Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )

Post »

Sadzonki pobrane 5 dni temu mają już korzonki: Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zniechęciłam się do uprawy, bo czy to na balkonie czy w szklarni, wściekle atakowały go przędziorki ;:202 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

A ja się zniechęciłem przez dwie rzeczy: cenę nasionek (10 sztuk, z czego wyszły 2 - za 6,30zł) oraz to, że po wykiełkowaniu roślinki stały w miejscu i tyle.
Szkoda, bo chciałem spróbować uprawy tej roślinki.
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wiosną można trafić na sadzonki - raz kupowałam w OBI a raz w Lidlu.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pepino jest taki problem że potrzebuje pół roku od momentu posadzenia ukorzenionych sadzonek do momentu dojrzewania owoców.Aby ten warunek został spełniony w 100 procentach trzeba mieć przezimowany w donicy krzew i b. wczesną wiosną pobrać sadzonki aby w maju sadzić już z kwiatem.Trzy lata temu pepino z nasion sianych w lutym nie dojrzało do listopada w nieogrzewanej szklarni.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kalo nie prawda to co napisales ja wysialam w lutym -3lata temu i pod koniec sezonu mialam owoce dojrzale,ale niestety nie udalo mi sie przechowac,bo przedziorek ja uwielbia i nie przezyla a stala na dworze od maja ,tyle ze uwazam ze jest dosc zarloczna i dokarmialam ja bardzo czesto
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaLo pisze:Jak napisałem wcześniej spróbuję uprawy dwuletniej,pepinko zimuje całkiem dobrze.Jedno co mnie martwi to fakt że w zeszłym roku kwitło jak szalone ale nie zawiązało choćby jednego owocu.Czy to może brak jakiegoś składnika?
Obrazek
wydaje mi sie,ze po pierwsze to za mala doniczka i to duzo za mala ,tam sa 2 roslinki?
ja moje mialam w takich 20 litrowych i nie zalowalam nawozu -uzywalam taki do kwitnacych i do pomodorow i efekt byl,moze tez tak zrob.
Nie jestem zadnym ekspertem ale tak mi sie wydaje na podstawie moich doswiadczen ;:333
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są trzy sadzonki ukorzenione na jesieni i z nich teraz pobieram szczepki które puszczają korzonki w słoiczku.. Roślina mateczna wykopana z gruntu padła po 3 tygodniach.
doromichu pisze:Kalo nie prawda to co napisales ja wysialam w lutym -3lata temu i pod koniec sezonu mialam owoce dojrzale,ale niestety nie udalo mi sie przechowac,bo przedziorek ja uwielbia i nie przezyla a stala na dworze od maja ,tyle ze uwazam ze jest dosc zarloczna i dokarmialam ja bardzo czesto
To jest Twoja prawda,moja jest inna i zgadza się z prawdą w tym wątku: http://www.mojpieknyogrod.pl/warzywa-i- ... ul/pepiono ,poza tym pepino z nasion od Legutko (źle kiełkowało i rosło ,siewki wypadały po kolei )wygląda inaczej niż to sprzedawane np. w Lid..( to które jest na zdj)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje wysiewalam z nasion wlasnie Legutko co prawda kielkowalo kiepsko bo mialam z paczki tylko 3 roslinki,
a u mnie w Lidlu takie rosliny nie wystepuja ;:108
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Występują występują, tylko rzadko - raz do roku, chyba w kwietniu, w ofercie roślin "pojemnikowych". Trzeba się przyczaić, ale warto, bo nawet niezłe rośliny.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bixxx pisze:Występują występują, tylko rzadko - raz do roku, chyba w kwietniu, w ofercie roślin "pojemnikowych". Trzeba się przyczaić, ale warto, bo nawet niezłe rośliny.
Ja napisalam,ze nie wystepuja u mnie-a ja nie mieszkam w Polsce , oferte sprawdzalam kilkakrotnie wiosna,wiec wiem,co pisze :uszy
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie to, że się czepiam, ale jeśli jest tam Lidl, to na bank sprzedają i pepino - oni wszystkie kraje traktują przez kalkę.

Swoją drogą, w UK łatwiej dostać sadzonki pepino niż u nas, po wpisaniu w wyszikiwarkę aż się roi od ofert - 3,95 funta za rośłinę w doniczce 7 cm, wysyłka od 15.03.2014... itd itp.
U nas aż tak dobrze nie ma: Lidl przez chwilę, OBI - czasem, oraz jedna moze osoba ktora hocuje i sprzedaje sadzonki...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bixx bardzo to ciekawe,bo ja mieszkam tutaj juz kilka lat i jakos na oczy wlasne tego nie widzialam,w lidlu tez( i to nie prawda ze asortyment jest ten sam),w zadnym sklepie o tym nie slyszeli,na ebay tylko nasiona z Rosji i Wegier,to moze prosze wyslij mi linki gdzie jest taki urodzaj to sobie kilka kupie :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jak Wasze pepinka?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

doromichu pisze:Bixx bardzo to ciekawe,bo ja mieszkam tutaj juz kilka lat i jakos na oczy wlasne tego nie widzialam,w lidlu tez( i to nie prawda ze asortyment jest ten sam),w zadnym sklepie o tym nie slyszeli,na ebay tylko nasiona z Rosji i Wegier,to moze prosze wyslij mi linki gdzie jest taki urodzaj to sobie kilka kupie :uszy

Dawno mnie widać nie było w tym wątku, ale po 30 sekundach (potrzebnych na wpisanie w google "solanum muricatum seeds UK" wyskoczyło to, jako jedno z pierwszych na sporej liście ofert nasion: http://www.thompson-morgan.com/fruit/fr ... -pear/58TM

Co do Lidla w UK, widzę że mają właśnie niemal dokładnie te same rośliny co u nas: bananowce, truskawki i pomidorki w pojemniku. A ponieważ u nas od 02.05.14 pojawią się rośliny "tarasowe" to można pewnie liczyć na pepino, jak w poprzednich latach. Skoro zgodność oferty jest aż tak duża, to może warto chociaż sprawdzić w Lidlu w UK? Pewnie tak jak w Polsce nie bedzie we wszystkich sklepach w tej samej ilości, ale szanse są spore.
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”