Ziemiórki jakie preparaty stosować
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Preparaty polecane na ziemiórki
Dzisiaj podlałam-zrosiłam ziemię i roślinki (inaczej się nie dało) BI58 zobaczymy co będzie. Proporcje 5 kropelek na 250ml. i do spryskiwacza
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic to nie daje,ja w akcie desperacji o mało nie zatrułem roślin tym badziewiemanka22639 pisze:Dzisiaj podlałam-zrosiłam ziemię i roślinki (inaczej się nie dało) BI58 zobaczymy co będzie. Proporcje 5 kropelek na 250ml. i do spryskiwacza

LEGENDS NEVER DIE
Ludzie często kupują Bi58 ponieważ jest napisane na opakowaniu że do podlewania...
Pamiętajmy że ważne są sub. aktywne a nie to co napisał dystrybutor(za każde słowo na opakowaniu musi dużo zapłacić...)
Pamiętajmy że ważne są sub. aktywne a nie to co napisał dystrybutor(za każde słowo na opakowaniu musi dużo zapłacić...)
- anka22639
- 200p
Dla mnie ważne jest że skuteczne 

Pozdrawiam Anka
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Naprawdę, pomogło Ci?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- anka22639
- 200p
Mi pomógł i pomaga tylko niektórych roślinek nie można podlewać bo padają zwłaszcza sukulenty min. grubosz -marnieje i opadają liście. Niestety podlewam, tępię i jest dobrze mija miesiąc i znowu powtórka z rozrywki (nie idzie wszystkich kwiatków bardzo dobrze podlać stąd problem powraca)
Pozdrawiam Anka
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przejrzałem wątek ale nie znalazłem, podam swój ekologiczny sposób walki z ziemiórkami, przede wszystkim skuteczny
Kilka pojemników z płynem postawiłem wokół doniczek i dziadostwo się potopiło.
Kubek plastykowy/szklanka,
pół szklanki wody,
łyżka octu jabłkowego i łyżka płynu do naczyń,
trochę kurkumy.
Powodzenia

Kubek plastykowy/szklanka,
pół szklanki wody,
łyżka octu jabłkowego i łyżka płynu do naczyń,
trochę kurkumy.
Powodzenia

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Po 20 dniach od pierwszego oprysku (było ich w sumie 3) stwierdzam, że Mospilan nie daje rady ziemiórkom. Trzeba szukać dalej.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Nie wiem, czy jeszcze jest w sprzedaży, u mnie dobrze zadziałał Actellic 500 EC w kombinacji z muchozolem.
W tym roku koniec z ziemiórami... 

- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
Ziemiórki niestety fruwają po całym domu. Opryski muchozolem stały się bezcelowe. Płytki na owady nieskuteczne. Mieszanka żółta( ocet, płyn do naczyń i kurkuma) też nie dały rady. Może problem jest w tym , że kwiaty mam w wielu pomieszczeniach i trudno je wytruć.
Może coś jeszcze ??!!

Pozdrawiam
Lidka
Lidka
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również walczę z ziemiórkami wszelkimi sposobami, unikam chemicznych środków.Zapomniany ziemniak puścił korzenie i rośnie w doniczce
. U mnie sprawdzają się żółte tabliczki lepowe, łapią się dorosłe osobniki aż miło, każda przyklejona paskuda to o ileś mniej larw, zmieniam tabliczki jak już jest gęsto na nich
Ostatnio wyczytałam że dobrze jest ziemię w doniczce przykryć przynajmniej centymetrową warstwą piasku, że niby jest utrudnione składanie jajeczek, zamierzam spróbować, w końcu to nie zaszkodzi, czy ktoś już może próbował z tym piaskiem
I z jakim skutkiem 

- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
U mnie też są te wstrętne ziemiórki...
Były również w ubiegłym roku ale nie wiedziałem wtedy co to za "nieszkodliwe" muszki koło kwiatków więc nie walczyłem wtedy z nimi...
Niby wolą wilgoć ale widzę, że bardziej legną do suchej ziemi w której są posadzone grubosze.
Gdy zapada zmrok to gdy w pokoju nie jest zapalone światło to zbierają się przy szybie okna i wtedy je zabijam kciukiem. Staram się wybić wszystkie jakie widzę danego dnia więc nie widuję ich codziennie.
Kilka się pozbyłem na ekranie monitora komputerowego

Niby wolą wilgoć ale widzę, że bardziej legną do suchej ziemi w której są posadzone grubosze.
Gdy zapada zmrok to gdy w pokoju nie jest zapalone światło to zbierają się przy szybie okna i wtedy je zabijam kciukiem. Staram się wybić wszystkie jakie widzę danego dnia więc nie widuję ich codziennie.
Kilka się pozbyłem na ekranie monitora komputerowego

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
witam
Opisze kolejny rozdział
Po próbach dochodzę do wniosku, że woda połączona z olejkami eterycznymi - i tu kompletny miks - czyli - przede wszystkim melisowy, eukaliptusowy, cytrynowy, miętowy, berganowy i kilka innych.
Melisowy jest na tyle silny, że pokrywa wszystkie inne zapachy więc nie ma w pokoju takiego boomu zapachowego ;)
Natomiast - ewidentne zmniejszenie ziemiórek
Pojawiają się bardzo rzadko jeden do 3 okazów powiedzmy raz na jakiś czas, tydzień.
Po czym robię oprysk ponownie i spokój.
Oczywiście kwiaty mam przykryte warstwą piasku.
Nie zauważyłem aby kwiaty źle reagowały na takie opryski - skrzydłokwiat 3 ma się dobrze, chociaż żółkną i czarnieją mu liście, ale to inna bajka.
Chryzalidokarpus błyszczący z kolei usycha mu wiele liści, choć może jest to efekt tego, że czas na przesadzenie w dobrą ziemie.
bonsai, za świeżo aby zauważyć.
Generalnie, super obumierania roślinek nie zauważyłem natomiast ziemiórek .... maluśko ;p
Pozdrawiam
Powodzenia
Opisze kolejny rozdział
Po próbach dochodzę do wniosku, że woda połączona z olejkami eterycznymi - i tu kompletny miks - czyli - przede wszystkim melisowy, eukaliptusowy, cytrynowy, miętowy, berganowy i kilka innych.
Melisowy jest na tyle silny, że pokrywa wszystkie inne zapachy więc nie ma w pokoju takiego boomu zapachowego ;)
Natomiast - ewidentne zmniejszenie ziemiórek
Pojawiają się bardzo rzadko jeden do 3 okazów powiedzmy raz na jakiś czas, tydzień.
Po czym robię oprysk ponownie i spokój.
Oczywiście kwiaty mam przykryte warstwą piasku.
Nie zauważyłem aby kwiaty źle reagowały na takie opryski - skrzydłokwiat 3 ma się dobrze, chociaż żółkną i czarnieją mu liście, ale to inna bajka.
Chryzalidokarpus błyszczący z kolei usycha mu wiele liści, choć może jest to efekt tego, że czas na przesadzenie w dobrą ziemie.
bonsai, za świeżo aby zauważyć.
Generalnie, super obumierania roślinek nie zauważyłem natomiast ziemiórek .... maluśko ;p
Pozdrawiam
Powodzenia
witam serdecznie wszystkich co walczą z ziemiórkami i nie tylko.
Ja walczę z tymi robalami ponad rok. Używałam różnej chemii włącznie z actellic 500- faktycznie ziemiórki znikały ale na jakiś czas. Teraz, czyli od grudnia jestem w intensywnej walce i myślę, że prawie mi się udało.
3x podlałam wszystkie kwiaty actellic 500 z odstępem 2 tyg faktycznie ziemiórki znikły ale stale obserwując ziemię zauważyłam, że jeszcze pojedyncze okazy larw wyleguja się na powierzchni ziemi, wiec tylko je spryskuje-ale już nie mam ich we wszystkich kwiatkach tylko w pojedynczych doniczkach. Nie wiem jakim sposobem ale niektóre jaja przetrwały i lęgną się nowe larwy a jak wiecie jedna muszka ok 200 jaj znosi wiec problem się powtarza. Mam nadzieję, że uda mi się wygrać walkę z tymi draniami. I że moje spostrzeżenia pomogą innym. Jedynie co mnie martwi, że oglądając w sklepach nowe okazy kwiatków okazuje się, że są od razu z lokatorami których ja nie chce. Wydaje mi się że to jakaś plaga ostatnio. Parę lat do tylu nawet nie wiedziałam że takie coś istnieje a teraz strach cokolwiek przynieść nowego do domu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ja walczę z tymi robalami ponad rok. Używałam różnej chemii włącznie z actellic 500- faktycznie ziemiórki znikały ale na jakiś czas. Teraz, czyli od grudnia jestem w intensywnej walce i myślę, że prawie mi się udało.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Nowe najlepiej od razu wyjąć z doniczki,dokładnie umyć korzenie i zmienić ziemię