Ogród Marii cześć 2
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Marii cześć 2
Maju ja mam zadołowane róże i syn przywiózł donice Skimie japońskie /zielone i czerwone/ Trzmieliny Fortune'a, wrzosy - sporo tego, doszły jeszcze lilie, magnolie, byłam na działce zdrowe ale wiesz jak u mnie nie wiem kto tak naprawdę będzie chciał się z tym bawić - mam nadzieję że wnuczka zmobilizuje towarzystwo.
Róże stoją z myślą o tunelu - szkielet też przygotowany, wszystko mi się poplątało.
Jak widzę to częściej będę w Twoim ogrodzie niż u siebie hahahaha
Róże stoją z myślą o tunelu - szkielet też przygotowany, wszystko mi się poplątało.
Jak widzę to częściej będę w Twoim ogrodzie niż u siebie hahahaha

A to są dwa gatunki świecznic nie znam odmian.

Ta jest bardzo wczesna kwitnie już w czerwcu.

Mam jeszcze tojad lisi.

Ten sprowadziłem z Czech ale odmiany będę wiedział dopiero w tym roku jak zakwitną.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mario,
przywędrowałam do Twojego ogrodu nacieszyć oczy. Twój gąszczyk jest jednym z najpiękniejszych, jakie widziałam.
Napisz coś więcej nt pielęgnacji budleji skrętolistnej i jaśminu nagokwiatowego - jakiś czas temu się na nie namierzałam, po wizycie u Ciebie chętka powróciła.
przywędrowałam do Twojego ogrodu nacieszyć oczy. Twój gąszczyk jest jednym z najpiękniejszych, jakie widziałam.
Napisz coś więcej nt pielęgnacji budleji skrętolistnej i jaśminu nagokwiatowego - jakiś czas temu się na nie namierzałam, po wizycie u Ciebie chętka powróciła.
- tara
ten niebieski to Tojad mocny - mam go jest piękny ale u mnie lubią go mszyce.
Nazywany też: mordownik, arszenik roślinny, a nazwa ludowa to Pantofelki Matki Boskiej.
Nazywany też: mordownik, arszenik roślinny, a nazwa ludowa to Pantofelki Matki Boskiej.
- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
Marysiu fajnie,że pokazałaś te purpurowe świecznice. Fajnie,bo widzę,że małe ale z kwiatkiem. Ja w zeszłym roku kupiłam sobie mała sadzonkę i mam nadzieję na choć jeden kwiat w tym roku.
Czy świecznica rzeczywiście taka wielką rośnie?
to co pokazał karol to giganty! Nie sądziłam! Karol jakoś specjalnie im dogadzasz? jaka wystawa?
Czy świecznica rzeczywiście taka wielką rośnie?
to co pokazał karol to giganty! Nie sądziłam! Karol jakoś specjalnie im dogadzasz? jaka wystawa?
Pozdrawiam-Ewa
- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Karol witaj ,tymi świecznicami zrobiłeś mi miłą niespodziankę
ja, nigdy nie widziałam tak wspaniałych kęp tych roślin
a zdjęcie z motylami to po prostu bajka ,moja biała świecznica rośnie w cieniu
i jakoś nigdy nie zauważyłam na niej tylu motyli
Tojad sprowadziłeś , aż z Czech to z Ciebie prawdziwy kolekcjoner
Ja, jakoś nie mam zdjęć jak kwitną niebieskie tojady z znalazłam tylko takie z 2012r

ja, nigdy nie widziałam tak wspaniałych kęp tych roślin
a zdjęcie z motylami to po prostu bajka ,moja biała świecznica rośnie w cieniu
i jakoś nigdy nie zauważyłam na niej tylu motyli
Tojad sprowadziłeś , aż z Czech to z Ciebie prawdziwy kolekcjoner
Ja, jakoś nie mam zdjęć jak kwitną niebieskie tojady z znalazłam tylko takie z 2012r

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
wspaniale jest tu cieszyć oczy 

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- tara
Majka mówiłam będę siedzieć w Twoim ogrodzie, jak masz kija to mnie wywal ale wstawię też swoje Tojady, jeśli reflektujesz to może zrobimy machniom ja nie mam białego hahaha

fotki usunę, sorki

fotki usunę, sorki
- Sasanka18
Małgosiu Madziagos witaj , trudno mi coś powiedzieć na temat tych krzewów
Budleja skrętolistna potrzebuje dużo miejsca wtedy dopiero można zachwycać się jej urodą.
Ma przewieszające się pędy .kwitnie na pędach dwuletnich -po przekwitnieniu należy wyciąć
pędy, na których były kwity a krzew wypuści dużo nowych pędów, które kwitną w przyszłym roku
Nigdy mi nie przemarzła tak jak budleje Dawida ,miałam /białą, blado różowa , ciemnoróżową/
wszystkie wymarzły a ta ostatnia/ była kupiona na końcu / i ciągle się rozsiewa,sadzonki rosną w najmniej oczekiwanym miejscu . Pięć sadzonek rozdałam a jedna /szkoda ,że nie mam zdjęcia /wyrosła
przy schodach tarasu w kostce brukowej a ponieważ wszystkie wolne miejsca u mnie zajmują róże,
więc rośnie w tak dziwnym miejscu zagradzając schody. na szczęście nie jest duża.
Jaśmin nagokwiatowy ukorzenia się bardzo szybko ,wystarczy ,że dosięgnie ziemi
kwitnie wtedy kiedy w ogrodzie nie ma kwiatów , nie lubi przeciągów i wiatrów- pięknie kwitnie .
a czy masz krzew Obiela

kwiat z bliska

-- 9 lut 2014, o 21:50 --
Aniu
ten ciemnoniebieski bardzo mi się podoba

takie fotki mogą zostać
Budleja skrętolistna potrzebuje dużo miejsca wtedy dopiero można zachwycać się jej urodą.
Ma przewieszające się pędy .kwitnie na pędach dwuletnich -po przekwitnieniu należy wyciąć
pędy, na których były kwity a krzew wypuści dużo nowych pędów, które kwitną w przyszłym roku
Nigdy mi nie przemarzła tak jak budleje Dawida ,miałam /białą, blado różowa , ciemnoróżową/
wszystkie wymarzły a ta ostatnia/ była kupiona na końcu / i ciągle się rozsiewa,sadzonki rosną w najmniej oczekiwanym miejscu . Pięć sadzonek rozdałam a jedna /szkoda ,że nie mam zdjęcia /wyrosła
przy schodach tarasu w kostce brukowej a ponieważ wszystkie wolne miejsca u mnie zajmują róże,
więc rośnie w tak dziwnym miejscu zagradzając schody. na szczęście nie jest duża.
Jaśmin nagokwiatowy ukorzenia się bardzo szybko ,wystarczy ,że dosięgnie ziemi
kwitnie wtedy kiedy w ogrodzie nie ma kwiatów , nie lubi przeciągów i wiatrów- pięknie kwitnie .
a czy masz krzew Obiela

kwiat z bliska

-- 9 lut 2014, o 21:50 --
Aniu

ten ciemnoniebieski bardzo mi się podoba

takie fotki mogą zostać

- tara
rozumiem, ze wjeżdża do Twojego ogródka przy najbliższej okazji 

- Sasanka18
Maju bardzo mi się podobają świecznice, nawet myślałam o zakupie ale się rozmyśliłam, są dla mnie za wysokie. Zamówiłam sobie za to 2 floksy wiechowate, te są niższe i pachną.
Aniu mnie tojad od Ciebie co przywiozłam nie przyjął się
ale bodziszek i ta płożąca roślinka podobna do astra się przyjęły 
Aniu mnie tojad od Ciebie co przywiozłam nie przyjął się

Mario jak nazywa się ten iglak pokazany na pierwszym zdjęciu na tej stronie ??????