Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Ja miałam cynie liliputy i cynie karłowe pełne - cudne kwiatki nie wymagające idealne na patelnię. W czerwcu po tygodniu bez wody i mojej opieki - musiałam jechać do szpitala ;:86 trochę przywiędły ale już po podlaniu wyglądały jak z obrazka

Moje petunie fioletowo -białe dwie odmiany już rosną :)

Bicola
Obrazek

Scarlet
Obrazek
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Z pelargoniami ładnie wygląda wilczomlecz 'Diamond frost', ale nie próbowałam na gorącej południowej patelni.Generalnie takiego stanowiska, szczególnie gdy za plecami jest ściana, która się nagrzewa nie znoszą rośliny o drobnym pokroju jak sunsatie, diaskie, lobelie, czubatki, smagliczki.Jeżeli ściany nie ma i stanowisko bardziej otwarte, to można spróbować, jednak z reguły jest wtedy bardziej wietrzne i zbytnie przesychanie podłoża i zalewanie także wykańcza szybko drobne rośliny.
Z doświadczenia zauważyłam, że te same lobelie, czubatki i smagliczki posadzone go gruntu w miejscu słonecznym na murku i lekkiej ziemi żyją znacznie dłużej niż w skrzynkach.Białą smagliczkę sadzę z kupnych sadzonek na murku co roku i kwitnie do mrozów, ale ma (mniej więcej) pod koniec czerwca krótką przerwę w kwitnieniu.Nie należy jej jednak ( jak zalecają) wtedy przycinać, sama ponownie zacznie kwitnąć i kwitnie potem do mrozów.
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

selli7 dzięki za wpis. Chcę wysiać w tym roku i smagliczke i czubatkę, ale to co piszesz nie jest pocieszające, tym bardziej, że miały się znaleźć w kompozycji w donicach na parapecie, a więc i okno za nimi.
I jak tu wybrać kwiaty idealne? :) Wychodzi na to, że tylko pelargonia znosi upały, wiatry i kwitnie nieprzerwanie :wink:
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja czubatkę mam co roku, białą, albo fioletową.Sadzę 2 sadzonki do ceramicznego garnka z otworem odpływowym.Stawiam na tarasie od strony północnej gdzie rano ma trochę słońca.Kwitnie mi tam bardzo długo, rośnie powoli i bardzo zwarcie, tworzy kwitnącą poduszkę i lubię ją bo nie śmieci :wink: We wrześniu przestawiam w jaśniejsze miejsce.Nie lubi zbytnio towarzystwa, silnie się korzeni, ale trzeba unikać zbyt dużych donic.
Tych z ciemnym oczkiem jak na 42 stronie nigdy w postaci sadzonek nie spotkałam, są nasiona.Ale te są nieco wyższe i bardziej zwisają.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z moich obserwacji wynika że patelni nie znoszą żadne delikatne kwiatki więc jest problem z "tłem" doniczek. W zeszłym roku zauważyłam że dość dobrze te warunki znoszą sanwitalie (roślinka pod koniec lata wymaga częstszego podlewania) jeśli jest zbyt gorąco troszkę przysychają ale po podlaniu natychmiast wraca do formy.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A co myślicie o werbenie?Czy już czas ją siać?
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Werbena im wcześniej wysiana tym lepiej, tylko staraj się żeby nasionka nie przeschły po wysianiu. :wink:
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A ja myślałam że na werbenę za wcześnie jeszcze.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ktoś sadzonkował werbenę jesienią i zimował? Ja pokusiłam się na sadzonki, bo trafiłam u znajomych na posadzoną do gruntu kwitnącą jeszcze ładnie we wrześniu poduchę, kolor ciemnoróżowy.Na razie żyją, ale nie wiem jak będzie z kwitnieniem, czy to ma sens okaże się.Kusi mnie też posadzenie jej do gruntu :wink: W skrzynkach coś werbeny przestają mi kwitnąć już na początku sierpnia.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Werbena w gruncie jest mniej narażona na przesuszenie, tworzy głębszy system korzeniowy, ja swoje w skrzynkach przycinam żeby się rozkrzewiały i wtedy dłużej kwitną.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

selli7 koniecznie daj znać, czy udało Ci się z tą werbeną. Jeśli to działa, to chętnie spróbuję w tym roku.
Ja też trochę marudziłam na werbeny w skrzynkach, ale one bardzo dobrze reagują na radykalne cięcia, skracałam takie brzydule nawet o 2/3 długości i po dwóch tygodniach miałam "nowe" rośliny.
W zeszłym roku dodatkowym dużym problemem dla wszystkich skrzynkowców była plaga mszyc.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. dam znać :) Ta poducha rosła na murku między kamieniami zatrzymującymi wilgoć. Pędy się ukorzeniały na długości w węzłach liściowych i może to ukorzenianie stymulowało zawiązywanie pąków. Odmiany wiszące o koperkowych listkach tworzą korzonki na pędach, ale nie wiem czy wszystkie.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

selli7, wydaje mi się, że kiedyś pisałaś o rozmarynie płożącym do pojemników.
Możesz powiedzieć, jak to Ci się sprawdziło? Czy ten rozmaryn pachnie trochę? Jak się sprawuje w towarzystwie innych roślin?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozmarynowi bardzo mocno rozrasta się bryła korzeniowa, posadziłam go oddzielnie do donicy.Zimowałam go dwukrotnie.Pachnie tak samo jak zwykły.
Novocaina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2014, o 17:21

Post »

Witam, a może bacopa niebieska na południowy balkon?

Ja w tym roku zaczynam przygodę z dużym południowo-zachodnim tarasem... Przewiduję kolorystykę biało-różową... Różowy niecierpek z nasion pod barierki w cieniu, pacioreczniki w stojących donicach z bakopą lub lobelią, pelargonie z bakopą w skrzynce, pelargonie z lobelią do skrzynek, iksje -jeszcze nie zdecydowałam czy posadzę po parę sztuk do skrzynek z pelargoniami i resztą czy do donic z bakopą lub lobelią... Plus begonia biało różowa....

Mam też parę karłowatych iglaków w donicach z zeszłego roku zimowanych w garażu, które również zasilą taras...

Dodatkowo jesienią posadziłam w donicach kompozycje tulipaów z trójednikiem, mieczykami, cebulicą, szafirkami, szachownicą... Te drobniejsze posadzone płytko powoli wychodzą, co nie dziwi bo okres kwitnienie przypada na marzec... Póki co są przeniesione do chłodnego, jasnego garażu, podlewam od czasu do czasu na oko...
Część tulipanów posadziłam bardzo płytko w koszach o głębokości 10 cm... I te parę przenioslam już do domu by szybciej cieszyły oko... Wychodzą stojąc na południowym parapecie...

No i truskawka selva i poziomka Regina... Ach robię eksperyment z agrestem piennym do dużych donic - mam obawy, co z tego wszystkiego wyjdzie hehe...

W miarę rozwoju sytuacji powklejam zdjęcia, a póki co zabiorę się za wysiew lobelli...

Dużo tego ale chcę sprawdzić co na mojej patelni się utrzyma, a z czego zrezygnować w przyszłym roku... Zawsze też można część skrzynek przewiesić do wewnątrz, by rośliny miały cień... Będzie to ciekawe doświadczenia...

Pozdrawiam:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”