corazonbianco: ja znam teorię giberelinową.
To co napisałem nie miało tyczyć się stricte definicji przemienności owocowania, tylko być przykładem na inny, możliwy powód tego, że raz jabłka są, a za rok ich nie ma.
Pomóżcie w rozpoznaniu jabłka które jadłem myślałem że to red jonaprince, oto cechy:
- całe pokryte ciemnoczerwonym rumieńcem tak jak red jonaprince (delikatnie paskowany)
- kwaśnawy smak, z delikatnym posmakiem booskopa
- i tu przez co mi nie pasuje red jonaprince albowiem biały, bardzo zwarty miąższ
Szukam dodatkowej nowej odmiany dobrej na przetwory,mam już jabłonie witos,mutsu,golden delicious,katja,novamac,piros,oliwke żółtą,czerwoną renetę,szarą renetę .może ktoś mi doradzić kilka pozycji?
i boskopa zwana renetą. A na marmolady był najlepszy bojken. Jak się marmoladę zrobiło to mogła tygodniami stać w otwartym słoju i nic się z nią nie działo
Witam jaką podkładkę jabłoni można najlepiej zastosować na gleby ciężkie, gliniaste, podmokłe, oraz przy tym jaką odmianę jabłoni najlepiej posadzić. Wiem i naczytałem się trochę w literatrze dostępnej i w necie o podkładkach. Chciałem dodać że interesuje mnie podkładka która nie będzie wymagała stałych podpór czyli wolałbym nie karłową i nie będzie zbyt duża np. mm-106 i nie może być wrażliwa na zpp tak jak mm-106. Wiem z literatury jakie podkładki na jakie stanowiska oraz jakie podkładki do jakich odmian. Zastanawiam się nad m-7, m-26 lub p-14. No chyba że jakieś inne. Z tych podkładek najlepiej spełnia wg mnie kryterium - m-7 tzn. nie wymaga stałych podpór, dobrze radzi sobie w lata suche, na każde gleby, oraz nawet na tereny podmokłe, tylko że jeśli bym sadził inne odmiany oprócz idareda, szampiona czy antonówki to nie wiem czy nie będzie za silnie rosnąca, oraz jeden podstawowy minus - piszą o wrażliwości tej podkładki na mróz. Z drugiej strony są jeszcze m-26 czy p-14 - która rzekomo jako drzewo dorosłe potrafi bardzo pochylić się na ziemię, bez podpór i w dodatku chyba nie wiem czy dobrze znosi mokre tereny. Chyba lepszym wyborem może być m-26. Czekam na wasze opinie i podpowiedzi.
Antonówka i Kosztela to chyba zdecydowanie najbardziej popularne odmiany,a i też same owoce smakują moim zdaniem wyśmienicie,są słodkie i mają barwę taką jak chcesz,czyli złotawą.