Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Marzy mi się taka zieleń po wiosennym deszczu ;:173 Masz śliczny ,zadbany ogród ;:215
Irysy uwielbiam ...masz ich spora kolekcję ;:108
Pozdrawiam Cie serdecznie i miłego dnia życzę ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Agusiu, witam Cię serdecznie :D !
Czy chodzi Ci o tą rabatę?

Obrazek

Posadziłam tam: rozchodniki, liliowce, szałwie, małe irysy, bodziszki, jeżówki, goździki, proso, hortensję Rensun (mniejsza siostra Vanille F.), jarzębinę z różowymi owocami i sosnę kolumnową. Posadziłam cebulki tulipanów, szafirków i będą lilie. Mam na nią widok z kuchni, zawsze coś kwitnie. Pod rabatą jest zbiornik na wodę i dlatego wystają z rabaty różne pokrywy, latem wszystko zarasta i za bardzo ich nie widać. Iryski są z tych niewysokich.
P.S. Przy murkach rosną hortensje i pęcherznice w towarzystwie jarzębin, niedługo te murki zarosną.

Dana, witam. Jak wstawiałam to zdjęcie po deszczu, to aż poczułam ten zapach. Tak mi tęskno... Pozdrawiam ;:196 .
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, chodzi mi o tą rabatę! Ciekawie obsadzona, z fajną lampą. Sosenka to nigra?
Czyli ona - ta rabatka - jest z przodu domu, a nie z tyłu, jak mi się wydawało?
Dużo pracy włożyliście w te alejki i obrzeża rabat, ale wygląda to szalenie estetycznie - podoba mi się bardzo!
Eda_S
500p
500p

Post »

Aga, sosenka to nigra, ale odmiana bliżej nie określona. W ogrodniczym powiedzieli, że "Columbus", ale chyba z taką nazwą się nie zetknęłam. Ta rabata jest z przodu domu. Lampy bym najchętniej skróciła o połowę, żeby nie świeciły w oczy :lol: . Oczywiście większe powierzchnie ścieżek i podjazd robili panowie - fachowcy, ale dużą część m. robi sam. Zamiast kostki betonowej wolałabym granitową, ale nie daliśmy rady finansowo. Nowe rabaty oddzielamy od trawnika granitem, mam nadzieję że nie gryzą się z betonem za bardzo.
U mnie też wychodzi ;:3 !
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moim zdaniem granit z betonem się komponuje, nic tu nie gryzie w oczy, a oddzielone od trawnika w ten sposób rabaty naprawdę elegancko wyglądają.
Granit niestety ma swoją cenę, pamiętam do dziś, że podjazd z alejką od furtki i opaską wokół domu mocno nas zabolał.

Słonecznego, pięknego dnia zatem! ;:196
Eda_S
500p
500p

Post »

Agusiu, mam nadzieję ułożyć kostkę granitową, po zużyciu się betonowej. Udanego dnia ;:196 .
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko betonowa to twardzielka szybko ci się nie zużyje. :wink: Ja mam kawałek podjazdu, gdzie M i traktorem zasuwa i nic nie widać, no chyba żeby ktoś łupnął czymś twardym. ;:224
Dziewczyno stałaś mi się natchnieniem ogrodowym. ;:180 Ja mam dużo mniej miejsca, ale mogę podobne kombinacje poczynić jak na tej twojej fotce z trawniczkiem. Tylko się zastanawiam czy dać trawniczek do samej uliczki czy wstawić pasek rabaty. Wrzucę fotki to mi pomożesz. ;:109
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Edytko ja na kosteczkę granitowa czekałam kilka lat i jak tak dziś patrze to nie żałuję ani decyzji ani czekania było warte
udało mi sie zakupić czarny granit po 400 zł za tonę i według mnie to była naprawdę okazja ;:108 chodnik eM położył sam
na wiosnę mam jeszcze tylko podjazd na posesję wyłożyć takim dużym granitem ale ten już z rozbiórki mam
Iryski miniaturki też bardzo lubię wiosna ubiegłego roku zakupiłam kilka sztuk trzy mi zakwitły reszta mam nadzieje w tym roku
Trawniczek wiosenny daje zielenią po oczach ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Eda_S
500p
500p

Post »

Ania, postaram się doradzić :wink:

Ula, dobrze że póki co jest i betonowy. Wyłożony podjazd i ścieżki to wygodna rzecz. Trawnik dobrze wygląda późną wiosną i wczesnym latem, później jest różnie :roll: . Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

U mnie zanim M położył kostkę miałam istne błotnisko chciał coś na prowizorkę zrobić ale z własnego doświadczenia wiem że jak on zrobi mi prowizorkę to już tak zostaje na lata nie odpuściłam i mimo tego że wciąż do domu wnosiły się tony piachu i błota warto było czekać ;:108
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Eda_S
500p
500p

Post »

Ula, czyli dobrze, że nie odpuściłaś. W domu czysto, a w ogrodzie jeszcze ładniej :) .
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Pozdrawiam Edytko ;:3 Twój ogród to FRANCJA- ELEGANCJA, kapitalnie operujesz linią co widać w układzie rabat i ścieżek. Gratuluję całej kompozycji roślinne. Gdy zobaczyłam lwie paszczyki uśmiechnęlam się jak małe dziecka, co dziwne bo u siebie nie sadzę i na pólkach z nasionami omijam je z daleka. A u Ciebie pasują, masz rację też załatw im miejscówkę. Ogród marzenie ;:172
Małgoś
Eda_S
500p
500p

Post »

Małgoś, w moim ogrodzie są wszystkie moje ulubione rośliny. Do ideału mu dużo brakuje, ale staram się go pielęgnować najlepiej jak potrafię. Pozdrawiam i serdecznie zapraszam :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widać, że ogród zadbany :D A dróżki i obrzeża robią wrażenie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Eda_S
500p
500p

Post »

Witam :wit
Pracującym życzę szybkiej 16-ej, a wszystkim bez wyjątku udanego weekendu z dużą ilością ;:3 (u mnie zaczyna ono kaprysić).

Ewa, obrzeża z kostki granitowej są położone na podsypce z suchego betonu. Gdy okazywało się, że rabatę trzeba poprawić (czyt. poszerzyć :lol: ) gromadziło się trochę gruzu. Mam nauczkę na przyszłość, kształt muszę dobrze przemyśleć zanim m. przypieczętuje kostką na amen :D .

Wiosna...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S. Portrety powyższych tulipanów i żonkili zrobiła moja córcia :) .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”