Basiu 100 sztuk , to widzę że większa hodowla będzie .....ale jajko swoje i mięsko , wiesz co jesz U mnie jest 10 kur (obecnie 1-2 jajka na dzień , bez paszy , tylko zboże , odpadki domowe i ziemniaki z otrebami albo śrutą ze zboża ) i 3 kaczki , i z kaczek chciałabym rozmnożyć swoje stadko , a kury muszę kupić bo na swoje z wylęgu nie mam co liczyć . Teściowa próbowała jak kilka kwoczyło , ale nie chciały siedzieć , a teraz są bez koguta nawet , tylko do zrosolenia się nadają
.Witam .Pierwszy raz wypowiadam się w tym wątku ,więc proszę o pobłażliwość.Mam mały kurniczek od ubiegłego roku a w nim 15 kurek i 1 kogucik .Są to kury rasy Ross ,kupione na targu.Jestem zadowolona z tej rasy ,są ładne i nie sprawiają kłopotów.W grudniu znosiły mniej jaj tzn. około 5-6 na dzień.Obecnie chyba oszalały ,bo znoszą od 9-12 jaj dziennie.Ponieważ chodzę do pracy muszą sobie radzić same do mojego powrotu.Na szczęście nie miałam kłopotów z żadnymi drapieżnikami.Pozdrowionka dla Wszystkich.
Też na wiosnę chcę kupić kurki, ale nie wiem czy kupowanie na targu to dobry pomysł. W zeszłym roku widziałam często w Nowym Dworze Maz. sprzedających kurki siedzące w kilkudziesięciu klatkach, ale nie znam się na tyle, żeby ocenić czy są zdrowe i w jakim wieku. No i muszę przemyśleć budowę kurnika i wybiegu pod kątem zabezpieczenia przed kunami (mieszkają i mnożą się w mojej drewutni) i lisami, które mają nory kilka metrów od mojego ogrodzenia. Pomyślałam, że pod darń ułożę siatkę, bo nie chcę betonu.
Mam pytanie do osób z Mazowsza: w jakim mieście na targu kupujecie kury?
Znam targ w Nowym Dworze.... te kurki tam często biedniutkie.... przez ostatnie 2 lata kupowałyśmy z Mam? raczej w Nowym Mieście.... wybör większy a i ceny bardziej interesuj?ce..
witam Was, postanowiłem założyć i ja mała przydomową hodowlę kur , wybieg jest o wymiarach 5 na 7,5 metra a kurnik szeroki 2,2 długi troszkę ponad 3 metry i wysoki na 2,2-2,5 metra. wyjście na wybieg będzie z boku kurnik zostanie wywiercony otwór, dodatkowo cały czas będą otwarte drzwi o wymiarach szerokość 85 wysokość 180 cm. będą one zastawione siatką żeby kury nie wychodziły na resztę posesji . Jedynie zimą w ostre mrozy będą zamykane ale wtedy będzie światło załączane Myśli o hodowli 9 kur i 1 kogut . co o tym sądzicie .? po weekendzie wstawię fotki dla zobrazowania . Do żywienia mam 80 kg pszenżyta. Aha i kiedy najlepiej zakupić kurki .? znacie może jakiś sprzedawców z okolicy zagłębia Dąbrowskiego
Z pszenżytem trzeba uważać ponieważ może być zaatakowane przez sporysz. Ja bym Ci radził dokupić pszenicy i może kukurydzy ( ześrutowanej ).
arty pisze:Aha i kiedy najlepiej zakupić kurki .? znacie może jakiś sprzedawców z okolicy zagłębia Dąbrowskiego
Zakupić możesz kiedy chcesz, ale najpewniej kupić na wczesną wiosną. Spróbuj poszukać jakiś targów zwierzęcych lub dzwoń koło maja/ czerwca do ferm, wtedy mają młode nioski ( 8-12 tyg ).
Byłam w fermie -wylęgarni i są kurki 6-cio tyg.do sprzedaży.Tylko nie było z kim porozmawiać i nie wiem jaka to jest rasa,wiem tylko ,że to czerwone z czarnym piórkiem w ...ogonie.Pojadę, bo po niedzieli zaczynają sprzedaż,zobaczę jak będą odpowiadać to kupię.Kurnik przygotowany ,wybieg już prawie,więc czas na lokatorów.Slyszałam ,że pod śćiółkę należy posypać wapno.Nigdy z tym się nie spotkałam,napiszcie jak coś wiecie na ten temat.Czy muszę karmić kurki paszą taką jaką jedzą na fermie? Pytam się ,bo ku temat kur dla mnie nowy i nie chcę ponieść strat z samego początku.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
barjed5251 pisze:Slyszałam ,że pod śćiółkę należy posypać wapno.Nigdy z tym się nie spotkałam,napiszcie jak coś wiecie na ten temat.
Podsypywanie wapnem pod ściółkę ma na celu zwiększenie higroskopijności ( szczególnie przydatne zimą ) i wyniszczenie bakterii. Dawka to ok. 0,4-0,7 kg na 1 nioskę.
barjed5251 pisze:Czy muszę karmić kurki paszą taką jaką jedzą na fermie?
Oczywiście że nie musisz. Wtedy kurki będą znosić trochę mniej jajek i będziesz musiała dostarczyć im różnorodnego pokarmu bogatego w różne składniki np. białko, węglowodany, tłuszcze itp.