dzięki za ;:196

Dzisiaj byłam na działce i z radością odkryłam, ze mój marudny sąsiad zrobił mi prezent. Wielki i nieoczekiwany. Wyciął u siebie ogromną jabłoń, która zacieniała mój mini sad i rabaty tam zrobione. Bardzo mnie to cieszy :tan

Obrazek - czy taki widok to też można uznać za oznakę wiosny?!
Tradycyjne oznaki też mam :heja
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A tak wygląda "patyczek" różany, który pobrałam latem z róży Alchymist sąsiadów:
Obrazek - jest nadzieja na różę ;:65
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Iza u Ciebie też całkiem wiosennie ;:3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu do Twoich "tropików" mi daleko, ale nieśmiałą wiosnę widać i czuć w powietrzu.

Dla Krysi-Ignis i Marysi-Amby zgodnie z obietnicą kwitnąca siewka liliowca ( mój Ci on ;:108 )
Obrazek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Oznaki wiosny bardzo miłe, a uczucie z powodu wycięcia drzewa u sąsiada jest mi dobrze znane. Moja działka była zacieniana olbrzymia czereśnią od południa, marudziłam grzecznie sąsiadowi, że taki cień u mnie i przyciął bardzo mocno, odbija od pnia, ale może kilka lat to potrwa zanim urośnie.
Działki są malutkie i trudno o swobodę w nasadzeniach. Ale bez nich byłoby gorzej
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róża wygląda na żywą i chętną :D Moje tulipany o wiele mniejsze, ale też się pokazały.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Izo liliowiec z siewek bardzo ładny. ;:63 Chyba i ja się pokuszę o wysianie nasion liliowców.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja raczej odetnę kawałek kępy liliowcowej i będzie nowa sadzonka :;230 chyba, że się sama wysieje...

Ale masz wiosnę ;:oj i skoro już winniczki zaczynają spacery, to zima chyba w odwrocie.
Tak oglądam te Twoje fotki, słonko za oknem przygrzewa... ech, poszłoby sie na wagary... z pracy ;:306
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ja swojemu sąsiadowi nic nie mówiłam o tym drzewie. To zawsze on do mnie miał pretensje o nasadzenia i to o te, które już były za poprzednika. Ja tylko raz zwróciłam uwagę, że mógłby gdzie indziej sadzić fasolę tyczkową a nie zawsze w tym samym miejscu zacieniając mi rabatę. Taki wykład mi zrobił, że wstyd przytaczać. Chamstwo i tyle.
Ewo to bardzo wczesna odmiana tulipanów, dlatego taka duża. A co do róży to mam nadzieję zobaczyć kwiaty w tym lub przyszłym roku ;:224
Gosiu jeśli masz nasiona liliowców to siej. Nic nie ryzykujesz. A może akurat coś ładnego wyrośnie. Moje takie sobie, bo i rodzice najzwyklejsi.
Ave wagary?! Z tego co pamiętam rzecz przyjemna. Ale czy z pracy można? U mnie raczej nie :( Liliowce raz wysiałam z tego co się samo "stworzyło" i raczej więcej prób nie będzie. A do wiosny coraz bliżej ;:108

Widziałam dzisiaj lecący klucz żurawi chyba. Albo gęsi. Nie wiem sama co to było, ale ucieszyło mnie. Chyba jeszcze nigdy tak wcześnie nie wracały z ciepłych krajów. Wiosna tuż, tuż i mam pierwsze kwiatki już:
Obrazek Obrazek

Ostatni dzwonek na podsumowanie, bo wkrótce zacznie się nowy sezon :heja
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A ja dopiero co wylazłem z gawry i jeszcze wiosny nie widziałem.Żurawi też nie słyszałem.U mnie ponoć kwitnie tylko oczar i bałagan jesienny straszy.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:202 ślimaki.......już......... :roll:
O rany to muszę zaraz sprawdzić u siebie czy już nie ma śladów.
Ale zauważyłam dzisiaj, że pojawiły się pierwsze mączliki.
Czas wystawić żółte tablice lepne, bo jak to tałatajstwo się rozmnoży to będzie za póżno.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak... kwiatki , rabatki i.... robale-szkodniki - wiosna, panie sierżancie :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”