Mamutowiec olbrzymi(Sequoiadendron giganteum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mamutowiec w Polsce ? Może przeżyć nasze surowe zimy?

Post »

Podobnie zabezpieczyłem ten w gruncie... Tylko że zrobiłem daszek... Ale nic straconego. Zaraz go zdejmę i nasypię tam śniegu... ( ale delikatnie ) ;:65 Na strychu jest nieco cieplej jak na zewnątrz. Wiatr nie hula i tyle
Marcin P
100p
100p

Post »

Pisać post pod postem nie wypada... Ja jednak zrobię wyjątek... Mój mamucik w gruncie jeśli przetrwa będę na prawdę zaskoczony. jest teraz pod co najmniej metrową zaspą i chyba to dobrze go izoluje... -25 to był rekord tego sezonu. tylko że wcale cieplej teraz nie jest -16 to niemal norma... Większe nadzieje pokładam tego w doniczce. w ganku od 8 stopni do max 3 więc jeszcze nie tak źle. rosnąć nie rośnie bo za zimno ale nie umarźnie
silko76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marcin P pisze:Pisać post pod postem nie wypada... Ja jednak zrobię wyjątek... Mój mamucik w gruncie jeśli przetrwa będę na prawdę zaskoczony. jest teraz pod co najmniej metrową zaspą i chyba to dobrze go izoluje... -25 to był rekord tego sezonu. tylko że wcale cieplej teraz nie jest -16 to niemal norma... Większe nadzieje pokładam tego w doniczce. w ganku od 8 stopni do max 3 więc jeszcze nie tak źle. rosnąć nie rośnie bo za zimno ale nie umarźnie
Myślę, że ten w gruncie będzie lepiej sobie radził w przyszłości. I nie ma nic lepszego niż metrowa zaspa śniegu :D
coco
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2014, o 14:53

Re: Mamutowiec olbrzymi

Post »

Witajcie ! kolejny amator nowicjusz zawitał w wasze progi :wit

Ogród od niedawna staje się moim hobby, lubię spędzać czas przy upiększaniu go. Zajrzałem w ten temat bo słyszałem o mamutowcach już dawno temu, ale z uwagi na nasz klimat nie sądziłem, że uda się wyhodować aż tyle tych mistycznych drzew w naszym kraju. Chciałbym i ja spróbować i zacząć od "zera" w związku z tym mam pytanie, czy ma ktoś z Was na sprzedaż kilka nasion ? wiadome rewelacją by było prosto od samego gen. Shermana, ale innymi też nie pogardzę. Powinniśmy ubogacać naszą polską ziemię takimi okazami :wink: Gdyby coś ktoś, to pisać :wink:
Marcin P
100p
100p

Post »

Ja tam bym na twoim miejscu kupił gotową siewkę tak jak ja to zrobiłem. Zaryzykowałem i taką małą 10cm wsadziłem do gruntu. Zrobiłem solidne zabezpieczenie. Było zimno -20 się zdarzało. Na szczęście był zasypany prawie 2 metrową zaspą. Odkopałem go porem by mokry śnieg go nie zmiażdżył. Teraz częściowo odsłoniłem go nieco i co ?? Wygląda tak samo jak jesienią. Nawet jednej brązowej igiełki. Inaczej się ma 2 siewka którą trzymałem na strychu. Albo uschnął albo go jakieś grzyby załatwiły. duża część jego pędów jest ruda (brązowa ) Bynajmniej nie zielona. Co z nim będzie. Pewnie nic z niego nie będzie. Trudno ryzyko zawodowe. Chcę dodać że mieszkam na północnym Mazowszu. Klimat u nas jest bardziej surowy mniej wilgotny. Jeśli przetrwał jedną zimę to chyba będzie rósł. ;:215
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, jak tam Wasze mamuty po zimie???
Mój przezimował dobrze, choć wsadzony był dopiero we wrześniu. W czasie zimy był osłonięty parawanem z włókniny i zaściółkowany.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Moje trzy w gruncie bez uszkodzeń na ten moment (mają 20 - 35 cm wysokości), plus trochę siewek jednorocznych zostawionych w p9 na dworze bez żadnego zabezpieczenia - wszystkie żywe. Ale ta zima nie jest miarodajna niestety...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lekka zima była chyba właśnie zwłaszcza na południu Polski, bo u nas - na północy - zdarzyły się 3 albo 4 noce w granicach -16 do -18.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Tomek_MM
500p
500p

Post »

U mnie też było kilka nocy do -13, -15, wyjątkowo łagodnie faktycznie bo zazwyczaj to takich dni było wiele.
Co do zakupu spokojnie można z allegroo, tutaj nie ma możliwości pomyłki, za rozsądne ceny nie ma tam także wygonionych i przenawożonych mamutów z holandii, najczęściej to nadwyżki amatorów, pasjonatów. Po szkółkach szukać może być ciężko, jak są to sprowadzane i słabo zdrewniałe...
Marcin P
100p
100p

Post »

:( Coś mi się wydaje że jednak klimat zabił mi moją siewkę w gruncie. Teraz jest niby cieplej i zmienia swoją barwę na brązpwawą... zaś ten w domu już w połowie rudy się zrobił... chyba obydwa szlak trafił
Tomek_MM
500p
500p

Post »

Moje zrudziały też ale są żywe, łatwo można odróżnić naturalne zbrązowienie od zniszczeń mrozowych.
Marcin P
100p
100p

Post »

Czyli jak ?? Jutro wstawię fotkę by było wszystko jasne
Marcin P
100p
100p

Post »

To są moje mamutki jeden... Niepokojąco dla mnie się przebarwił... 2 trzymany na strychu teraz jest zadołowany z doniczką w osłoniętym miejscu ( prymitywna szklarnia z starych okien bez zadaszenia ) Obrazek

2 ten był w gruncie od jesieni.... Myślałem że dobrze go osłoniłem tym bardziej że był pod sporą warstwą śniegu w najgorsze mrozy... No chyb że one tak mają i nie mam się czym martwić Obrazek

-- 19 mar 2014, o 13:14 --

A To wersja bez osłony jakby ktoś miał problemy z diagnozą Obrazek
adrian9292
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 cze 2013, o 11:42

Post »

Witam!Robię drugie podejście z wysiewaniem mamutowców.Poprzednie mamutki niestety nie dały rady:/.I tak się zastanawiam czy tylko podłoże pod iglaki wystarczy ,lub ziemia uniwersalna ,czy może którąś z tych ziem wymieszać z torfem jak myślicie?
Marcin P
100p
100p

Post »

Na moim północnym Mazowszu (bardzo północnym teren graniczny z Podlasiem ) Mamutowiec przeżył swoją pierwszą zimę. Zaraz z wiosny nie wyglądał za ciekawie, ale teraz widać nowe przyrosty oraz zmienił barwę na zieloną a nie jakąś fioletowo rudą ( tak jak na fotce którą wrzuciłem wcześniej ) -27 tak przez 3 dni. Myślę że go uratowała metrowa zaspa która skutecznie go zakryła... Albo... on jest w stanie przeżyć w naszym klimacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”