Śliczny ten ciemiernik. I kwiatki i listki ma fajne
Ja na temat jego uprawy nie wiem nic z własnego doświadczenia, ale mam taką mądrą książkę Pana Jarosława Raka, więc napiszę Ci co on w niej napisał o Ciemierniku. Może Ci się to przyda
"
Miejsce w mszkaieniu: ciemiernik lubi światło rozproszone, dobrze znosi lekki półcień. W mieszkaniu możemy go ustawic na parapecie okna północnego.
Ustawiony w miejscu zacienionym straci ładny pokrój, ogonki liściowe zaczną się wyciągac, a kwitnienie ulegnie zahamowaniu. Unikamy ustawiania blisko działających kaloryferów. Dobrze rośnie na oknach chłodnych werand.
Temperatura: im nizsza temperatura pomieszczenia tym lepiej. najlepiej ciemiernik czuje się w pomieszczeniu w którym jest około 15 st. C. Temperatura pokojowa lub wyższa spowoduje szybsze przekwitanie oraz wybieganie pędów.
Podlewanie i zraszanie: ziemia w doniczce powinna byc stale wilgotna, ale nie zalana. Nie dopuszczamy do przeschnięcia podłoża, co prowadzi do zamierania bezgów liści oraz pąków kwiatowych. Liście możemy zraszac miękką wodą, ale unikamy zraszania płatków kwiatowych.
Nawożenie: ciemiernikowi wystarczy nawożenie 2-3 razy w ciągu roku. Dobrze na wzrost roślin działa zasilanie nawozami organicznymi.
Podłoże i przesadzanie: roślina wymaga podłoża przepuszczalnego o odczynie obojętnym, z dużą ilością próchnicy. Przesadzamy ją rzadko, po zakończeniu kwitnienia tylko wtedy, kiedy korzenie ciasno wypełnią objętośc doniczki.
Usuwamy zasychające fragmenty roślin oraz starzejące się kwiaty. Rozmnażamy przez podział rozrośnietych roślin oraz z nasion. Nadmierna wilgotnośc może doprowadzic do gnicia korzeni i zamierania całych roślin."