Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Pikowałam w piątek, bo miałam dzień wolny od pracy :) Dziś wieczorem porobię zdjęcia i pokażę jak się trzymają :)

ps. Staram się jak najwięcej zajmować obecną rozsadą, bo mnie już strasznie paluchy swędzą, co by jakieś koktajlówki z Akcji wysiać :)
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monberka, tak posiałam i przepikowałam w zeszłym tygodniu :wink:
Timi tim mam 2 szt, a reszta po jednym:
Gold Curant, Red Curant, Megagron. czerwony niski nn i pomarańczowy niski nn.

Oto mój Timi Tim:

Obrazek

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

A uprawiał ktoś z was pomidor o nazwie Bajaja ? Jest napisane,że bardzo plenny.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z obietnicą zamieszczam moją rozsadę Maskotek po piątkowym przepikowaniu :) Muszę im jeszcze podsypać trochę ziemi pod liścienie, bo podłoże siadło po podlaniu :)

Obrazek

Widać już całkiem spory 3-ci liść właściwy :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Piękna rozsada ;:63 dobrze, że To jest Jedna skrzynka w trzech odsłonach, bo bym zapytał po co tyle tych maskotek ;:oj ale wyglądają pięknie. Tylko pozazdrościć :)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dniach wyłożę jeszcze na waciki po jednej sztuce z kilku koktajlowych odmian z Akcji :tan Korci mnie wizja wczesnych doniczkowych pomidorków z południowej werandy :) Najwyżej będę latać z rozsadą w prawo i lewo jak chłody nadejdą ;:306
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

A nie boisz się, że jeszcze za wcześnie? (no boza wcześnie nawet na "doniczkowe"). Doświetlasz? Bo taka ładna rozsada, że aż zazdrość człowieka bierze ;:306
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szaleję, bo doświetlam :;230 Za mało mam fajnych parapetów, więc funduję wszystkim moim rozsadom sztuczne słoneczko ;:306

Moje prywatne słoneczka
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dziunia87 pisze:Nawet jeśli są doświetlane przez 14h? Może jednak poczekam, aż wytworzą się w pełni pierwsze liście właściwe?
Raczej doświetlane :)

-- 12 lut 2014, o 22:35 --

Za długo szukałem :) dziwne, że nie pokazało, iż nowa wiadomość została napisana :roll:
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

W zeszłym sezonie, moje pomidory siane ok 15 marca bardzo późno owocowały.
Dopiero w sierpniu. Wszystkie jakie miałam na bakonie to były raczej wyższe lub wysokie.
Jak przyszła pora wysadzenia to sadzonki miałam trochę lub bardziej trochę wybiegnięte.
Ładne i krępe były tylko niskie Tumbling Tom Red i Yellow .
Postanowiłam, ze jeśli będą mi smakować wysieje je wcześniej. Jednak smakiem mi nie podeszły. Wysiałam inne niskie i w ramach experymentu jeden Megagronek, który jak dorośnie będzie wysadzony do wiadra /docelowe miejsce/.

Z moich doświadczeń i obserwacji mogę podpowiedzieć, że zdecydowanie łatwiej będzie przygotować sadzonki niskich pomidorów i takie polecam Ci wysiać.
Z odmianami, które mają długie międzywęźla myślę, że nie bardzo się uda, ale to moje zdanie.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

Dziunia87 a powiedz czym doświetlasz, jakie świetlówki itd. podjrzdwam, że już gdzieś pisałaś to podeślij linka.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę bardzo to pierwsze co udało mi się wynaleźć :)

W razie pytań piszcie :uszy
Dziunia87 pisze:A propos kosztów, to przy organizowaniu kolejnego growboxa i po przeanalizowaniu kosztów zwykłych świetlówek i świetlówek kompaktowych (tzw. żarówki "energooszczędne") zdecydowaliśmy się z moim M na kompaktówki.

Porównanie:
2 świetlówki ok.12 zł + oprawka (podwójna) 30zł + startery ok. 6zł = 48 zł

2 świetlówki kompaktowe 34zł + 2 oprawki 3zł = 37zł

Kabli i wtyczek nie liczyłam, bo potrzeba je i do jednej i do dugiej ocji :)

ps. Oczywiście pierwsza opcja wyszłaby znacznie taniej przy założeniu, że oprócz jednej wizyty w Casto należałoby wybraś się jeszcze do jakiejś hurtowni elektrycznej, gdzie zakup poszczególnych elementów składowych oprawki wyniósłby niecałe 10 zł + oczywiście dodatkowa praca przy składaniu własnej oprawki :) Ale to juz zabawa dla majsterkowiczów ;:108
Pierwszy growbox został zmontowany ze świetlówek liniowych (tych długich) 2 razy T8 18 W cool daylight oznaczenie 865, czyli dwie ostatnie liczby to 6500 K, temperatura która bardzo odpowiada roślinom...

Z tego miejsca polecam przystępnie napisany artykuł o doświetlaniu: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html

Kolejne dwie półki po dokładniejszym przeanalizowaniu wydatków (oprawa i zużycia samych żarówek) spowodował, że zdecydowaliśmy się na co prawda droższe świetlówki kompaktowe (17zł za sztukę!) ale za to mają dłuższą żywotność od liniowych (sprawdzone w akwariach, które mamy :) ), a i ich oprawki kosztują 1,50zł, a nie prawie 30 zł.

Tak więc kolejne 2 półki z doświetlaniem to 2 razy 2 świetlówki kompaktowe 20W 865, czyli te 6500 K :)

A i jeszcze miesięczny koszt wszystkich 3 zestawów doświetleniowych wynosi niecałe 30 zł :)
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

No wygląda nie źle. Jeśli chodzi o koszty, a z czego robiłaś ścianki i sam stelaż? Może na przyszły sezon też pokusił bym się na coś takiego bo teraz to już raczej za późno by skompletować wszystko.
Pozdrawiam Mateusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to się mówi nigdy nie jest za późno :)

Pierwszy growbox zmontowany został z nadmiarowej kuchennej szafki 80cm szer po remoncie kuchni... Zamontowane zostały w niej 2 liniowe świetlówki :)

Drugi growbox to przeróbka kupionej na Alledrogo szklarence wys. 120cm z 4 półkami (koszt ok. 120zł) z zapinaną za zamek przeźroczystą folią. Z folią jeden wieczór się przemęczyłam i wykleiłam ją folią aluminiową, co by ładnie odbijała światło świetlówek :) I ta dam gotowe ;:333
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Ja może trochę nie na temat, przepraszam. Otrzymałam nasionka od Sylwii, lecz nie było tam nicka więc nie wiem do kogo konkretnie się zwracać. Są to nasionka pomidorów koktajlowych wiec myślę, że tu zaglądasz. Dziękuję :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”