Marysiu ambo19 gościć Cię w mieście i na wsi to zaszczyt i przyjemność

No to lecimy z
przepisem (mój debiut na FO w materii kulinarnej)
Ryba: płat łososia ze skórą
Obróbka ryby: tniemy w kawałki takie prostokąty 5cm na 4cm albo jakie kto lubi. Robimy kwaśną zalewę z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny, ząbka czosnku zmiażdżonego, łyżeczki sosu sojowego, szczypty pieprzu ziołowego. Wymieszać.
Rybę zanurzamy w to i u nas stała w lodówce dobę.
Przygotowanie finalne ryby: kawałki wyjmujemy z zalewy i obsmażamy do zrumienienia na oliwie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i na 15 minut do piekarnika, bez przykrycia (ok. 160 C).
Sos: na patelni rozgrzać oliwę/olej. Dodać łyżkę masła. Wymieszać. Na tym zeszklić dwie średnie, drobno posiekane cebule. Dodajemy 4-5 posiekanych ząbków czosnku i 5 średniej wielkości jędrnych ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę (nie ścieramy ich na tarce - nie wiem dlaczego, ale tak twierdzi W.). Przesmażamy. Dodajemy pół szklanki bulionu (może być taki z kostki) oraz szklankę śmietany (my zrobiliśmy 50 na 50 śmietana z kefirem, bo śmietany było za mało). Odparowujemy mieszając, aby sos zgęstniał. Dosypujemy posiekany koperek i do smaku pieprz ziołowy.
Rybę "zrucamy " na półmisek i na nią wylewamy sos.
Podajemy.
Brawa.
Pat a te naczynia to moje pierwsze!

Kafelki są kładzione z fugą, ale dość wąską i białą, więc w takiej fakturze fazowanej linia fugi zaciera się na zdjęciu. Zastanawiałam się nad fugą w jakimś kontrastowym kolorze, ale ostatecznie zwyciężyła opcja zachowawcza
