Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Novocaina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2014, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Ania wow... :)) dużo tego strasznie:) ale fajnie mieć taki balkon w kwiatach:))) z ciekawością będę się przyglądać jak to się będzie rozwijać:)

W takim razie jak radzicie, że bakopa winna być w półcieniu zmniejsze jej liczbę i zmienię stanowisko na tarasie, powieszę ją w skrzynkach od strony wschodniej, tam słońce jest dość krótko zobaczymy czy da radę... I ewentualnie może jak już kupimy parasol i ustawimy meble, zobaczymy gdzie jeszcze będzie półcień:) dzięki:)

Ziemia do wysiewu to nie problem, bo taką specjalistyczną mam firmy substral. Bardziej chodzi mi o napelnianie czymś donic, bo tego będzie dużo... :/
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już padło że najtańsza i podobno dobra jest ziemia z biedronki ok 3zł/20l ;:138
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam :) W zeszłym sezonie miałam Pokon (tej nie lubię), Athena (ok) i ta z Biedronki (najlepsza).
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

No to ja się nie zgodzę z Wami. Kupowałam ziemię z biedronki z rożnych partii i każda zasychała mi na skorupę. Używałam jej do przepikowywanych roślin i była masakra. Do donic robię swoją mieszankę z torfu, piasku i kompostu.
Pozdrawiam, Bogusia
hugomir_a
200p
200p

Post »

Na skorupę zasychała mi Pokon, a po podlaniu woda stała kilka chwil zanim ziemia "puściła" ją dalej. I faktycznie, ja też już ziemię mieszam z piaskiem.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Różne ziemie testowałam i często można było dostać szału, bo nie było jakości. Za sucha, za gruba, albo włókna kokosowe 20 cm. Od 2 lat staram się kupować zarówno do skrzynek jak i specjalną do wysiewu fmy Hartmann. Mogę ją polecić,tylko trudno ją u nas kupić zawsze się "nachodzę".
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Tak jak Bogusia, nie mam dobrych doświadczeń z ziemią z Biedronki. Nie trzyma wilgoci, a po wysuszeniu ciężko ją nawodnić z powrotem. Być może po wymieszaniu z cięższą ziemią nadawałaby się do czegoś, a tak nie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moja siostra bez ceregieli sadzi wszystko do najtańszej z Reala + odżywka w płynie i ma zawsze kwiaty jak marzenie.A ja ambitnie staram się o jakąś lepszą i często specjalną (do surfinii, pelargonii) i często wcale mi nie wychodzą takie ładne :wink: Czasem są zbyt zlewne i 'tłuste', różnie bywa i trzeba kombinować, domieszać innej, torfu, albo piasku :roll:
Hartmana miałam w zeszłym sezonie, fakt, była dobra, ale dałam jeszcze włókno kokosowe.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

To już sama nie wiem co kupić. Kupię na próbę ziemię z biedronki i najwyżej użyję ją do truskawek. U mnie w domu sadzę truskawki w doniczki-wiadra 10l po majonezie, ketchupie zdobyte od znajomego który ma pizzerię. Nie ma to jak skubnąć truskawkę przed domem :) która jest czysta wiem że pies ani inne zwierzę tam nie...... Goście też są zachwyceni mogąc skubnąć a to truskawkę a to poziomkę. Roślinki świetnie wyglądają w donicach - zupełnie inaczej niż w ogrodzie są dorodniejsze i mają większe i słodsze owoce.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
hugomir_a
200p
200p

Post »

Wracając do tematu obsadzeń skrzyń zwracam się do Was z zapytaniem :) Selli7 nie krępuj się i pisz bo masz trafne spostrzeżenia :wink:
Powiedzcie mi jakie macie doświadczenie z niżej podanymi kwiatami ? Szczególnie cenne dla mnie będą uwagi osób, które miały te rośliny na południowej wystawie, gdyż taki właśnie mam balkon.
Planuję w tym roku (oczywiście oprócz pelargonii) następujące rośliny:
- żeniszek meksykański
- gnom (asteriscus maritimus)
- złocień karłowy
- goździki (w sumie to juz sprawdzone)
- osteospermum...to będzie trzecie podejście, niestety chyba źle mu u mnie, ale jest tak piękny, ze nie potrafię z niego zrezygnować. Czy u Was też ma przerwy w kwitnieniu?
- szałwia omszona
- werbena
- dmuszek jajowaty.
Pytam bo bardzo dużo fajnych informacji w tym wątku już znalazłam. Potwierdziło się, że heliotrop u mnie się nie sprawdzi, wiem już jakie miejsce będzie odpowiednie dla czubatki i smagliczki i nareszcie dowiedziałam się dlaczego bacopa u mnie nie kwitnie :)
Jesteście bezcenne...i bezcenni :wink:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Szałwia jest bardzo ładna ale nie lubi ostrego słońca, ma sporą bryłę korzeniową więc może zagłuszać inne roślinki i trzeba dadzić w duże- głębokie donice, długo wschodzi więc już teraz trzeba siać. W tym roku sieję nową odmianę nakrapianą biało-czerwoną ciekawe co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Anka
hugomir_a
200p
200p

Post »

Ania dzięki :!: cenna uwaga bo myślałam aby posadzić z innymi roślinami. I właśnie o to mi chodzi :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Hugomir_a a ja ma balkon zachodni. Ale miałam dmuszka, to mogę wrzucić swoje trzy grosze? ;:65 ;:65 Rósł w miejscu bardziej niż lekko zacienionym i byłam z niego w miarę zadowolona. Nie wiem, czy południowy balkon nie za bardzo go spali...
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Dostałam ostatnio starą żeliwną brytfannę - nie za głęboką- ktoś dał mi ją z myślą o ogrodzie- bo niby nie rdzewieje -ja mam miejsce na stoliku wykonanym z maszyny do szycia - .Mam pytanie czym byście obsadzili takie ustrojstwo? Może zwisać ale fajnie żeby było kolorowo. Czy mogę np. połączyć werbenę z groszkiem pachnącym? dziękuję
duduś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

A jak wysoka jest ta brytfanka? Jeżeli niska , to ja bym w takim czymś widziała różnokolorowe rojniki. ;:173
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”