Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki B.

Post »

Hojeczki cudne, zimowa fotka obłędna, ale zimę uwielbiam tylko na zdjęciach. Zrób taką samą tylko w maju, bo krajobraz za oknem cudny ;:215
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Crayzydaisy to trzymam kciuki za kolejne podejście.
Anka159 dziękuję, zrobię jakąś letnią aktualizację :wink:

A oto moja nowość, ciemiernik. Kurcze, nie wiem jak go pielęgnować i czy w ogóle jest dla niego szansa w domowych warunkach. Zaczęłam o nim czytać, ale jakby trafił się jakiś specjalista to serdecznie proszę o porady.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Alez to piekne! Balkon? Taras??
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

W ubiegłym roku, dokładnie 9 lutego (zbieżność?) dostałam na urodziny białego. Stał na oknie przy szybie, ale więdły mu listki. Do wczesnej wiosny udało mi się go przetrzymać, a potem posadziłam do gruntu. Przeżył, ale czy teraz zakwitnie? Nie wiem. One jakoś tak wypuszczają kwiatki spod śniegu? Będę musiała w tym roku wnikliwie mu się przyjrzeć...
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Śliczny ;:oj Nie widziałam jeszcze takiego ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Ale piękny ciemiernik ;:138
W sprawie uprawy parapetowej niestety nic Ci nie doradzę bo chociaż ciemierników mam sporo, to wszystkie rosną na dworze.
Może faktycznie jakiś taras na zimę?...
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

crazydaisy ja bym chciala mieszkanie.... :roll:

gianna no tez musze w koncu znalesc czas na lekture. Nie chce zeby mi zmarnial... I trzymam kciuki za kwiatki u Twojego :wink:

Blueberry za zakochalam sie od pierwszego wejrzenia ;:131

Cynthia prosze, mow co wiesz ;:180 Ja czas na dluzsze czytanie roznych watkow znajde moze w nastepny weekend (praca potem kursy, w domu tylko spie). Bardzo bys mi pomogla. Wiem, ze lubi miec mokro i ziemie zasilona w wapno. Ale mi to sie takie dziwne wydaje, ze mam kwiata na mroz wystawic.... I to ziemie mu nie zamarznie? i podlewac go czesto na tym dworzu?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ajc... Mieszkasz na kwaterze? My w domu, ale balkonu czy tarasu to tu nie bywa - takie projekty.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Piękny ;:167 o uprawie ciemiernika było w którymś numerze "Magnolii" chyba z 2012 roku :wink: poszukaj w internecie, a jak nie znajdziesz, to pisz priva a wyślę Ci zdjęcia :wink:
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Ciemiernik cudny.W pierwszym momencie myślałam że on jest sztuczny :)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

crazydaisy nie kumam ;:131 Ja piszac " chcialabym mieszkanie" mialam na mysli, ze chcialabym go trzymac w mieszkaniu.
crazydaisy pisze:Alez to piekne! Balkon? Taras??
-- odp mieszkanie. Mam cos ala taras ale chcialabym go miec caly czas na widoku.

Fraszko dziekuje, poszukam na pewno ;:180

deissy tez jak go zobaczylam myslalam, ze jest sztuczny, potem odejsc od niego nie moglam.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Śliczny ten ciemiernik. I kwiatki i listki ma fajne ;:oj
Ja na temat jego uprawy nie wiem nic z własnego doświadczenia, ale mam taką mądrą książkę Pana Jarosława Raka, więc napiszę Ci co on w niej napisał o Ciemierniku. Może Ci się to przyda ;:196
" Miejsce w mszkaieniu: ciemiernik lubi światło rozproszone, dobrze znosi lekki półcień. W mieszkaniu możemy go ustawic na parapecie okna północnego.
Ustawiony w miejscu zacienionym straci ładny pokrój, ogonki liściowe zaczną się wyciągac, a kwitnienie ulegnie zahamowaniu. Unikamy ustawiania blisko działających kaloryferów. Dobrze rośnie na oknach chłodnych werand.
Temperatura: im nizsza temperatura pomieszczenia tym lepiej. najlepiej ciemiernik czuje się w pomieszczeniu w którym jest około 15 st. C. Temperatura pokojowa lub wyższa spowoduje szybsze przekwitanie oraz wybieganie pędów.
Podlewanie i zraszanie: ziemia w doniczce powinna byc stale wilgotna, ale nie zalana. Nie dopuszczamy do przeschnięcia podłoża, co prowadzi do zamierania bezgów liści oraz pąków kwiatowych. Liście możemy zraszac miękką wodą, ale unikamy zraszania płatków kwiatowych.
Nawożenie: ciemiernikowi wystarczy nawożenie 2-3 razy w ciągu roku. Dobrze na wzrost roślin działa zasilanie nawozami organicznymi.
Podłoże i przesadzanie: roślina wymaga podłoża przepuszczalnego o odczynie obojętnym, z dużą ilością próchnicy. Przesadzamy ją rzadko, po zakończeniu kwitnienia tylko wtedy, kiedy korzenie ciasno wypełnią objętośc doniczki.

Usuwamy zasychające fragmenty roślin oraz starzejące się kwiaty. Rozmnażamy przez podział rozrośnietych roślin oraz z nasion. Nadmierna wilgotnośc może doprowadzic do gnicia korzeni i zamierania całych roślin."
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Elciu to mi humor poprawiłaś ;:138 Cieszę się, że mogę go zostawić w mieszkaniu, dziękuję ;:196 Jak będę miałą chwilę czasu to poszukam jeszcze tej "Magnolii".

Cynthia mimo wszystko opisz mi w kilku słowach jak obchodzisz się ze swoimi pięknotami, bardzo proszę ;:173
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja nie skumalam. :oops: Zrozumialam, ze chcesz mieszkanie, czyli ze moze mieszkasz - jak to tu czasem rodacy robia - w wynajetym pokoju. Normalnie mi glupio.
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

To ja powinnam pisać pełnymi zdaniami, bo to jak napisałam brzmniało jakbym faktycznie mieszkanie szukała ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”