Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
Henryku, piękne te twoje haworcje, kiedyś też coś tam z tego miałem. Ale nie można mieć wszystkiego i powiedziałem- haworcjom, aleosom, agawon nie.
Tylko to co okrągłe, walcowane i z kolcami (albo bez)
Ale twoje akwarium to mnie kusi, takie coś bym chciał mieć w domu, i to tak bardzo bym chciał mieć że aż boli. Ale trzeba być twardym i też muszę powiedzieć nie.
A dzisiaj jest 05.02.2014 godz. 17.00 i właśnie miałem przyjemniść doczytać do końca twój wątek nr. 3
Pozdrowienia
Tylko to co okrągłe, walcowane i z kolcami (albo bez)
Ale twoje akwarium to mnie kusi, takie coś bym chciał mieć w domu, i to tak bardzo bym chciał mieć że aż boli. Ale trzeba być twardym i też muszę powiedzieć nie.
A dzisiaj jest 05.02.2014 godz. 17.00 i właśnie miałem przyjemniść doczytać do końca twój wątek nr. 3
Pozdrowienia
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ryszardzie - szacunek.
Akwarium dobre w zimie, jak nie ma zajęcia przy kaktusach i sukulentach. W lecie mało czasu na nie.

Akwarium dobre w zimie, jak nie ma zajęcia przy kaktusach i sukulentach. W lecie mało czasu na nie.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Henryku, zaglądam i oglądam - co prawda haworcje to nie moja działka, ale popatrzeć można.
W każdym razie, przybywam do ciebie po poradę, jako że jesteś osobą, która jest "specjalistą w wysiewaniu roślin, których nikt by się nie spodziewał". Także, prawdopodobnie wiesz coś o wysiewie epikaktusów - a jeśli tak, podzielisz się wiedzą, prawda?
.
W każdym razie, przybywam do ciebie po poradę, jako że jesteś osobą, która jest "specjalistą w wysiewaniu roślin, których nikt by się nie spodziewał". Także, prawdopodobnie wiesz coś o wysiewie epikaktusów - a jeśli tak, podzielisz się wiedzą, prawda?

Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
Oczywiście dobrze trafiłeś.
Oczywiście wysiewałem epikaktusy.
Nasiona średniej wielkości przez co wysiew nie jest trudny. Kiełkują chętnie, szybko przyrastają.... Co tu więcej pisać - łatwizna.

Nasiona średniej wielkości przez co wysiew nie jest trudny. Kiełkują chętnie, szybko przyrastają.... Co tu więcej pisać - łatwizna.

Henryku zakochałam się w Twoich Haworsjach 
-- 7 lut 2014, o 20:35 --
poprawka zakochałam się w Twoim WSZYSTKIM

-- 7 lut 2014, o 20:35 --
poprawka zakochałam się w Twoim WSZYSTKIM

- hen_s
Dziękuję za odwiedziny i miłą recenzję dla moich roślin. Zapraszam częściej!
A jutro przegląd zimowiska. Postaram się przy tym zrobić fotki i pokazać kilka roślin. Może czas na kilka gymnokalicji?

A jutro przegląd zimowiska. Postaram się przy tym zrobić fotki i pokazać kilka roślin. Może czas na kilka gymnokalicji?

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33

Tak tak, świetny pomysł 
Czekam na pokaz

Czekam na pokaz

- moritius
Wiedziałem. W końcu wiadomo, chcesz siać coś, co niewiele osób próbuje siać, wal jak w dym do Henryka, on na 99,9% miał stycznoś z wysiewemhen_s pisze:Oczywiście dobrze trafiłeś.

Tylko że z moim szczęściem ta "łatwizna" może zamienić się w koszmar. Choć w sumie, rośliny z mojego pierwszego wysiewu nadal są u mnie i, jak na razie, mają się świetnie.Nasiona średniej wielkości przez co wysiew nie jest trudny. Kiełkują chętnie, szybko przyrastają.... Co tu więcej pisać - łatwizna.
Z czystej ciekawości - posiadasz jeszcze u siebie jakieś egzemplarze epi z wysiewów?
Pozdrawiam, Aleksander
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nareszcie,Heniu pokaże co najlepiej się ogląda,teraz tylko czekać 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
Trochę to nie jest tak bo wszystkiego nie wysiewałem, np. teraz u Żanety widzę sukulenty o których nawet nie słyszałem.moritius napisał(a):
wiadomo, chcesz siać coś, co niewiele osób próbuje siać, wal jak w dym do Henryka, on na 99,9% miał stycznoś z wysiewem.

Ale faktem jest, że zawsze byłem ciekawy nowych roślin a te wiadomo, że najłatwiej pozyskać przez wysiewy.
Myślę, że również Ty za ok. 40 lat też będziesz miał dużo więcej doświadczenia - i to nie tylko w kwestii wysiewania kaktusów i sukulentów.

Nie wiem co ma do szczęście do wysiewów. Profesjonalnie podchodzisz do tematu, robisz wszystko jak trzeba czyli zaprawiasz nasiona, dajesz do mnożarki czy na parapet w odpowiedniej temperaturze i przy odpowiednim świetle i wszystko musi być OK.z moim szczęściem ta "łatwizna" może zamienić się w koszmar
Tak, oczywiście. Nieco zaniedbane, przetrzebione ale są.posiadasz jeszcze u siebie jakieś egzemplarze epi z wysiewów?

- hen_s
Obiecane gymnokalicja, część 1.
Gymnocalycium griseo-pallidum KK 511

Gymnocalycium schickendantzii DJF 172

Gymnocalycium schickendantzii Lau 473

Gymnocalycium schickendantzii var. delaetii MN 70

Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum U74 (G. leotespinum n. prov.)

Gymnocalycium cardenasianum

Gymnocalycium spegazzinii var. horizonhalonium JO 322

Gymnocalycium griseo-pallidum KK 511

Gymnocalycium schickendantzii DJF 172

Gymnocalycium schickendantzii Lau 473

Gymnocalycium schickendantzii var. delaetii MN 70

Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum U74 (G. leotespinum n. prov.)

Gymnocalycium cardenasianum

Gymnocalycium spegazzinii var. horizonhalonium JO 322

- moritius
Zapewne - jeśli tylko dożyję...hen_s pisze:Myślę, że również Ty za ok. 40 lat też będziesz miał dużo więcej doświadczenia - i to nie tylko w kwestii wysiewania kaktusów i sukulentów.

Przędziorek w siewkach, zdarzyło mi się tylko raz, ale z tego wysiewu przetrwał za to tylko jeden gatunek.Nie wiem co ma do szczęście do wysiewów. Profesjonalnie podchodzisz do tematu, robisz wszystko jak trzeba czyli zaprawiasz nasiona, dajesz do mnożarki czy na parapet w odpowiedniej temperaturze i przy odpowiednim świetle i wszystko musi być OK.
Widzieliśmy je na fotkach, czy nie bardzo?Tak, oczywiście. Nieco zaniedbane, przetrzebione ale są.

Ech, gymna - to przecież taki oklepany temat

Pozdrawiam, Aleksander
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Nie są to rośliny, które mam w swoim bardzo skromnym zbiorku, ale bardzo mi się podobają i lubię na nie popatrzeć u Profesjonalistów, część roślin już oznajmia, że będzie można oglądać za już niezbyt długi czas, ich główną ozdobę - rozkwitnięte kwiaty
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Piękne okazy, cardenasianum ładne długaśne ciernie ma, wszystkie świetne nic dodać nic ująć.
griseo-pallidum KK 511 - chyba rzadko można spotkać taki okaz w dodatku z numerkiem....
Czekam niecierpliwie na kolejne części

griseo-pallidum KK 511 - chyba rzadko można spotkać taki okaz w dodatku z numerkiem....

Obiecane gymnokalicja, część 1.
Czekam niecierpliwie na kolejne części